Apps & Tools

Blurb: 80.000 unieke titels in 2007

0

Ken je die mensen? Mensen die wekelijks, soms dagelijks hun foto’s en verhalen op een blog zetten. Nee, dit keer bedoel ik niet de marketingblogs of nieuwsblogs. Maar gewoon de verhalen van thuis, over je kinderen, de kat, de feestdagen etc.

smithIk vind het een prachtig medium die blogs. Snel, makkelijk, voor iedereen (die je toegang geeft) te volgen en hopelijk later voor de kinderen een uniek naslagwerk. Maar ook bij mij de vraag of er NOOIT, maar dan bedoel ik ook écht NOOIT iets met het World Wide Web gaat gebeuren. Opeens je content kwijt… Blog.nl failliet, of misschien wel een flinke brand bij Google. Weg al je mooie verhalen, foto’s en de historie.

Dus vond ik het een uitkomst om Blurb tegen te komen. Blurb ‘praat’ met de grootste blogsystemen zoals Blogger, LiveJournal, TypePad en WordPress.com. Even het programma downloaden, je blog uploaden, kiezen welke verhalen je wel of niet je erin wilt hebben, welke titel je boek moet krijgen, of je een harde of zachte kaft wilt en dan PRINT! Wel in Amerika helaas. Dus mijn boek moet nog wel per vliegtuig naar Nederland. En dan nog per post naar mijn huisadres. Maar laten we er maar van uitgaan dat dat goed komt.

blurb

Een ander groot voordeel? Mijn kinderen vinden het prachtig om zichzelf in fotoboeken tegen te komen. Dus ik krijg een prachtig naslagwerk in huis waar ze vast uren zoet mee kunnen zijn. Misschien maar gelijk 2 bestellen. Eén voor ‘net’, voor later dus. De ander voor nu.

Ik denk dat ik niet de enige ben die zo denkt en vandaar dat Blurb dus in 2007 80.000 unieke titels had. Het nieuwe uitgeven heet dat! Zo hebben consumenten steeds meer digitale afbeeldingen en content om in boeken te publiceren. Tevens zijn ze actiever in online gemeenschappen, waar deze zaken met anderen worden gedeeld. Deze ontwikkelingen in combinatie met de financiële voordelen van printing-on-demand, zorgen voor een sterke groei bij online uitgeefdiensten. Het gemak waarmee iedereen nu een boek kan publiceren, en zelf aan een breed publiek kan verkopen, heeft daarmee grote gevolgen voor de traditionele uitgeefbranche.

blurb

Een aantal feiten uit het persbericht:

  • Ter vergelijking, Simon & Schuster, een van de vier grootste Engelstalige uitgevers, publiceert jaarlijks ongeveer 1.800 titels.
  • De grootste uitgeverij van boeken over algemene interesses, Random House, publiceerde in 2006 nog 9.000 nieuwe titels. Blurb’s totale productie is dus bijna acht keer groter dan het totaal aan publicaties door de traditionele uitgeverijen.
  • Blurb’s boeken zijn persoonlijker, voordeliger, milieuvriendelijker en zelfs winstgevender voor de startende auteur.

Uitgeven van je eigen boek wordt dus nu voor iedereen mogelijk! En voor iedereen die ooit zei dat door internet er misschien over 10 jaar geen boeken meer zijn: ik denk dat het boek voorlopig nog wel zal zegevieren!