De betekenis van semantische web: Nova Spivack op The Next Web 2008

0

Nova Spivack start zijn presentatie op de Next Web Conference door de zaal te laten bepalen waarover hij gaat praten: Over Twine, dat recent door zijn bedrijf Radar Networks in beta-versie gelanceerd is of over het semantische web in het algemeen? De zaal kiest voor semantische web.

Voor wie zich afvraagt wat het semantische web eigenlijk is geeft Spivack meteen deze definitie:

‘The semantic web is about connecting everything. It is connecting more kinds of things. It is a network of all connections’

Nova Spivack merkt daarbij op dat veel mensen de zogenaamde ‘social graph‘ zien als het semantische web maar dat is in zijn ogen niet meer is dan slechts een onderdeel ervan. Omdat die niet meer doet dan alleen mensen met elkaar verbinden terwijl het semantische web alles met alles verbindt.

img_7648.jpg

Decades en golven

Spivack gebruikt voor de volgende fase van het web ook niet graag een getal als b.v. 2.0 of 3.0 omdat getallen hem weinig zeggen. Hij heeft het over decades in de ontwikkelingen van het web. En in dat geval zou je de huidige decade inderdaad wel de 2e kunnen noemen en de toekomstige de 3e en 4e.

Verder ziet Spivack ook een duidelijke golfbeweging die per decade wisselt van back-end naar front-end naar back-end en front-end. In de huidige 2e decade lag de nadruk op de front-end en die komt in de volgende dus weer te liggen op de back-end.

Information Overload

Nog niet lang zo lang geleden hadden we genoeg aan zoekmachines om te vinden wat we zochten maar aangezien de hoeveelheid informatie op het web alleen maar toeneemt voldoet dat instrument binnenkort zeker niet meer. En dus wordt er gekeken naar nieuwe manieren om de informatie te filteren en makkelijker vindbaar te maken.

Spivack komt met 5 manieren om met de alsmaar uitdijende hoeveelheid informatie om te gaan:

  1. tagging: zie sheet 11
  2. statistics: zie sheet 12
  3. linguistic: zie sheet 13
  4. semantic: zie sheet 14
  5. kunstmatige intelligentie: zie sheet 15

Domme software en een slim web

Volgens Spivack betekent de ontwikkeling naar het semantische web verder dat het web zelf steeds slimmer wordt zodat software dommer mag worden. Immers niet de software maar het web weet dan wat de alle ‘connections’ betekenen omdat data voorzien zullen zijn van metadata die deze betekenissen met zich meedragen. Ofwel:

‘The web is the database and your database is a part of it and the semantic web is a open layer for this web’

Spivack gelooft in wat hij noemt ‘artificial stupidity’ dat wil zeggen, hij gelooft dat wij als mensen onze tijd wel beter kunnen benutten dan we nu doen. Door voor het vinden, delen en bewerken van informatie van informatie gebruik te maken van slimme data, door gebruik te maken van het semantische web dus dat ons kan bevrijden van ‘tijdrovende domme dingen doen’. En wie weet is dat dan wel de echte betekenis van het semantische web….

img_7676.jpg

Voor de volledigheid vermeld ik graag dat de bovenstaande presentatie in grote lijnen dezelfde is als die op de Next Web Conference die ik vooralsnog niet kon vinden op slideshare.

Google heeft een lijst met alle blogposts en video’s over The Next Web Conference en op Flickr vind je allerlei foto’s.

Bij wijze van uitzondering ditmaal twee verslagen van de inspirerende presentatie van Nova Spivack op The Next Web 2008. Lees ook “De betekenis van web 3.0 en het Semantic Web” van Peter Bekel.