How to

In het woud der CMS systemen

0

Het selecteren van een goed content management systeem (CMS) voor je website is nog niet zo eenvoudig. Alleen al in Nederland zijn er honderden CMS leveranciers die schreeuwen om je aandacht. Het CMS Congres in Nijmegen van woensdag 21 mei probeerde een antwoord te geven op de vraag wat nu het juiste content management systeem is. In een goed gevulde zaal gaven drie keynote sprekers daar hun visie op.

Selecting CMS: the good, the bad and the ugly!
Dagvoorzitter Vincent Everts deed de aftrap en ging in een rap tempo langs diverse ontwikkelingen. Daarbij vroeg hij zich soms kritisch af in hoeverre de CMS spelers snel kunnen inspringen op deze ontwikkelingen. Enkele belangrijke aspecten van zijn presentatie:

  1. Blogger en WordPress zijn gemeengoed geworden onder veel internetgebruikers. En dat heeft een belangrijke reden: het is simpel, gratis en snel in gebruik te nemen. Terwijl de CMS spelers soms de meest complexe interfaces bouwen, vraagt Everts zich sterk af in hoeverre CMS leveranciers leren van de gebruiksvriendelijkheid en snelheid van o.a. Blogger en WordPress.
  2. RSS moet een essentieel onderdeel zijn van content management systemen. Een goed voorbeeld is Google. Zij bestaan voor 50% uit sites die van Google zelf zijn en voor 50% uit Google elementen die op andere sites staan. RSS is een essentieel onderdeel om de content van je site daar te krijgen waar bezoekers het graag willen hebben en verwachten.
  3. Van alle internetters wordt 1/3 van de tijd besteedt aan social networking (Hyves, Myspace, Facebook). Hoe springen content management systemen hierop in?
  4. Internet gaat mobiel en dit doet langzaam maar zeker zijn intrede in Nederland. Goede content management systemen moeten in staat zijn om content geschikt te maken voor mobiele telefoons
  5. In China besteedt men 45 minuten per dag aan video sharing sites. Een goed CMS biedt de juiste functionaliteit aan om video (van externe aanbieders, zoals YouTube) op je site te kunnen toepassen.
  6. Software As A Service: Google Docs, Google Calendar, de.li.cio.us, Flickr, Digg moeten snel en gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden in je CMS.
  7. Mash-ups: welke rol speelt het CMS systeem hierin? Hoe gaan de leveranciers hiermee om? Hoe eenvoudig is het om dit te kunnen realiseren?

Echte antwoorden bleven helaas uit. Waarschijnlijk zijn die ook moeilijk te geven. Kennelijk zijn al deze ontwikkelingen ook sterk afhankelijk van het type website, de doelgroepen en de bijbehorende doelstellingen. De rol van de online strategie van een website ontbrak in deze sessie. Vincent Everts concludeert dat het vooral belangrijk is om te blijven experimenteren. Niet alleen met je eigen CMS, maar juist ook met de diensten die andere sites aanbieden (Google, Flickr, YouTube etc.).

Hieronder vind je de presentatie van Vincent Everts.


Content Management? Data wants to be free!
Erwin Blom, tot voor kort hoofd van de afdeling Nieuwe Media & Innovatie van de VPRO, nu mede-eigenaar van The Crowds, ging evenals Vincent Everts in op een aantal belangrijke ontwikkelingen waar het huidige web mee te maken heeft:

  1. Publication: mensen creëren en publiceren steeds meer zelf op het internet. Elke minuut dat je naar filmpjes kijkt op YouTube komt er 10 uur extra video bij.
  2. Communication: steeds meer social networking sites (gericht op communicatie) hebben de afgelopen jaren een positie bemachtigd in de toplijsten van meest bezochte websites. Dit gaat vaak ten koste van websites die gebaseerd zijn op eenzijdig publiceren, zoals sites van kranten.
  3. Collaboration: samenwerking op het web wordt makkelijker gemaakt dan ooit.
  4. Personalisation: het publiek verwacht inhoud op maat.

img_8958.jpgErwin Blom benadrukt dat er een sterke verschuiving heeft plaats gevonden van publicatie naar conversatie. Het einde van de traditonele website is in zicht. Het web raakt versnippert en het is onvermijdelijk dat content moet worden aangeboden op plekken waar je publiek zich bevindt. Het toepassen van RSS is daar een goed voorbeeld van, maar kan volgens Blom nog veel beter. Veel RSS feeds tonen alleen nog maar de titel en de inleiding in je RSS reader. Volgens Blom moet juist ook het hele artikel te zijn zijn in de RSS reader van je doelgroep. ‘Dan pas ga je echt goed mee met de huidige ontwikkelingen!’, aldus Blom. Hij concludeert dat websites in mootjes gehakt moeten kunnen worden en op maat worden afgeleverd op de plekken waar je publiek het graag wilt hebben. Een goed CMS moet dat kunnen!

Internet: Anytime, anyplace, anywhere
Hans Arnouts, Vice-President, Sales & Marketing bij één van Nederlands grootste CMS leveranciers GX ging allereerst in op enkele opmerkingen van criticasters over de huidige ontwikkelingen op het internet:

  1. Wikipedia lijkt fantastisch, maar de kwaliteit is in veel gevallen niet goed te noemen.
  2. Google weet te veel van ons.
  3. Privacy wordt stukje bij beetje aan de kant geschoven. Het internet is een permanente politiecel.

Ondanks deze kritische kanttekeningen op de huidige ontwikkelingen vinden we internet met z’n allen ontzettend leuk en uitdagend en daarom accepteren we met gemak de nadelen die er soms aan verbonden zijn.

Hans Arnouts

Hans Arnouts van GX (meer foto’s hier)

Arnouts ging vervolgens in op 3 ankerpunten hoe je succesvol aanwezig kunt zijn op het internet:

  1. Betrouwbaarheid: een site moet het gewoon doen, het moet voldoen aan de verwachtingen van de bezoeker
  2. Consistentie: zorg ervoor dat je herkenbaar bent waar je ook maar te vinden bent op internet
  3. Customer Engagement: zoek de relatie op met je websitebezoeker. Dit is van groot belang om de bezoeker terug te doen laten keren op je website

Volgens Arnouts weet de winnaar de bovenstaande ankerpunten op de juiste manier te mixen. Het CMS speelt hierin een belangrijke rol. En volgens Arnouts is dat de kracht van GX. De unieke visie van GX is dat een CMS moet bijdragen aan de strategie van elk bedrijf. Omdat GX Webmanager uit meerdere componenten bestaat, kunnen bedrijven razendsnel inspringen op ontwikkelingen en kan het de organisatiestrategie op de juiste manier ondersteunen. Opvallend is dat GX een commercieel product is, maar tegelijkertijd ook heel erg lijkt op een open source pakket. Sinds kort is GX Webmanager zelfs gratis te downloaden voor ontwikkelaars. Dit biedt technici de mogelijkheid allerlei extra functionaliteit aan het product toe te voegen (plugins). De website www.wcmexchange.com speelt hierin een belangrijke rol. Gebruikers van GX Webmanager kunnen hier gratis functionaliteit downloaden en dit met één druk op de knop aan hun eigen GX Webmanager omgeving toevoegen.

Hoewel de boodschap van Arnouts misschien een tikkeltje te commercieel was voor een keynote spreker, valt niet te ontkennen dat het bovenstaande uniek is voor een commercieel content management systeem.


De presentatie van Hans Arnouts

Conclusie
Diverse sprekers gingen tijdens het congres in op allerlei nieuwe ontwikkelingen. Web 2.0, zoekmachine optimalisatie, conversie, communities: de ‘buzz’ woorden vlogen je om de oren. Interessant en nuttig, zeker, maar zoals eerder genoemd bleven echte antwoorden uit. De bezoeker die zocht naar een nieuw CMS voor zijn website moest toch echt alle beursstands aflopen om (met de nieuwe ontwikkelingen in zijn achterhoofd) het beste CMS te vinden in dat grote woud der CMS systemen.

cms.jpgHet CMS Congres is een initiatief van ckc seminars. Zie ook het verslag van Ferry den Dopper: Zijn CMS’en klaar voor Web 2.0?