’s Werelds Beste Presentatie

0

Deze week vond op Slideshare de competitie “World’s Best Presentation” plaats. De winnaar was de presentatie “Thirst”. Een presentatie die uitblinkt – in mijn ogen dan – door een intelligente combinatie van beelden en teksten. Iedere beeld vult de tekst perfect aan en deze combinatie vertelt een duidelijk verhaal. Een verhaal zo duidelijk dat een presentator eigenlijk overbodig is.


De maker van deze presentatie is overigens een oude bekende. Twee jaar terug stond Jeff Brenman ook al aan de basis van de presentatie “Shift Happens”. Een presentatie die ook in de prijzen viel.


Wat maakt nu een presentatie goed? En wat niet? Zelf loop ik hier al tijden mee te worstelen. Je wilt immers niet dat je publiek tijdens jouw presentatie in slaap valt. Je wilt een aantrekkelijk verhaal vertellen, en tegelijkertijd wil je de aanhoorder visueel prikkelen. Je hebt immers de beschikking over het mooie PowerPoint…

Mijn laatste geesteskindje “The Googlization of Business Intelligence” kon je reeds eerder online bewonderen. Een presentatie geïnspireerd door het eerdere werk van Raimo van der Klein.


Een presentatie die mij heel wat bloed, zweet en tranen heeft gekost. Een goede presentatie eist immers een goede voorbereiding, een goed verhaal en heel veel werk om zo’n PowerPoint bij elkaar te klikken. Momenteel werk ik in mijn avonduren aan een nieuwe presentatie “The New Nature of the Firm”, een presentatie waar letterlijk weken aan werk in zit. En nog niet af. Zucht…

Maar goed. Ik wil je niet vermoeien met verhalen over hoe ik mijn avonduren doorbreng. Ik wil je veel liever meenemen op een korte reis door het landschap van presentaties die ik bewonder. Raimo van der Klein is een van de makers van presentaties die ik op het Internet volg. Een ander is dus de persoon Jeff Brenman, waar ik hierboven al naar refereerde. Een derde favoriet van mij is Teemu Arina, een Fin met een goed verhaal en een persoon die oogstrelende presentaties maakt. Lees ook zijn tips eens om zelf een goede presentatie te maken. Breng deze tips in de praktijk en ervaar zelf hoe moeilijk het maken van een goede presentatie is.

Tot slot nog een tweetal personen die wederom in mijn ogen een unieke stijl van vertellen hebben. Allereerst de Amerikaan Ze Frank die op TED met zijn Nerdcore Comedy een geweldig humoristische prestatie neerzet. Pure comedy. Later als ik groot ben, wil ik dit ook kunnen. En dan nog het persoonlijke relaas van Jill Bolte Taylor die op het podium vertelt over haar beroerte. Allereerst kreeg ik halleluja visioenen bij deze dame en dan opeens grijpt ze je bij de strot. Erg indrukwekkend.

Tot slot nog een presentatie waar ik vandaag nog over struikelde: “Enterprise 2.0”.


Dit was mijn reis. Veel nieuwsgieriger ben ik echter naar jullie reis. Heb je presentaties die een lust voor het oog zijn. Of zijn er sprekers die je graag ziet of hoort? Of heb je misschien voorbeelden van presentaties hoe het duidelijk niet moet. Laat het mij weten via de comments.

Sander Duivestein is senior-consultant bij ViNT (Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie), het onderzoeksinstituut van Sogeti Group en co-auteur van het boek ‘Me the Media‘, een boek over de revolutie in media.