Social media marketing en de rol van Wikipedia

0
Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Wikipedia is een project van de Wikimedia Foundation, een in Florida gevestigde organisatie zonder winstoogmerk. Onder de paraplu van de Wikimedia Foundation bevinden zich verschillende meertalige projecten waarvan Wikipedia het oudste, bekendste en meest succesvolle is. in dit artikel wil ik ingaan op de relevantie de rol die Wikipedia kan vervullen als het gaat om de social media marketing van bedrijven.

De naam Wikipedia is een samentrekking van het uit het Hawaïaans afkomstige “wiki” en het Griekse “encyclopedia”. Het doel van Wikipedia is om in elke taal een complete, vrij verspreidbare en bewerkbare encyclopedie op het internet te creëren. Omdat de artikelen door elke bezoeker bewerkt kunnen worden, geeft Wikipedia echter geen garantie wat betreft de juistheid en evenwichtige kwaliteit van de informatie.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

De Nederlandstalige versie is te vinden op nl.wikipedia.org en bevat sinds enkele dagen officieel meer dan 500.000 artikelen. De Engelstalige versie is het grootst met ruim 2.500.000 artikelen. In totaal zijn er meer dan 11.000.000 artikelen te vinden op heel Wikipedia in 264 verschillende talen (bron: Wikipedia).

Waarom is Wikipedia voor bedrijven relevant?

Volgens onderzoek rankt 96,6% van de Wikipedia pagina’s in Google op de eerste pagina (Top 10). Een Wikipedia Entry zorgt in de eerste plaats voor een betere vindbaarheid van je bedrijf binnen de organische resultaten in Google. Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke voordelen:

 1. Bezoek en deelname
  Wikipedia krijgt ruim 1,6 miljoen pageviews per maand in Nederland.
 2. Transparantie
  Iedereen kan een bijdrage leveren aan Wikipedia. Als iemand het op zich genomen heeft te schrijven over je merk of organisatie, kan er snel erg veel gepubliceerd worden – relevant en minder relevant, positief en negatief.
 3. Globalisatie
  Wikipedia biedt meertalige content, positioneert je bedrijf internationaal!
 4. Status
  Wikipedia wordt door veel consumenten en professionals als de informatiebron gezien. Het is een must voor elk bedrijf om hier correct aanwezig te zijn.
 5. Linkpopulariteit en ‘Wat op Wikipedia staat is waar!?’
  Wikipedia wordt vaak als bron gebruik en veel gebruikers nemen alles wat op Wikipedia staat aan als waarheid. Hoewel er een nofollow aan de link in Wikipedia is gekoppeld wordt de waarden hiervan als groot ingeschat.
 6. Vindbaarheid
  Door de hoge waardering die Google geeft aan de content van Wikipedia creëert dat een betere vindbaarheid in de Google resultaten.

Company Infobox

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Binnen een Wikipedia entry bestaat de mogelijkheid om een Company Infobox op te nemen (zie hiernaast bijvoorbeeld Adidas). Een dergelijke infobox straalt veel autoriteit uit en geeft meer waarde aan de entry. Daarnaast springt het paginaonderdeel eruit en kun je je bedrijfslogo erin kwijt.

Hoe werkt het?

Wikipedia heeft strenge regels voor het toelaten van bedrijven in hun online encyclopedie. De kans op verwijdering van je entry is daarom erg hoog, er worden nooit garanties op behoud van een plaatsing gegeven. Zodra je je entry op Wikipedia geplaatst hebt, kan iedere gebruiker van Wikipedia content aan deze entry toevoegen en wijzigen. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Het scherp monitoren van het bericht is daarom erg belangrijk!

Een plaatsing op Wikipedia is een intensieve taak. Met management, updaten, wijzigingscontrole en een ‘Wikipedia vriendelijke opmaak’ bent je veel tijd kwijt.

Wiki tips

Naast een bedrijfspagina zijn er verschillende andere mogelijkheden die Wikipedia biedt. Een speciale productpagina, zoals Austin Martin, of een pagina over uw CEO, zoals bij Shell, zorgen net zo goed voor extra verkeer naar je website!

Trek het breder dan Wikipedia

In dit artikel heb ik een aantal voordelen genoemd die Wikipedia aan bedrijven kan bieden. Houdt echter in je achterhoofd dat een Wikipedia entry is geen doel op zichzelf is. Een Wikipedia entry is een middel dat je in kunt zetten om je totale social media strategie te ondersteunen en daarmee je doelstellingen te behalen.

Zie ook: Artikel in de NYT over Wikipedia op Flickr. Dit artikel verscheen ook op Isobar Human Media.