Spam op YouTube

0

Dit is wel heel apart. Eens in de zoveel tijd doorzoek ik YouTube op zoek naar nieuwe content over het web 2.0 fenomeen. Vandaag heb ik deze zoektocht ook afgelegd. Simpelweg web 2.0 intikken en zoeken maar. Even sorteren op datum. Meest recente films bovenaan en kijken of er pareltjes opduiken.

Gedachteloos klik ik van pagina naar pagina. Maar wat zie ik nu? Zijn dit wel niet heel veel filmpjes over hoe je geld kunt verdienen op YouTube? “How To Make Money online with Adsence.. SECRETS EXPOSED 15k per month”, “How To Make Money From Youtube SECRETS REVEALED 15k Per Month!“, “How To CASH IN on Youtube EXPOSED 19k Per Month 100% FREE”, How To Make Money With Youtube! SECRET EXPOSED- 19k per month PROOF”, “How to Make Money Online with YouTube Watch Proof 10000+ Mo.”, “FREE Make Money Online” Using Youtube 100% FREE – Get Ready to …”

De filmpjes hebben letterlijk en figuurlijk niet veel om het lijf. Een halfontblote dame in beeld die je aanraadt om op de link naast het filmpje te klikken. Doen dus

De meeste van de filmpjes die ik tegenkom zijn gemaakt door hamiltonglobalinc. De filmpjes in zijn kanaal zijn nog niet veel bekeken. Een van zijn abonnees SwissTrance is ook al niet veel soeps. Ook hier vind je filmpjes terug die je vertellen hoe je geld kunt maken. Niet slecht in deze krappe tijden! En ook SwissTrance heeft weer abonnees met allerlei vage vrinden vol met soortgelijke filmpjes. Bizar. Is dit een spam netwerk op YouTube? Weet iemand hier meer over?

Toevallig verscheen er eergisteren op Hyped een artikel met de pakkende titel “YouTube wil einde aan seks, porno en geweld“. In het artikel valt het volgende te lezen: “Een ander punt is dat dit type videos vaak vol met spam zitten voor zogenaamde betaalsites. Het zijn in feite korte reclamefilmpjes die mensen moeten trekken naar sites waar tegen fors geld meer naakt gezien kan worden. YouTube wil niet langer misbruikt worden als gratis reclamekanaal, en wil dat iedereen betaalt voor de zendtijd, indien het om reclamefilmpjes gaat.” Met andere woorden, YouTube erkent dat er spam voorkomt, maar waarom kan ik hier dan zo weinig over vinden?

Sander Duivestein is senior-consultant bij ViNT (Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie), het onderzoeksinstituut van Sogeti Group en co-auteur van het boek ‘Me the Media‘, een boek over de revolutie in media.