Inspiratie

De omschakeling van print naar online media

0

“Print wordt bedreigd door de kredietcrisis”, meldt Nigel Holmes op het Infographics Congres 2009. De voormalige graphics director van Times Magazine grapt dat hij totaal niets weet van de omschakeling van print naar online media. Toch vertelt hij tijdens het congres in Zeist hoe hij deze toekomstige transitie ziet. Dat doet hij met behulp van denkbeeldige iPhone applicaties die iedere contentmaker bij zich moet hebben.

Simple app

Holmes is bang dat wanneer print geleidelijk overgaat naar online media alles ‘overdone’ wordt en dat er te veel gebruik gemaakt gaat worden van kleuren. Als voorbeeld laat hij een ultra moderne tandenborstel met meerdere borstelrichtingen zien.  Hij hoopt dat mensen in de toekomst inzien dat het versimpelen van content voor online media het verwijderen van het onnodige is. Kranten moeten volgens hem voorzien in complete verhalen, analyses, research en gedegen feiten checken. Online media moet voorzien in korte artikelen, headlines, opsommingen, interactie en continue updates. “Het moet duidelijk en simpel blijven. Een zogenaamde Simple App op je smartphone is dan erg handig.”

Verslavende inkt

De printsector wordt bedreigd door de kredietcrisis. Kranten kampen met een terugloop van abonnees en adverteerders. Presentator Jon Stewart van het Amerikaanse satireprogramma The Daily Show bood ooit in een uitzending de oplossing voor kranten. “Ze moeten de inkt gewoon verslavend maken, dan lezen mensen de krant wel.” Holmes haakt hierop in want wat gebeurd er als kranten daadwerkelijk verdwijnen? “Wanneer de krant verdwijnt dan is de vraag of de krantenlezers verschuiven naar de smartphone en willen ze daar dan ook voor betalen? In Amerika heeft 12% van de bevolking een smartphone.”

kindle

Een tweede vraag is of de Kindle (foto) van Amazon het antwoord is op de teloorgang van kranten. “Adverteerders zien door de Kindle weer redenen om te investeren. Een gevolg daarvan is dat mediabedrijven meer investeren in content en deze content blijven aanleveren. Zo zal de krant nooit verdwijnen maar online voortleven. De Sequences App zou hierbij een uitkomst kunnen bieden.

Contentdragers

mobile-printPrint en online media zijn met elkaar verbonden. Ze zijn beiden ook verbonden aan mensen die print lezen zowel in een krant als op hun mobiele telefoon. Holmes vertelt dat mensen die print via de krant lezen hersenen hebben en mensen die print lezen via een smartphone ook hersenen hebben, maar die kunnen kleiner zijn en hun haar misschien anders dragen. Mensen zijn verschillend en hebben verschillende behoeftes wanneer het gaat om het ontvangen van print. “Mobiele print gaat het worden in de toekomst, daar moeten we rekening mee houden. Zelfs contentmakers verhuizen naar deze manier van content distribueren. Mensen willen de informatie bij zich dragen en via online media dragen ze de informatie bij zich. Apple is daar slim mee omgegaan door de iPhone te ontwikkelen”, aldus Holmes.

ic09Het Infographics Congres is een jaarlijks terugkerend evenement voor binnen- en buitenlandse infographicdesigners en journalisten. Het congres is een initiatief van de NVJ en de BNO.