Trends

Google Wave: ‘E-mail als het vandaag zou zijn uitgevonden’

0

Enkele dagen geleden heeft Google haar nieuwste vlaggenschip gepresenteerd: Google Wave. Gisteren was er hier al over te lezen, ik ga in dit artikel een stap verder en heb een halve dag besteed aan het verzamelen van informatie over Waves. Mijn conclusie: Waves zal alle communicatie-kanalen (e-mail, messenger, Twitter, wiki) die we vandaag gebruiken binnen korte tijd overbodig maken!

Wat is Google Wave?

Waves zijn brokken van geïntegreerde communicatiekanalen die vanuit het hele internet op 1 of meerdere plaatsen beheerd kunnen worden – in realtime! Hoewel dit samengevat het concept is, is het wellicht nog niet duidelijk wat je met Google Wave nu eigenlijk kunt doen. Ik zal het proberen uit te leggen aan de hand van bestaande communicatie middelen.

E-mail

E-mail is veruit de populairste en meestgebruikte toepassing van het internet. Hoewel het al meer dan 20 jaar geleden is uitgevonden is er in de tussentijd niet veel veranderd. E-mails blijven statische berichten die je kunt ontvangen en vervolgens kunt beantwoorden of verder sturen.  Hoewel communicatie aan de basis van e-mail staat, is het nog steeds slechts gebaseerd op een verzend-ontvang principe. Dit is iets wat Google al eerst probeerde te verbeteren met Gmail door overeenkomende e-mails te groeperen en te presenteren als conversatie.

Gmail Conversaties

Google Waves kun je in eerste instantie zien als verzonden mails. Persoon A stelt een bericht op en nodigt Persoon B uit om het bericht te komen lezen; een document focused perspectief wat we ook wel kennen van Google Docs. Persoon B kan echter commentaar op het bericht achterlaten zonder het bericht opnieuw te versturen aan alle betrokkenen; het commentaar wordt aan het bericht gekoppeld. Ook kan Persoon B, tegelijkertijd met Persoon A, het bericht bewerken in realtime. Realtime tot het niveau van: elke karakter dat wordt getypt door Persoon B wordt direct weergegeven op het scherm van Persoon A! Ook is het mogelijk om, in plaats van op het hele bericht, op bepaalde stukken van het bericht commentaar te geven.

Google Wave Inbox

Playback

Goed, we gaan een stapje verder. Stel nu dat Persoon A en B al een hele conversatie en bewerkingen van het bericht achter de rug hebben en hun manager, Persoon C, op de hoogte willen stellen van de vorderingen. Doordat Persoon C echter in een vergevorderd stadium het bericht ziet, ziet hij niet welke veranderingen er zijn aangebracht in het bericht. Door de Playback functie kan Persoon C het verleden, stap voor stap, herhalen. Persoon C kan overigens meteen participeren en gaan samenwerken via het bericht.

Google Wave Inbox - Personen uitnodigen

Afbeeldingen

Door middel van drag-and-drop kun je een hele map met foto’s aan een bestaande Wave toevoegen. Het unieke hiervan is dat, naast het niet meer handmatig te hoeven selecteren van bestanden, de thumbnails in realtime worden weergegeven aan alle betrokkenen voordat de foto’s daadwerkelijk geüpload zijn. Goed, ik geef toe dat dit nu niet een hele baanbrekende innovatie is, maar het is in ieder geval wel heel cool!

Google Wave Realtime

Integratie

Waves zijn, zoals gezegd, geen statische berichten. Maar naast het oneindig gezamenlijk kunnen wijzigen van berichten en het direct kunnen samenwerken aan 1 document hoeft een Wave niet beperkt te zijn tot de Google Wave omgeving. Je kunt met 1 klik op de knop de/het conversatie/bericht/document/foto-album (hoe je de Wave ook noemen wil) namelijk publiceren op je eigen weblog of website. Het unieke hiervan is dat commentaar dat geplaatst wordt op je weblog ook direct in je Google Wave omgeving tevoorschijn komen. Zo kun je dus diverse soorten content die verspreid liggen over het web overal in realtime bewerken en tegelijkertijd op 1 plaats beheren. Zo kun je dus collaboreren op projecten op grensoverschrijdende media.

Extensies

Mochten al die functionaliteiten nog niet genoeg zijn, dan biedt Google Wave aan om het bestaande takenpakket uit te breiden met extensies (denk aan: Firefox). Tijdens de presentatie hebben ze verschillende interessante extensies laten zien die weergeven hoe krachtig dit pakket kan worden. Zo is er een spellingchecker die niet alleen op woorden controleert maar ook naar de context kijkt. De video laat zien dat er een zin die getypt wordt als ‘Icland is een icland‘ correct verbeterd wordt naar: ‘Iceland is an island‘. Naast spellingchecker zijn natuurlijk Google Search en YouTube resultaten met 1 klik op de knop in te voegen in Waves. De interessantste extensie is natuurlijk de live vertaler. Stel je iemand uit Frankrijk voor die in ’t Frans aan het typen is en dat in realtime wordt vertaald naar het Nederlands! Je kunt dus globaal communiceren in je eigen taal.

Google Wave ExtensiesGoogle Wave Integratie

Open source en protocol

Google Wave probeert niet alleen via widgets te integreren met bestaande sites, het biedt de volledige code open source aan en heeft van het communicatiemiddel een open protocol gemaakt (net als e-mail nu is). Dit houdt in dat je je eigen interpretatie van het Wave concept kunt ontwikkelen als ontwikkelaar en alsnog jouw versie van Wave kunt laten communiceren met Waves van andere sites.

Toekomst

Google Wave wordt gelanceerd aan ’t einde van dit jaar en zal de communicatie die we vandaag gebruiken op een nieuwe manier toepassen. Mede vanwege het open karakter en de kracht van Google denk ik dat dit een communicatiemiddel zal zijn wat -ik- in ieder geval zal gaan gebruiken en integreren op mijn websites.

Ben je nieuwsgierig en wil je  meer wil weten over Google Wave, dan raad ik je aan om onderstaande video van de originele presentatie (1 uur en 20 minuten) te bekijken.

Accepteer cookies

Zie ook het eerdere artikel Google Wave inspireert!

Update: Geïnteresseerde ontwikkelaars kunnen zich overigens hier aanmelden voor toegang tot het bèta-codeerwerk.