Innovatie

Google Wave inspireert!

0

Afgelopen donderdag presenteerde Google op Google I/O 2009 het nieuwe concept Google Wave. Wat het meest in het oog springt, is de manier waarop meerdere deelnemers gezamenlijk, tegelijkertijd en live aan een document kunnen werken, via mobiel en in meerdere browsers. Of het revolutionair is weet ik niet maar het is beslist iets waar veel mensen op zitten te wachten.

Lars Rasmussen

Lars Rasmussen (Google)

Google Wave werd via video door Lars Rasmussen (foto) & co gepositioneerd als de volgende stap na e-mail: bedrijven kunnen hun eigen Google Wave server beheren en servers communiceren onderling.  Bij Google Wave kan een bepaald topic worden gedeeld dat door de ontvangers – zelfs gelijktijdig – bewerkt kan worden als een gedeeld document. De historie van het document wordt daarbij bewaard en is altijd terug te halen. Natuurlijk kan het document verrijkt worden met foto’s, plaatjes, video’s en meer. Google laat zien dat via extensions allerlei gadgets in het document toegevoegd kunnen worden, van poll tabellen tot real-time vertaling(!).

Google Wave is een buitengewoon inspirerend product, en het is erg leuk om na te denken over de mogelijkheden ervan. Dit zou absoluut een enorme verbetering kunnen zijn voor de wijze waarop mensen met elkaar samenwerken. En niet alleen dat, ik denk dat het concept ingezet zou kunnen worden voor klant/leverancierrelaties, voor het opstellen van contracten, debatten en eigenlijk alles waarover je kan discussiëren.

Ik heb met veel plezier naar de presentatie over Google I/O 2009 (waar dus ook Google Wave werd gepresenteerd) gekeken.

Accepteer cookies

Er borrelden meteen allerlei ideeën op over Google Wave en het leek me een goed idee om die hier meteen maar met jullie te delen.

E-mail Spam Spam

Van e-mail kennen we allemaal de voor- en nadelen.
Er zijn twee zaken die in het inmiddels oude email concept ontbreken:

  1. Het verzamelen van e-mails die betrekking hebben op een onderwerp.
    Hoeveel mensen bouwen in Outlook lange lijsten van mappen waarin ze e-mail over een specifiek onderwerp verzamelen. Dit betekent dat je e-mails die binnenkomen moet sorteren en dat je in je hoofd moet hebben welke mapjes je inmiddels hebt aangemaakt. Hoeveel tijd zijn we met z’n allen hieraan wel niet kwijt? En als in een e-mail meerdere onderwerpen worden aangesneden, wat moet je er dan mee?
  2. Het sorteren van e-mails tot conversaties.
    Mensen converseren nu eenmaal heen en neer maar e-mail komt binnen als een lange trein voorbij, ongeacht de afzender. Het is lastig om op een rij te zetten wat alle deelnemers aan de conversatie toevoegen zonder handmatig alle e-mail chronologisch door te ploegen die betrekking heeft op het betreffende onderwerp. G-mail en ook de iPhone laten zien dat dit handiger kan, maar het kan veel beter…
screenshot

Screenshot Google Wave

In Google Wave wordt eigenlijk een onderwerp aangesneden en daar betrek je een of meer participanten bij. Iedere deelnemer kan iets toevoegen aan het onderwerp, zoals opmerkingen of wijzigingen. Anderen kunnen meekijken en zien letterlijk letter voor letter de wijzigingen ingetypt worden. Het document (de Wave) is niet alleen een op zich staande entiteit maar kan ook relaties hebben met andere Waves, door middel van onder andere links.

Een dergelijke manier van samenwerken geeft natuurlijk een enorm gevoel van betrokkenheid in een discussie, maar wat mij boeit is vooral dat de participanten het document gezamenlijk perfectioneren.

Interessant voor projectmanagement

De presentatie wordt gegeven door een aantal ontwikkelaars van Google en hun enthousiasme voor het concept is heel begrijpelijk. Juist de projectmatige aanpak van softwareontwikkeling kampt met een enorme informatiestroom waarbij veel informatie niet altijd – of niet meer – relevant is. Je ziet in Google Wave ook kenmerken terug van Source Control, het hulpmiddel om steeds wijzigende programmeercode te kunen beheren.

In goed projectmanagement wordt een groot project opgeknipt in een groot aantal deelprojecten. De deelprojecten zijn – mits goed geknipt – gemakkelijk te behappen door een team. Zo’n Wave is een perfect medium om gezamenlijk aan een deelproject te werken. In een levend document zoals een Wave komen alle zaken die tijdens de uitvoering van een deelproject ter sprake komen voorbij en dat zonder een verschrikkelijke brei aan informatie te vormen.

Tijdens een project zullen een hoop ideeën ontstaan en vaak ook weer verworpen worden. Er is ook een grote behoefte aan consensus om te nemen beslissingen later te kunnen verdedigen. In een Wave kan dit gemakkelijk en intuïtief gebeuren. Het prettigste neveneffect kan zijn dat je aan het einde van het project een kleiner document overhoud dan waarmee je het project begon. De grote hoeveelheden informatie worden op deze manier ingekookt tot een behapbare brok. En toch is niets verloren gegaan voor diegene die graag wil weten hoe de keuzes tot stand zijn gekomen. Het ligt voor de hand dat Google Wave in het bijzonder de aandacht verdient van projectorganisaties.

De klant en de Wave

pc-modStel je voor dat ik een nieuwe auto koop, hetgeen in mijn geval puur hypothetisch is. Een auto is tegenwoordig erg customizable met alle opties die ik al dan niet wil hebben. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de auto die ik krijg niet helemaal voldoet aan mijn verwachtingen of dat ik aanvullende vragen of wensen heb.

Stel je nu voor dat ik met de autodealer een Wave gebruik om al deze aftersales discussies te voeren. Als alles uiteindelijk in orde is zal de betreffende Wave duidelijke taal spreken en hopelijk een positieve samenvatting geven over de auto. Voor de dealer is dit interessant omdat hij op deze manier niet alleen zijn klantrelatie onderhoudt maar ook gemakkelijk kan volgen aan welke zaken hij in de toekomst aandacht moet schenken. Voor de klant is het interessant omdat hij de benodigde informatie krijgt, en dit in een later stadium kan terugzien, bijvoorbeeld als hij zijn auto weer verkoopt.

Dit is maar een eenvoudig voorbeeld, maar Waves inzetten voor klant/leverancierrelaties lijkt me een marketingtool bij uitstek.

Productverbetering en relatiebeheer

shirtIk laat mijn overhemden op maat maken bij een internetbedrijf, dat mijn maten in haar database heeft zitten en samen met mijn voorkeuren voor stof, model en details het overhemd laten maken in Thailand meen ik. Ik vind dat een fantastische service, zeker nu er steeds meer opties bijkomen om je overhemd mee samen te stellen. Nu gaat dat via een mooie maar wat onpersoonlijke Flashapplicatie, wat mijns inziens niet past bij zo’n gepersonaliseerd product.

Een Wave is een prima gereedschap om zo’n overhemd tot stand te laten komen. Ik kan mijn speciale wensen kwijt, de leverancier kan mij op de hoogte houden van het al of niet in voorraad zijn van een stof en van de verwachte levertijd. De Wave is een persoonlijk document en maakt ook de relatie heel persoonlijk.

Het levert de leverancier ook op dat hij inzicht krijgt in wensen die niet aan te vinken zijn op het standaardformulier, in mijn geval de kleur van de knopen. Dit soort opties kan de leverancier dan weer toevoegen aan zijn configurator.

En dit is maar een enkel concreet voorbeeld waarmee je via een Wave een product kan verbeteren. Niet dat dit niet kan met de huidige tools zoals e-mail en dergelijke, maar de manier waarop alle informatie automatisch en gestructureerd bij elkaar wordt gehouden in een Wave maakt het erg overtuigend en aantrekkelijk.

De democratie van de Wave

Een slecht gevoerde discussie is eigenlijk doodvermoeiend. Mensen bemoeien zich ermee zonder het voorafgaande te kennen, of de discussie ontspoort volledig off-topic. Belangrijkste reden daarvoor is dat in een discussie vaak alleen naar de laatste bijdragen gekeken wordt in plaats van de hele historie daarachter. Er zijn natuurlijk altijd mensen die iets roepen zonder zich te verdiepen, als een kip zonder kop.

Iemand die in een Wave deelneemt kan echter de geschiedenis die leidt tot de conclusie gemakkelijk volgen. Daarnaast is de conclusie in een Wave niet hetzelfde als de laatste bijdrage zoals dat in veel forumdiscussies wel het geval is. Forumdiscussies hebben daarom veelal de neiging om af te wijken van het oorspronkelijke onderwerp. In een goede Wave discussie zul je onmiddellijk de essentie of de uitkomst van de discussie lezen en je daarna kunnen verdiepen hoe die tot stand is gekomen.

Mijn gevoel zegt me dat op deze manier heel wat discussies beter beslecht kunnen worden.

Viva la revolucion!

alt-tv_screenMensen die mij kennen weten dat ik niet geloof in digitale revoluties. De meeste innovaties zijn evolutionair van aard en worden gedreven door de geleidelijk toenemende processorcapaciteit, opslag en bandbreedte. Dat neemt niet weg dat deze evolutie snel gaat en Google Wave naar mijn idee een bijzondere stap is. Dit is geen Hyves-pagina met een berg flauwiteiten, maar een gebruikersvriendelijke methode om online te discussiëren met een doel. Met name omdat informatie niet alleen verzameld wordt maar tegelijkertijd ook gestructureerd zonder dat iemand daar heel hard op hoeft te zweten. Ik hoop dat Google Wave een succes wordt, al is het maar omdat ik niet kan wachten om er eens uitgebreid mee te gaan spelen.

In het artikel Google Wave: ‘E-mail als het vandaag zou zijn uitgevonden’ wordt uitgebreid ingegaan op de functionaliteiten van Google Wave. Via deze pagina kun je jezelf op de hoogte laten houden over de ontwikkelingen rond Google Wave.