Innovatie

Overlever Apple

0

Google is groot geworden, juist door van de pc’s af te blijven. Google heeft nooit te maken gehad met afwijkende stopcontacten, met verschillend geïnstalleerde harde schijven, met nukkige bluetoothverbindingen, met onwillige scherminstellingen, niets van dat alles. Google was zo slim om geld te verdienen met het werk van anderen.

Alle websites in de wereld worden voortdurend afgesnord en Google geeft deze slim gepikte informatie weg, aan ons, zoekers. Omdat het gratis én goed is, zijn we het massaal gaan gebruiken en is de meute interessant geworden voor adverteerders.

picture-16Google heeft dus altijd de ordinaire hardware gemeden. En ook de programma’s die je moet installeren op een computer. Een ellende is het, om voor al die platforms iets te maken wat niet alleen vandaag werkt, maar ook nog morgen als er een nieuwe versie uitkomt. Het is een van de redenen dat Philips niet geslaagd is in de pc of cd-i-markt.

Maar Google heeft honger, want ook adverteerders hebben het moeilijk en houden de hand op de knip. Eerst ging rupsje-nooit-genoeg zich bemoeien met de software voor mobiele telefoons, en deze maand werd bekend dat Google zich gaat storten op de markt voor besturingssystemen voor computers. Google Chrome OS. De markt die Microsoft domineert met Windows, het mislukte Vista en de langverwachte redder Windows 7. Google gaat een gratis variant aanbieden, voor de kleinere computers.

Is het voorstelbaar? Ja, want een kleine computer hoeft eigenlijk niets anders te kunnen dan toegang te maken tot het internet en dan ligt de hele wereld open. Zie het als een loper waarmee je alle sloten openmaakt.

picture-17Is het zielig voor Microsoft? Nou nee, Microsoft is de grootste jatter van iedereen, dat gold voor de eerste versies van Windows die van Apple waren gekloond, het gold voor hun browser Explorer die ze van Netscape stalen, dus als er af en toe wat wordt teruggepikt, dan zit niemand daar mee. De steler wordt bestolen.

Is het dom van Google? Ja, want ze komen in een wereld van softwareontwikkeling terecht waar ze helemaal niets te zoeken hebben.

picture-18Is het frustrerend voor Apple, omdat Google wel erg veel overneemt van het superieure besturingssysteem van Apple? Het mooie is dat Apple altijd goed uit een inbraak tevoorschijn komt. Apple is een overlevingskunstenaar.

De iPod is een kleine Apple waarmee je muziek kunt luisteren. De iPhone is een kleine Apple waarmee je kunt bellen. Ik kondig aan: De iTv. Het is een kleine Apple met een draagbaar scherm zo groot als een A4 waarmee je overal in huis televisie kunt kijken. Het antwoord op de vraag of het internet-tv of kabel-tv of digitale tv of watdanook-tv is is volstrekt relevant. Er is een mens en die kijkt naar bewegend beeld in combinatie met geluid.

Steve Jobs, Apple’s baas, is weer aan het werk, met een nieuwe lever. Dat zit wel goed.

Deze colum is eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.