iPhone-game van de week: Monkey Island

0

De vakantieperiode is voorbij en vanaf deze week bespreek ik hier weer elke zaterdagochtend een aantal iPhone games. Dit keer een klassieke avonturengame die al een paar weken beschikbaar is, maar in alle drukte rond de Gamescom in Keulen nog aan mijn aandacht was ontsnapt.

Wat is het?

Picture-5The Secret of Monkey Island is een klassieke avonturengame waarin je door middel van rondwandelen, zoeken en praten met personages een avontuur doorloopt. Het spel draait om de jonge Guybrush Threepwood, een jongeman die graag piraat wil worden en in een bizarre zoektocht belandt.

Het spel is niet nieuw: het werd in 1990 uitgebracht op de Atari ST, de Macintosh en de pc. Toch voelt de game niet ouderwets aan en dat komt doordat de speciale editie die op de iPhone verschijnt (en op de Xbox 360 en pc) is voorzien van nieuwe tekeningen en extra ingesproken teksten, waarbij de originele sfeer bewaard is gebleven.

Wat valt op?

Picture-8Heel bijzonder: op ieder gewenst moment kun je met een vingerbeweging schakelen tussen de Special Edition en de oorspronkelijke versie die er precies zo uitziet als die van twintig jaar geleden. Ook bijzonder is het nieuwe hintsysteem. Loop je vast in je zoektocht naar het ene personage dat je denkt te moeten spreken?

Dan kun je eenvoudig met je telefoon schudden en krijg je een algemene hint te zien die aangeeft wat je zou kunnen doen om verder te komen. Ben je dan nog het spoor bijster? Dan kun je nog een tweede maal een hint opvragen, waarbij met een eenvoudige pijl zeer concreet in beeld wordt aangegeven waar je naartoe moet.

Is het wat?

Het hintsysteem is een zeer waardevolle toevoeging. Wil je als diehard puzzelaar urenlang speuren? Dan kan dat. Maar ben je van de moderne generatie snelle gamers die even vlot een potje willen spelen? Dat kan dan ook. Leuk is daarnaast dat je gevechten nu eens niet wint door razendsnel combo’s uit te voeren, maar door je tegenstander te slim af te zijn in gehaaide dialogen. Tel daarbij op dat The Secret of Monkey Island een, voor iPhone begrippen, ongekend uitgebreide game is met een verhaal vol humor en je snapt waarom het de titel ‘game van de week’ helemaal verdient.

Prijs: € 5,99 (App Store-link)

Wil je meer weten over het ontwikkelen van een Monkey Island-game? Dan kun je hier luisteren naar het interview met de ontwikkelaar van de nieuwe afleveringen in de reeks, Dan Connors van Telltale Games. Hoewel deze afleveringen vooralsnog niet op de iPhone beschikbaar zijn, is het wel interessant om te horen wat de visie van de ontwikkelaar is op het maken van adventures die ook de gamers van nu nog boeien.

Dit artikel is ook op Bashers verschenen.