Need for Speed Shift: Racen in de hoogste versnelling

0

Eindelijk was het afgelopen donderdag zo ver, de lang verwachte  introductie van Need for Speed Shift, de nieuwste editie van Electronic Arts’ Need for Speed serie. Frankwatching testte de PS3 versie van deze snelle game.

Casual gamers

In de game reviews hier op Frankwatching kijken we meer vanuit het perspectief van de casual gamer dan vanuit een hardcore gamer. Alhoewel ook casual gamers, als ze worden gegrepen door een verslavend spel, dit van tijd tot tijd best fanatiek kunnen doen.

The Need for Speed serie

Need for speed bestaat al vanaf 1994 als spel op pc (playable demo), Playstation en Sega Saturn. De eerste reeks was toen nog getiteld ‘The Need for Speed’ en de graphics waren voor die tijd geavanceerd. Het is wel indrukwekkend om te zien hoe in 15 jaar de graphics zijn verbeterd.

tnfs screen

The Need for Speed (1995)

De reeks heeft volgens ingewijden ups en downs gekend, zoals meer Arcade racing, Hot pursuit enzovoort. De reeks is over de jaren succesvol geweest met diverse thema’s zoals Prostreet (tunen en upgraden), Undercover (een agent die undercover gaat in illegale straatraces). The Need for Speed heeft over de jaren eigenlijk wel een constante kwaliteit geleverd qua graphics en spelgenot.

Spelgenot

Need for Speed shift is een game die zowel voor beginners als voor gevorderden goed te spelen is. Als beginner was ik prettig verbaasd over de demoronde die ik moest rijden en op basis waarvan de instellingen worden aangepast. Mijn demoronde reed ik rond als een dronken aardbei en werd ik gediskwalificeerd omdat ik te veel stukken was had afgesneden. Maar binnen no time had ik het racen min of meer onder controle en kon ik mijn ronde afmaken. Met de instellingen die na de oefenronde zijn gemaakt kan ik redelijk goed racen en zelfs wedstrijdjes winnen.

Accepteer cookies

Je begint eigenlijk gelijk met de career mode. Door het racen van allerlei wedstrijden en het tunen van je auto kom je steeds verder met als uiteindelijk doel de Need for Speed World Tour. Opvallend in het spel is dat je al snel punten verzamelt en dus progressie maakt. Je wint allerlei sterren en badges waarmee je extra mogelijkheden krijgt om extra races te rijden, de auto te upgraden en tunen, extra auto’s aan te schaffen, een andere kleur te geven en logo’s er op te plakken.

Je krijgt zowel punten voor precisierijden (ideale lijn aanhouden) als voor agressieve rijstijl (je medecoureur de baan uit drukken). De auto’s raken ook beschadigd en dat beïnvloedt de prestaties. Dit is de favoriete rijstijl van mijn 7-jarige zoon die er veel plezier in heeft om de auto vol in de vangrail te zetten.

Puriteinen zouden zeggen dat dat niet het echte racen is met al die hulpmiddelen en instellingen, maar het is heel slim van Electronic Arts omdat de game zo een veel grotere doelgroep aanspreekt.

auto

NFS Shift heeft een beperkt aantal auto’s, zeker als je het vergelijkt met de specs van Gran Turismo. Maar de auto’s die er inzitten zijn wat mij betreft prima en ik hoef niet meer auto’s dan dit. Voordat je de auto’s hebt vrijgespeeld in het spel ben je wel een tijdje bezig.

Need for Speed Shift geeft je de mogelijkheid om de zicht aan te passen zoals ‘achter de auto’ , ‘laag bij de grond’ en de cockpitview geven je de mogelijkheid om datgene te kiezen wat je het prettigst vindt.

mclaren f1 interior

Ik heb Need for Speed nog niet online gespeeld omdat mijn racecapaciteiten nog niet zodanig zijn dat ik me met andere ‘echte racers’ wil gaan meten.

Grafisch

Grafisch vind ik NFS Shift erg mooi, alhoewel sommige keuzeschermen wel wat druk zijn. De circuits zijn mooi vormgegeven en er is voldoende in de achtergrond aan de hand om ook een realistisch gevoel te krijgen. Zo vliegen er vliegtuigen over en zie je allerlei dingen in de achtergrond (noot: andere spellen hebben dit ook, bijv ridge racer op de psp schiet me zo te binnen). Het scherm is soms wel erg druk met alles wat er op staat.

auto2

Concurrentie

Er zijn een hoop racespellen op de markt. Ik noemde al Gran Turismo (volgens eigen zeggen The Real Driving Simulator)  wat nog dit jaar zou moeten uitkomen (na de prologue die eerder verschenen is).  Een andere titel, specifiek voor de Xbox 360 is Forza Motorsport. Beide games zijn zeer populair en goed voor miljoenen verkochte kopieen. Dan zijn er nog rally games zoals Dirt en off road racing Motorstorm. Ieder van dit soort spellen heeft zijn type fans, welke het mooiste is hangt denk ik van je persoonlijke voorkeur af.

Need for Speed heeft op dit moment mijn heel sterke voorkeur.

Conclusie

Need for Speed is een zeer speelbare game op de PS3, behoorlijk verslavend en met geweldige graphics. Naast de PS3 versie is er ook de versie voor de PC (demo hier), Xbox 360, PSP en de iPhone.