Innovatie

Boekenbal (3)

0

Eerste nieuwtje: van de nieuwe versie van Dan Browns The Lost Symbol verkoopt internetwinkel Amazon meer digitale versies dan papieren. Zegt Amazon. Feit is dat jongstleden dinsdag twee miljoen kopieën waren verkocht, waarvan 5% als e-book.

the-lost-symbolTweede nieuwtje: het nieuwe boek is de piraten op het internet niet ontgaan. Een dag na de introductie werd het al aangetroffen in roversholen als The Pirate Bay en Scribd.com. Je mag het beschouwen als een groot compliment voor de kansen van het e-book.

Derde nieuwtje: Dan Browns uitgever Doubleday heeft lange tijd geprobeerd een officiële digitale versie van het nieuwe boek van haar steracteur te verhinderen. Het zou te veel kannibaliseren op de omzet van het papieren boek. Voor Amerika is men gezwicht onder de druk van Amazon, Europa mag nog even wachten. Als het legaal niet mag, dan doen we het wel illegaal.

Een goed nieuwtje: de prijs van het digitale boek bij Amazon is $ 9,99, terwijl je voor het papieren boek iets meer dan $ 16 betaalt. En dat is al een aanzienlijke korting op de officiële prijs van $ 30.

prijs

De Kindle versie is op Amazon de goedkoopste versie (Credit: Don Reisinger/CNET)

Het slechte nieuwtje: de volgens Amazon zo succesvolle verkoop van Dan Browns digitale edities kan alleen gelezen worden met een Kindle, het apparaat dat Amazon verkoopt. Wij, Europeanen, die net bijvoorbeeld een Sony Reader hebben aangeschaft, kunnen niets met de Kindle-versie van Amazon. En de uitgever gaf nog geen toestemming voor een digitale Europese versie. Het is zottigheid.

De markt van het digitale boek heeft alle kenmerken van de relatie van een kind met zijn ouders in de puberteit. Er worden smoesjes verzonnen, onredelijke voorstellen gedaan, partijen liggen dwars en proberen land te veroveren en de grenzen te verleggen. Kinderen en smokkelaars repareren die grenzen, en uiteindelijk komt alles goed.

Er zijn inderdaad hoopvolle signalen. Amazon heeft begrepen dat de prijs van een digitaal boek substantieel lager moet zijn dan de papieren versie.

bookshop

The Lost Symbol in een boekwinkel in New York

En het lijkt er ook steeds meer op dat we het eens gaan worden over een standaard. Die standaard heet ePub. Google staat er achter, in Nederland volgt Bol.com het voorbeeld. In Eindhoven en Amerika werd deze week de nieuwe iRex reader van Philips getoond. Forbes noemde het donderdag ‘The Credible Kindle Killer’. De iRex leest ook het ePub-formaat.

De overheid werkt mee door in de miljoenennota aan te kondigen dat het e-book in het lage btw-regime valt. Gerechtigheid. Het e-book wordt snel volwassen. Geloof dat nu maar. Rovers gaan niet investeren in een kansloze markt. Niemand is in staat om een fundamenteel mensenrecht te blokkeren. Het is het recht om mooie verhalen te lezen. Het maakt niet uit hoe en waar.

Lees ook de andere artikelen uit deze serie: Boekenbal (1) en Boekenbal (2).

Dit artikel werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.