Reportages

PICNIC09: Highlights & Hoogtepunten

0

Afgelopen week vond PICNIC09 plaats, het event waar gedurende 3 dagen 1000den creatieve geesten bij elkaar kwamen om geïnspireerd te worden door te luisteren naar innoverende keynotes, te discussiëren over de wereld van de toekomst en het uitwisselen van visies en ideeën. Dit alles in een omgeving van rood-wit geblokte kleden, grasgroene eilanden en houten picknicktafels voor het ‘landelijke’ gevoel. Met een overvol programma op meerdere plekken tegelijk was er voor iedereen wat wils, van jong tot oud, van newbie tot oude rot. Maar wat sprong eruit? In dit artikel een overzicht van de hoogtepunten.

1. Survival of the Fittest

Picture-24Wat zijn de do’s and don’ts als je in deze uitdagende economische tijd in een start-up zit en op zoek bent naar investeerders? Een sessie waarin professionals werden geïnterviewd door jonge ondernemers over het verkrijgen van financiële middelen vormde een educatief begin van PICNIC09. Johan Stins (SF Services) deed de aftrap en benadrukte het belang van ‘Smart Moneys’, kort gedefinieerd als Entrepreneurship Coaching.

Hierbij wordt niet alleen door middel van geld geïnvesteerd, maar ook door het bieden van netwerkondersteuning en het finetunen van het businessmodel. Het vinden van een optimale match tussen investeerder en start-up is hierbij uiterst belangrijk: besteed dus tijd aan het onderzoeken van elkaars portfolio voor het bouwen van een wederzijds vruchtbare samenwerking.

Marijn Pijnenborg (Zomoto, Boralis) noemt het aanbieden van een easy businesscase en het vinden van een klantsegment, dat bereid is om veel geld uit te geven, waardoor je als bedrijf verzekerd bent van continue financieel verkeer, als belangrijke aandachtspunten. Maar, dit zijn niet de enige gebieden die de focus verdienen. Een bedrijf moet ook een sterke believability kunnen neerzetten: een absolute overtuiging in het eigen product/eigen service en het prestatievermogen van het bedrijf als geheel.

Picture-23In de discussie daarna – begeleid door Mindy Hull – komen de interviewers (Renato Valdes Olmos, Stefan Fountain en Arnoud Haverlag) vervolgens zelf aan het woord. Zij vermelden het belang van een sterke businesscase first, voordat je op zoek gaat naar een investeerder. In het begin zal hierbij een ‘Bootstrap Mentality‘ gelden, waarbij een unieke set van vaardigheden en het zelfstandig vinden van geld anders dan beroep doen op zogenaamde ‘Angel Investors‘ de hoofdrol spelen.

In ieder geval is de weg naar het geld een lang en uitdagend continue proces, waarbij soms concessies moeten worden gedaan aan het bedrijfskarakter zonder de unieke identiteit te verliezen. Om deze potentiële tweestrijd als startup zo goed mogelijk te overleven is het van essentieel belang dat de volgende 3 P’s maximaal op orde zijn:

 1. PASSION (to-die-for mentaliteit: 200+% enthousiasme en doorzettingsvermogen)
 2. PRODUCT (of service, die excelleert en een optimale werking garandeert)
 3. POWERPEOPLE (mensen, die het bedrijf ‘leven’ en er rotsvast in geloven no matter what)

Kort gezegd: wees als start-up ‘Relentlessly Resourcefull‘. Wanneer je vervolgens op zoek gaat naar liquide middelen benader dan iedereen via zoveel mogelijk verschillende kanalen voor optimaal bereik. Pas hierbij wel op voor ‘Shady Guys’, die pretenderen het beste met je voor te hebben, maar uiteindelijk voor een groot deel uit zullen zijn op vergroting van hun macht en jouw afhankelijkheid.

Praat daarom veel met adviseurs en peers en probeer via hen betrouwbare kapitaalkrachtigen te bereiken: autoriteiten, bedrijven, individuen, die verstand hebben van het afzetgebied, waar je als bedrijf actief wilt zijn. Zoek je kapitaal in de VS? Ga dan bij investeerders pitchen die zowel een stevige grip op de Amerikaanse als op de Europese markt hebben.

2. The Story of Telling a Story

Picture-22

The Cast of ‘Raising in The Sun’ (2008)

Het fenomeen Storytelling vormde een uitgangspunt in meerdere keynotes en werd ook al tijdens het congres voor consumententrends 2010-2011 genoemd als terug van weggeweest. Tijdens PICNIC werd ook het belang van de persoon, die het verhaal vertelt – de storyteller –  belicht door Broadway producer David Binder.

Hij huurde voor het produceren van Afrikaans-Amerikaanse klassieker A Raisin in the Sun’ (2008) de onervaren, maar ‘geschikte’ director Kenny Leon in, omdat deze over een Afrikaanse achtergrond beschikte en enige ( geringe) affiniteit had met de backstage van Broadway.

In een tweede keynote door Matt Locke (Channel4 Education) en Jeremy Ettinghausen (Penguin Publishers) stonden 6 opvallende voorbeelden van Storytelling centraal, waarbij media anders dan het reguliere boek waren ingezet om een verhaal de wereld in te helpen.

Picture-25

I’m a Cherry Girl

Van I am a Cherry Girl – een in het leven geroepen karakter dat zowel online als offline haar levensavonturen verspreid – tot aan ‘Surrender Control‘ – een mobile theatre game ontwikkeld door Forced Entertainment, waarbij spelers gedurende 12 dagen een aantal aparte instructies per sms ontvangen, die hen op een grappige manier met zichzelf en/of hun omgeving laat interacteren:

‘Put your fingers in your mouth.
Touch your ankles; feel the skin.
Close your eyes and count to twenty.
Remember last night.
Move something small from one place to another.
Open your mouth as wide as you can’

Een interessante presentatie met sterke voorbeelden en een heldere conclusie, waarin de geleerde lessen nog eens op een rijtje werden gezet. Voor iedereen, die er niet bij was, bij dezen de 6 keys voor Storytelling anno 2009 volgens Matt en Jeremy:

 1. Hide stories in unexpected places
 2. Give yourself ridiculous constraints
 3. Step outside your comfort zone
 4. Invent a character
 5. Give fun stuff to play with
 6. Create stories you can binge on whenever you like

3. The Future of Social Media

Total Copyright Gridlock

Total Copyright Gridlock

Wanneer we het hebben over Storytelling dan is Motivational Speaker Gerd Leonhard (The Media Futurist/Writer) de persoon bij uitstek, die weet hoe je een publiek moet bespelen.

Na een sprankelende presentatie tijdens MediaPark Jaarcongres eerder dit jaar over de toekomst van Media, was Gerd opnieuw in Nederland om ditmaal te spreken over de toekomst van Social Media, want zo veronderstelt hij: ‘Facebook is the new BBC‘.

In zijn keynote schetste hij – wederom op bevlogen wijze – een beeld van de toekomst waarin we de komende jaren de volgende ontwikkelingen kunnen verwachten:

0-1 jaar: Total Copyright Gridlock
(Door al dat ‘gedeel’ zal steeds minder duidelijk worden wie of wat de originele bron is)

1-2 jaar: Change Has Come
(De verminderende weerstand tot verandering)

1-2 jaar: Social Augmented Reality
(De integratie van online lagen in de offline realiteit)

2-3 jaar: Welcome Global Social Brain
(De groei van Collective Consciousness)

3-5 jaar: MindMarketshare = The New Ownership
(Breinkapitaal als nieuwe sociale status: de intrede van The Extreme Reputation Economy)

5-? jaar: 1/3 of all People is ‘Engaged
(1/3 Van de wereldbevolking zal  binnen 5 jaar sociaal actief zijn in het deel-en-heers systeem)

Picture-45Later op de dag sprak ik met hem over de invloed van information overload en de toenemende beschikbaarheid van kennis op het functioneren van de futurist/trend forecaster anno 2009 en in de toekomst.

Gerd – optimist in hart en nieren – erkende de groei van connectiviteit en het Open Internet, maar benadrukte ook dat ‘Knowledge Grows when Shared‘. Daarbij gaat het volgens hem steeds minder om wat je als mens ‘weet’ en steeds meer om wat je als mens ‘creëert’.

Termen als Social- en PeerBroadcasting, de overgang van Control naar Let-Go, Strange Familiars & Familiar Strangers en de paradoxale opkomst van zowel Content Scarcity als Content Abundance, rolden uit zijn mond gedurende het kort, maar krachtige interview. Futuristen zullen steeds meer een ‘Filterende’ Functie hebben: het vinden van de spelden in de hooiberg en het onderscheid maken tussen relevante info en bullshit.

Daarnaast zal dit alles op een duidelijke en simpele manier moeten worden vertaald naar verschillende scenario’s, die voor iedereen te begrijpen zijn. Oftewel Kant-en-Klare Toekomstpakketten met Customized Content als je het mij vraagt.

4. Email Aphnea

Picture-28Met een toekomst, waarin de online wereld een steeds grotere plek zal innemen in ons dagelijks bestaan, waarschuwt Linda Stone (Writer/Consultant) voor de aandoening Email Aphnea. Een inbreuk op de gezondheid die  – net zoals de muisarm en een aantal RSI verschijnselen – ontstaat door het langdurig zitten achter screens en windows.

Met grotendeels in elkaar gedoken schouders, een kromme rug en verkrampte nekspieren proberen we de immense informatie- en communicatiestroom via deze screens te bedienen. Het gevolg is multitasking en Continuous Partial Attention (CPA) in combinatie met een slechte ademhaling, waarbij via schokkerige wijze lucht in en uit het lichaam wordt gepompt. En dit heeft volgens Stone drastische gevolgen voor het automatisch zenuwstelsel, dat hierdoor ontregeld raakt.

Of vertaald naar meer duidelijke symtomen: een verzwakking van het immuunsysteem, geheugenverlies, vermoeidheid, stress, depressie en een teruglopende alertheid kunnen vervolgens de kop op steken. Hoe kunnen we dit voorkomen? Simpelweg door onszelf bewuster te maken van onze houding en hierdoor dus indirect onze ademhaling.

1Smart Technologies zullen hier steeds verder op gaan  inspelen: het terugbrengen van de mens in zijn of haar lichaam: oftewel zogenaamde Tune-In Technology in plaats van Tune-out Technology, waardoor we volgens Stone in de eerste plaats van onszelf verwijderd zijn geraakt.

Een openbarende keynote, waarin we af en toe een ademhalingsoefening voorgeschoteld kregen en 3 tellen moesten inademen en in 6 tellen moesten uitademen voor optimale reiniging. Bizar dat zoiets simpels als de adem zoveel impact heeft op gezondheid en functioneren, maar zo vaak in de vergetelheid beland. Dus voor iedereen, die dit leest: druk je schouders naar beneden, trek je rug recht en breathe in…breathe out…

5. Computing is about Life

Ook Nicholas Negroponte (MIT Media Lab, OLPC) benadrukt in zijn verhaal het belang van de integratie van techniek in het verbeteren van het menselijk bestaan. Hij richtte het initiatief ‘One Laptop Per Child‘ op dat erna streeft kinderen, die naar school in ontwikkelingslanden optimaal te laten leren door hen een ‘connected’ laptop te geven. Een laptop, die:

 1. Duurzaam is en weinig energie nodig heeft
 2. Krachtig is en tegen een stootje kan
 3. 1000 verschillende boeken bevat
 4. Het self-esteem van de kids verhoogt

Picture-31Want, zo verdedigt Negroponte: ‘Eduction comes from learning, teaching is just one method and school is just one institution‘. Kinderen, die besluiten hun school niet af te maken zijn volgens hem niet ‘lui’, maar zijn gewoon ‘verveeld’. Een laptop stimuleert autodidactisch leren, waardoor een kind betrokken is, hierdoor meer en beter leert en zichzelf ook kan verbeteren.

Dat ook hun omgeving hiervan profijt heeft, wordt duidelijk uit een foto, waarop een kind te zien is, dat met behulp van zijn laptop zijn ouders leert lezen. Een ‘Pay-It-Forward’ principe, dat ervoor zorgt dat ontwikkelingsgebieden een toekomst krijgen, want jong geleerd is immers oud gedaan..

6. Vodafone Mobile Clicks Awards

Een ander initiatief waarbij in dit geval ‘jonge’ ondernemers worden gestimuleerd hun dromen te realiseren, werd gevormd door Vodafone Mobile Clicks – een initiatief van Vodafone, dat de mobiele internetsector in Nederland en Engeland een extra impuls te geeft door geld te investeren in  getalenteerde startups. De grand finale van deze competitie vormde het slotstuk van PICNIC09 met uitdagende pitches van de volgende 6 genomineerden:

 1. Audioboo
 2. Layar
 3. Woobius
 4. My Name is E
 5. Rummble
 6. Mobypicture
Picture-32

Layar

Een spannende middag met veel belovende producten en diensten en harde business momenten met vragen als ‘Waar haal je je sales vandaan‘ en ‘Hoe zit het met je revenues‘? Want het ging om geld, veel geld en dan moeten we streng zijn: alleen diegenen met het grootste en meest geloofwaardige toekomstpotentieel blijven overeind.

Patrick Leenheers (Vodafone) presenteerde samen met Michiel Frackers (925/Next Stage) de Award Ceremony, waarbij zowel de jury als het publiek (middels een open en een closed vote) een aandeel hadden.

De grote winnaar was uiteindelijk Layar, die volgens de jury precies op het goede moment opereert en hiervoor de grootste investering van 75.000 Euro ontving. De tweede prijs van 50.000 euro ging naar Mobypicture en de 3de en laatste prijs van 25.000 euro naar Woobius.