Internet is klaar voor tv

0

De opmars van internet-tv heeft nog geen aardverschuiving teweeggebracht in Hilversum. Volgens mij is dit stilte voor de storm. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat we fundamenteel anders tv gaan kijken: zappend tussen tv-programma’s die we zelf echt willen zien. Met grote veranderingen voor de gevestigde orde van tv-netten, kabelmaatschappijen en omroepen.

Ik ben een internetter. Gewend aan een nagenoeg oneindig aanbod van alles. Met zoekmachines en websites vind ik snel de weg naar de dingen die ik zoek. Uiteraard op de momenten die ik zelf uitkies.

Dan is de tv maar een raar ding. Het aanbod is ineens in de tijd geplaatst. Programma’s zijn niet gewoon beschikbaar maar worden op een specifiek moment aangeboden en ik moet maar zorgen dat ik op dat tijdstip kijk. Dat is toch raar? Dat een ander voor mij beslist wanneer ik wat mag zien.

Wat ik wil is snel kunnen zappen tussen de tv-programma’s die ik zelf leuk vind. Vanuit mijn luie stoel. Op de momenten die ik zelf kies. Dat is hoe tv in mijn ogen moet zijn.

Watching TV

Tv op internet

Dit vraagt op de eerste plaats om een groot aanbod tv-programma’s. Op internet is dit er inmiddels. Hoewel nog niet onbeperkt is het aanbod vanaf de verschillende ‘Programma Gemist’-websites aanzienlijk. Bovendien zijn deze op elk gewenst moment opvraagbaar. Aan de voorwaarde dat ik zelf bepaal wanneer ik een programma bekijk wordt daarmee voldaan.

Ik moet nog wel per programma dat ik wil zien een aantal handelingen doen: de juiste website bezoeken, het juiste programma selecteren. Van ontspannen zappen is dus nog geen sprake.

tvtutti.nl - tv programma's die je wel wilt zienOm deze reden hebben we op tvtutti.nl een manier ontwikkeld waarmee ook onervaren gebruikers eenvoudig hun eigen programma aanbod kunnen samenstellen, afkomstig van meerdere bronnen als Uitzending Gemist, RTL Gemist en SBS Gemist.

Hiermee is zappen tussen tv programma’s die ik zelf leuk vind mogelijk gemaakt. Op internet.

TV Tutti - zap tussen je favoriete tv programma's

Maar ik zit nog wel achter mijn pc-scherm. Dus als ik ’s avonds op de bank plof, keer ik weer terug naar de onbevredigende situatie van tv in haar traditionele vorm. Met digitale televisie en Uitzendinggemist op het kastje van de kabelmaatschappij is ‘uitgesteld kijken’ weliswaar mogelijk gemaakt, maar ik moet nog steeds moeite doen (opnemen, gericht programma’s terugzoeken).

Internet op tv

Zodra de huidige internetmogelijkheden op tv beschikbaar zijn, kan ik op mijn momenten vanaf de bank zappen tussen mijn favoriete tv programma’s. Het is nog niet zo ver.

mancables

Tv-fabrikanten zijn wel een eind met het integreren van internet in de tv. De afgelopen jaren is gebleken dat de goegemeente geen zin heeft in gepruts met snoeren, datakaarten en extra kastjes op de tv. Ik ook niet. Maar als je alleen maar je netwerkkabel in je tv hoeft te steken, dat is wel een erg haalbare stap.

Aan deze voorwaarde is nog niet voldaan. De huidige tv-toestellen als de Philips Net TV zijn uitgerust met een eigen webbrowser. Daarmee bepaalt de fabrikant welk deel van het internet beschikbaar wordt voor de kijker. Het wereldwijde web in ieder geval niet. Dit is een belangrijk punt. Zonder vrij beschikbaar internet wordt de schaarste in stand gehouden. Dat is niet in het belang van de kijker die zelf wil kunnen kiezen. Dan word je nog steeds beperkt door de keuzes die een aanbieder voor jou heeft gemaakt.

Hier zie ik een grote businesskans: er ligt een markt open voor een tv-fabrikant die wel een open webbrowser weet te integreren in een tv toestel. Die krijgt mij meteen als klant en ik ben vast niet de enige.

Hierbij ga ik ervan uit dat de verbetering van de beeldkwaliteit van tv-uitzendingen via internet in hoog tempo doorgaat. Deze moet wel van een concurrerend niveau zijn. Het tempo waarmee de kwaliteit van internetlijnen verbetert stemt gunstig.

Consequenties

Het is enigszins koffiedik kijken, maar de stap naar volwaardig internet op je tv-toestel met programma’s in goede beeldkwaliteit lijkt behoorlijk haalbaar. Als je als kijker op je tv-toestel via internet zelf je programma’s kiest en bekijkt, ontstaat er een directe lijn tussen kijker en programma. Ervan uitgaande dat het zover is, heeft dit onherroepelijk gevolgen voor partijen die nu nog tussen de kijker en het programma in zitten.

TV zenders

Een tv-kanaal is een verzameling programma’s die door een instantie achter elkaar is gezet. Dit faciliteert de luie mens, wij allen. Maar als je zelf eenvoudig je eigen programmaverzamelingen kan maken rijst de vraag wat de toegevoegde waarde van een tv-kanaal is. Als een door anderen bepaalde kanaalprogrammering moet concurreren met systemen die je precies serveren wat je wilt zien, dan vind ik het onwaarschijnlijk dat de oude kanalen dit gevecht gaan winnen.

Wat is nog een reden om naar de reguliere uitzendingen te gaan? De live voetbalwedstrijd, uiteraard. Het nieuws om het zo actueel mogelijk te zien. Boer zoekt Vrouw wellicht, om meteen met zijn allen te kijken op het eerste moment dat het kan. Maar verder?

Kabelmaatschappijen

Kabelmaatschappijen verliezen hun machtspositie: ze kunnen niet meer bepalen wat er in de huiskamer komt. Ze kunnen hun borst natmaken. Als je tv kijkt via internet op je tv toestel dan heb je alleen maar een goede internetlijn nodig. Die kunnen ze dan leveren. En verder is het klaar. Ze zijn alleen groot en machtig genoeg om dat niet zonder slag of stoot te laten gebeuren,  ik ben benieuwd tot welke zetten dit leidt.

video camera

Omroepen

Kijkers willen goede tv-programma’s, dus makers daarvan zijn altijd nodig. Een omroep in de rol van distributeur komt wel ter discussie te staan. Over uitzendschema’s hoef je niet meer te vergaderen. En programma’s inkopen en op internet ter beschikking stellen lijkt wel een erg sumiere bijdrage. Het biedt ook kansen, in de vrije internetruimte is er geen kabelmaatschappij meer die wel of geen toestemming geeft om iets uit te zenden. En interactiviteit biedt vele innovatie mogelijkheden.

Minister

In het huidige omroepstelsel kan de minister sturen wat voor soort tv programma’s gemaakt en getoond moeten worden. Dat kan natuurlijk nog steeds. Maar als mensen gaan zappen tussen tv-programma’s die ze leuk vinden, zonder netten, is het de vraag hoe goed dit stuurmiddel nog werkt. Het aanbodgerichte is er immers voor een groot deel af.

Glazen bol

Je kan nu eenvoudig tussen je tv-favorieten zappen op internet. Het wachten is op de stap naar het tv-toestel. De hardwarebouwers zijn aan zet, ze lijken al een heel eind te zijn. Als het zover is en de toestellen veroveren de huiskamers voorspel ik enorme verschuivingen in het televisielandschap.

Tot die tijd doen we het op onze pc. Wat jongeren overigens al lang doen: ze kijken steeds minder naar de traditionele tv. En inderdaad, zij zijn de ouderen van straks.