Mijn web verslonst!

0

U kunt mij vinden op een keur van sociale netwerken: Hyves, Twitter, YouTube, Google, Plaxo, LinkedIn, FriendFeed, Brightkite, Slideshare, Delicious, Vimeo, Flickr, MSN, Second Life, Tumblr, Posterous, MySpace en Facebook. Met de helft daarvan doe ik nauwelijks meer iets. Gewoon geen tijd of simpelweg op uitgekeken. Vaak kwam er wat nieuws of beters voorbij en dus stapte ik over; klakkeloos, zonder een ander account op te heffen.

Zo draag ik er dus aan bij, dat het web dichtslibt. Ik ruim mijn zooi niet op. Al mijn digitale troep laat ik gewoon rondzwerven in de cloud. En rondzingen. Sinds kort heb ik mijn Twitter-account gekoppeld aan mijn LinkedIn-profiel. Elke tweet die ik uitstuur, komt automatisch als statusbericht binnen op LinkedIn. Zo ook mijn tweet ““Lekker uitwaaien aan zee met de kiddo’s”. Dit authentieke enthousiasme zette kwaad bloed bij mijn zakenvrienden.

Op LinkedIn werd ik dit weekend aangesproken op mijn digitale hygiëne: “Vertel je echt altijd alles aan iedereen? Is dit medium daarvoor bedoeld? Denk je?” Oeps. Wat had ik nu weer gedaan? Misschien niet helemaal zo’n slim idee om mijn Twitter-gekwetter op op LinkedIn te laten rondzingen. Ik had hier eigenlijk nooit zo bij stilgestaan. Mijn digitale hangplekken worden middels FriendFeed gebundeld en gepushed richting Twitter. Daar wordt al mijn online gedrag in een stream aangeboden. Geïnteresseerden kunnen zich hierop abonneren of niet.

Mijn Twitter-account is echt mijn ding. Privé en zakelijk vermengen zich hier. Ik vind niet dat ik mij iets moet aantrekken van anderen. Als iemand zich ergert aan mijn “gedachtenstroom”, dan volstaat immers een simpele “unfollow”. Nu steeds meer mensen zich echter op meerdere sociale netwerken gaan begeven en al deze speelplaatsen aan elkaar gaan koppelen, ontstaan er problemen. Ieder sociaal netwerk heeft zo zijn eigen spelregels, zijn eigen cultuur. En daar zul je als deelnemer dus rekening mee moeten houden. Ander gedrag wordt niet gewaardeerd, dan val je al snel buiten de boot.

Een vraag hierover in mijn Twitter-netwerk: “Maar dit zijn gevolgen van automatisch koppelen van verschillende netwerken aan elkaar. Is dat mijn verantwoordelijkheid?” resulteerde in een antwoord dat aan duidelijkheid niets te wensen over liet. Een aantal volgers lazen me de les: “als je praat met anderen ben je altijd verantwoordelijk voor je content. Dus als je koppelt net zo goed.” Mijn voornemen voor 2010 is bij dezen bekend: nog voor de voorjaarschoonmaak zijn al mijn webstekjes picobello op orde.