Innovatie

Orde scheppen in de social media chaos?

0

Ik weet wat 2010 gaat brengen. Structuur. Want heel erg leuk allemaal, die social media en wat we daar mee kunnen, maar we hebben behoefte om dit enigszins te organiseren. Het is een onoverzichtelijke chaos geworden.

Brigitte Kaandorp zei het nog in haar show : we hebben als mensen behoefte aan structuur en organisatie. Met de opkomst van social media in ons dagelijks leven, zowel privé als zakelijk, groeit ook de behoefte om structuur aan te brengen in alles wat we online doen, zien, maken, beheren. Niet alleen de wachtwoorden en accounts, maar ook wat we waar plaatsen, met wie we wat waar delen en hoe we zaken terug kunnen vinden. Kortom hoe kunnen we onze online aanwezigheid managen? Wat mij betreft dé vraag van 2010.

Organiseren en structureren

Je hebt verschillende dingen die je wilt organiseren. Zakelijk heb je andere behoeften dan privé. En er zijn al een hoop tools en afspraken om zaken online te organiseren. Je kunt alles taggen, je hebt OpenID waarmee je overal in kunt loggen, met een hashtag (#) kun je op twitter onderwerpen categoriseren en zoeken en met lists je contacten indelen, en bijna elke social site heeft tegenwoordig wel de mogelijkheid om je adresboek te importeren om te kijken wie van je vriendjes al aanwezig is. Je kunt social bookmarken (favoriete urls opslaan en categoriseren en delen) met bijv. Delicious, LinkedIn en twitter kun je koppelen, RSS feeds aan twitter ook, FriendFeed nog meer, en FaceBook koppelt zo’n beetje alles (nou ja…). Er valt dus al veel te structureren en te organiseren, maar een hoop ook nog niet.

addictomaticIk denk dat 2010 het jaar wordt waarin de roep om organiseren en structureren groter wordt en de eerste tools (voor kleinschalig gebruik!) op de markt komen die ons gaan helpen om onze online aanwezigheid te helpen organiseren. Er zijn al een hoop tools (waarvan ik waarschijnlijk ook maar een klein deel ken) die bijvoorbeeld voor organisaties hun social media (-campagnes) organiseren, zoals MI Connect. Of hun online reputatie monitoren, zoals Buzzcapture. Via Addictomatic kun je gratis zelf kijken wat er over jou of een onderwerp wordt gezegd op het web. Helaas zijn de meeste van deze tools óf erg duur, óf erg Amerikaans georiënteerd, wat de toepassingsmogelijkheden voor de Nederlandse MKB’ er verkleint.

Mogelijkheden voor de kleine ondernemer?

Welke mogelijkheden heeft de kleine ondernemer eigenlijk om zijn online aanwezigheid te managen? Je bent tegenwoordig avonden lang bezig om alles aan elkaar te linken of een bericht op meerdere plekken te posten, en als het even niet werkt of je hebt een ander platform, dan moet je een halve techneut zijn om de problemen op te lossen. Ik ben nog geen tool tegengekomen die biedt wat bijv. Addictomatic biedt, maar dan voor de Nederlandse of Europese markt en aan te passen aan de wensen van de klant. Terwijl ik deze vraag recent van mijn klanten meerdere malen heb gekregen. Je kunt een online knipselkrant inzetten, zoals e-knip, maar mijn ervaringen daarmee zijn matig. Blogs, twitter, YouTube e.d. worden niet (goed) gescand en je kunt niet aangeven wat je wil dat gescand wordt. Bovendien is het een directe vertaling van de offline knipselservice naar de online wereld zonder rekening te houden met de (on)mogelijkheden daarvan. Reageren, taggen, opslaan, delen; dat kan allemaal niet.

Daarom een tip voor een gat in de markt voor ontwikkelend Nederland: ontwikkel een Nederlandse Addictomatic en de wereld ligt in 2010 aan je voeten. Een functioneel ontwerp is bij mij op te vragen ;-).

Dit artikel is ook verschenen op friscommunicatie.nl