Innovatie

Google Goggle

0

Een rugnummer op een shirt. Het is een oplossing voor een menselijk probleem: het beperkte vermogen om een object te herkennen en daar een naam aan te verbinden. Om de scheidsrechter en het publiek te helpen wordt er een nummertje aangeplakt. Johan Cruyff = 14 = Johan Cruyff.

Een barcode op een prijskaartje is niets anders dan een nummer dat makkelijk gelezen kan worden door een barcodescanner. Wat wij mensen kennen als ‘ontbijtkoek’ krijgt een barcode en is ‘in het systeem’ een nummer.

Picture-2De barcode is het rugnummer van de ontbijtkoek. Een bekend voorbeeld is dat van de menukaart bij de Chinees. We zeggen niet ‘mihoen goreng met garnalen‘ maar beperken ons tot ‘nummer 68 graag’. Dit om verwarring te voorkomen.

Het komt erop neer dat nummers in veel gevallen een hulpmiddel zijn om een probleem te verhelpen. Namelijk het probleem dat mensen op verschillende manieren een beeld zullen omschrijven (de ontbijtkoek) en het gegeven dat nummers nu eenmaal makkelijker door te geven zijn dan woordelijke omschrijvingen (de Chinees). In managersjargon: er is minder ruis op de lijn.

Een computer nu heeft kenmerken die voor dit verhaal relevant zijn: hij kan razendsnel een beeld analyseren en kijken of er patronen zijn die herkend worden in de grote database van patronen. Zoals een baby leert om houten driehoekjes, sterretjes en vierkantjes in de juiste gaten te duwen. Én een computer kan snel en foutloos informatie doorgeven aan een andere computer.

Een toepassing uit de praktijk. Ik zie een wijnetiket, maak er een foto van (iedereen heeft tegenwoordig minstens één camera op zak), geef het aan internet en vraag om het etiket te analyseren, de wijn te beoordelen en prijzen te vergelijken.

Picture-3Klinkt ambitieus, maar het is alleen veel uitzoekwerk. En daar schrikt een aan internet verbonden computer niet van, wetende dat alle antwoorden wel te vinden zijn. Het verschil tussen de commissie-De Wit en het internet? Internet heeft onderhand alle antwoorden en wil goede vragen gesteld krijgen, en de commissie-De Wit had een heleboel vragen maar kreeg geen antwoorden.

De nieuwe toepassing van Google heet Goggle. De gebruiker geeft een beeld of foto (gebouw, brug, etiket, schilderij, persoon) aan Goggle, die duikt het grote internetmagazijn in en komt terug met een naam, eventueel plaats, mogelijk een omschrijving en wat er verder in de buurt te vinden is. Barcodes en rugnummers worden overbodig. Het gaat nog even duren voordat het zover is maar het komt eraan.

Het is domweg de werking van de lompe kracht. Nu is het nog de uitdaging om verstandig gebruik te maken van al die pk’s.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.