Location Based Services: bedreiging voor multinationals?

0

Location Based Services (LBS) zijn diensten die het mogelijk maken om je locatie en ervaringen te delen met familie, vrienden en (on)bekenden. Foursquare en Gowalla zijn twee grote spelers op dit gebied en zitten allebei enorm in de lift. In dit artikel eerst een uitleg van Foursquare. Daarna bespreek ik welke gevolgen services als Foursquare en Gowalla kunnen hebben. Kunnen Location Based Services een serieuze bedreiging vormen voor multinationals?

Hoe werkt Foursquare?

Foursquare is een service die het mogelijk maakt ‘virtueel in te checken’ op een locatie. Dit kan variëren van een treinstation, een winkel, een restaurant tot een autodealer. Inchecken gaat via je mobiele telefoon. Voor zowel de iPhone als Andriodtoestellen zijn apps beschikbaar die het inchecken via mobiele browsers overbodig maken. Je locatie wordt bepaald door middel van een GPS-verbinding, indien dat mogelijk is. Op basis daarvan bekijkt Foursquare naar locaties die al zijn toegevoegd door andere Foursquaregebruikers. Staat de huidige locatie nog niet in de lijst, dan is deze eenvoudig toe te voegen, door de een naam en adres toe te voegen. Het nadeel van Foursquare ten opzichte van Gowalla is dat cheaten mogelijk is (bijvoorbeeld inchecken op een locatie waar je nog nooit bent geweest). Foursquare verifieert namelijk niet of je écht aanwezig bent.

Delen van ervaringen

Ben je eenmaal ingelogd, dan kan je je ervaringen met de locatie delen met je vrienden. Bijvoorbeeld, je hebt gegeten bij een restaurant, maar je vindt de service aan de slechte kant, dan kan je dit delen op Foursquare. Mensen die in de toekomst op het punt staan om in te checken, of net hebben ingecheckt kunnen je ervaring lezen. Aan de hand daarvan kunnen ze zelf beslissen of ze wel of niet bij dat restaurant gaan eten.

4sq - Locatie Starbucks Amsterdam CS (2)

Een ander voorbeeld is dat je incheckt bij een bepaalde winkel, waar je merkt dat er korting gegeven wordt op bepaalde producten. Handig om te delen met je vrienden, maar bijkomend voordeel is dat het zichtbaar is voor iedereen die die specifieke locatie bekijkt. Natuurlijk is het delen van dit soort informatie mogelijk via andere sociale netwerken, echter het nadeel daarvan, is dat de informatie terecht komt bij mensen die er niet op zitten te wachten, terwijl je recensies die je deelt op Foursquare relevant is voor iedereen die bij die locatie betrokken is.

Badgets

4sq - BadgetsBadgets zijn een ander belangrijk onderdeel van Foursquare. Je ontvangt badgets naarmate je vaker incheckt, vaak op stap bent of andere acties hebt uitgevoerd. De toevoeging van badgets heeft vooral voor de gebruikers een motiverende werking. Naarmate je Foursquare meer gebruikt wil je meer badgets verzamelen. Het is zelfs mogelijk ‘mayor’ te worden van een bepaalde locatie. Je bent een mayor als je het meest van alle andere personen op een specifieke locatie bent ingecheckt. Mocht er iemand zijn die in de toekomst het aantal checkins inhaalt, dan gaat de status mayor naar die persoon. Vooral in Amerika is de trend te zien dat bepaalde winkels, bars en cafés korting geven aan mayors van Foursquare. Europa zal volgen, dit is alleen een kwestie van tijd.

Netwerk

Weer een netwerk opbouwen? Ja. Maar gelukkig wordt het meeste werk je uit handen genomen. Het is makkelijk om je vrienden te importeren/uit te nodigen via een drietal netwerken, namelijk Facebook, Twitter en Gmail. Nadat je de site Foursquare toestemming geeft om je contactlijst door te nemen, is het eenvoudig je vrienden uit te nodigen en toe te voegen op Foursquare, dus in die zin gaat daar weinig tijd mee verloren. Een voordeel van het toevoegen van vrienden en het opbouwen van een netwerk is, dat je updates krijgt van vrienden die op een bepaalde locatie zijn ingecheckt. Je kan er overigens zelf voor kiezen op welke netwerken je je locatie-updates deelt: Facebook en/of Twitter of geen van beiden.

Competitie

Bij het inchecken op een bepaalde locatie verdien je een x aantal punten. Voor de eerste keer dat je op een bepaalde locatie inlogt, krijg je 5 punten. Daarna krijg je voor iedere eerste check-in een punt, daarna twee punten voor de tweede check-in die dag, enzovoort. Naast het krijgen van badgets is ook het scoren van zoveel mogelijk punten een belangrijk onderdeel van Foursquare. Momenteel doet Foursquare nog weinig tot niets met het puntensysteem.

Gevolgen

GM - Food NYCWat zijn de gevolgen van deze nieuwe trend: de opkomst van Location Based Services? Location Based Services als Foursquare en Gowalla hebben alle potentie in zich om uit te groeien tot een groot succes. Voor zowel individuen, maar ook voor ondernemingen, van multinationals tot MKB, zowel in de commerciële sector, als in de publieke sector. De opkomst van LBSs zullen op meerdere aspecten een grote invloed uitoefenen. Een korte toelichting:

  • Micro-economie: Bedrijven zullen nog scherper het prijsbeleid in de gaten moeten houden. Daarnaast zullen (lokale) ondernemingen en ondernemers de (directe) concurrentie nog beter in de gaten moeten houden. Waarom? Is hetzelfde product of dezelfde service dichtbij goedkoper, dan kiest de consument voor de goedkopere concurrent in de buurt (mits deze ook goede service verleent). Kortom, de druk op lokale aanbieders wordt hoger.
  • Transparantie: De mogelijkheid om tips toe te voegen en commentaar achter te laten bij een bepaalde locatie zorgt voor meer transparantie per locatie/gebied. Dit is enerzijds een voordeel voor de gebruiker, maar ook voor de aanbod kant. De gebruiker kan selectiever te werk gaan. Bovendien kunnen service aanbiedende partijen een beter beeld schetsen van hun tekortkomingen, zodat ze gericht kunnen werken aan de zwakke punten. Uiteindelijk zal er een win-win situatie ontstaan.
  • Kennis: Door het inchecken van de gebruikers kan er veel informatie verzameld worden. Bij het inchecken zijn er twee belangrijke aspecten die worden achtergelaten door de gebruiker, namelijk de plaats waar hij of zij incheckt en op welk tijdstip hij of zij incheckt. Deze informatie kan omgezet worden in waardevolle data. Zo kan er steeds meer inzicht worden verkregen over bijvoorbeeld wanneer er meer treinen ingezet zouden moeten worden, of wanneer minder treinen nodig zijn. Daarnaast kan een winkelketen de personeelsplanning afstemmen op de trend van het aantal check-ins.

Tegenslag voor multinationals en grote ketens?

Zou met de opkomst van Location Based Services, de dominante positie van multinationals en grote ketens in gevaar komen? In hoeverre kan deze trend een bedreiging vormen voor grotere onderneming, bijvoorbeeld in de retailbranche? Op korte termijn is er weinig tot niets aan de hand, omdat het draagvlak nog relatief klein is. Op lange termijn zou deze trend verstrekkende gevolgen kunnen hebben in alle branches, voor alle type ondernemingen. Om een voorbeeld te noemen: Mensen willen zich uniek voelen. De toename van het gebruik van LBSs zorgt voor meer transparantie en kennis als het gaat om ervaringen van derden bij winkels, zowel kleinere winkels als grotere ketens.

Gezien het gegeven dat mensen zich zo uniek mogelijk gezien willen worden, zullen ze steeds op zoek zijn naar unieke producten en ervaringen. Bij die ‘zoektocht’ naar unieke winkels, restaurants, etc. bieden Location Based Services een uitkomst. Die verschuiving zou grote gevolgen kunnen hebben voor de micro-economie. De consument zal gericht zoeken naar voor hem unieke producten en tegelijkertijd de grote winkelketens achter zich laten. Daarnaast kunnen lokale aanbieders van producten en diensten gerichter inspelen op de lokale behoeften, terwijl dat voor grotere ketens lastiger is. Dit blijft uiteraard een voorspelling, en hoe groot de impact van Local Business Services zal zijn is moeilijk in te schatten, maar dát deze een impact zal hebben staat vast.