Stigmergie op Wikipedia

0

Ik maak er zowel hier als in mijn lezingen geen geheim van dat ik het begrip ‘stigmergie’ aan het pimpen ben. Ooit, minder dan een jaar geleden, kon ik nog goede sier maken met het feit dat ‘stigmergie’ – wat de basis is onder de door ons ontwikkelde methode – zo onbekend was dat er zelfs geen Wikipedia-ingang voor bestond. Zo leek het een beetje mijn ontdekking. Dat kan nu niet meer, omdat een toehoorder mij een paar lezingen later trots kwam vertellen dat hij een entry had aangemaakt op Wikipedia.

The-Perfect-SwarmStigmergie is, kort door de bocht, platform-communicatie en het is de basis van Web 2.0 en vrijwel alle social websites. Het zou een basisbegrip moeten zijn voor iedere social media guru. Het is een begrip uit de leer van de complexe systemen, wat net als web 2.0 en sociale netwerken een heel holistisch gebeuren is, waar zaken als swarming, emergentie, zelf-organisatie en diepere ordeningen de boventoon voeren. Ideaal materiaal om toehoorders mee te prikkelen en inspireren. En om te gebruiken als onderbouwing van veel social media concepten.

Zo’n belangrijk begrip verdient een fatsoenlijke Wikipedia-entry en ik wilde eigenlijk voorstellen dat de verzamelde auteurs en lezers op Frankwatching daar een beetje voor gaan zorgen. Ik heb de bestaande tekst uitgebreid en deze biedt nu voldoende aanknopingspunten voor leuke verbeteringen en aanvullingen. We hebben allemaal de mond vol over Wikipedia en over social collaboration (=stigmergie), bij deze de kans zelf eens mee te maken hoe het allemaal werkt en er aan mee te doen. De manier waarop wij dan onze kennis over stigmergie borgen middels een Wiki, is ook nog eens een prima voorbeeld van stigmergie.