Inspiratie

Succesvol werven 2010: social of terug naar de basis?

0

Op het jaarlijks terugkerende event ‘Succesvol Werven’ kon een reflectie op social media niet uitblijven. Is het een hype? Zijn het gewoon wat extra kanalen? Betekenen Twitter en LinkedIn het einde van alle jobboards? De sprekers dachten er verschillend over. Wel leverde het een extra prijscategorie op: Deloitte won de Innovatie cursor voor meest innovatieve en sociale recruitmentsite.

De aanwezige recruiters en arbeidsmarktcommunicatieadviseurs werden getrakteerd op drie uitgebreide presentaties over LinkedIn, over de nieuwe recruitmentsite van Deloitte en de ‘herijking van het online wervingslandschap’ volgens de Intelligence Group. Daarna volgden drie speed-presentaties van Marktplaats, Nedstat en Topdesk. Helaas was niet elke spreker even concreet in het bieden van tips en handvatten. Het meest concrete advies ging over het ontwikkelen of verbeteren van de eigen recruitmentsite.

Succesvol Werven

Hoe bereik ik mijn doelgroep?

Een wat commercieel verhaal van LinkedIn laat zien dat de netwerksite een goede manier is om latente werkzoekenden te bereiken. Het even commerciële, maar toch veel meer inspirerende verhaal van Kiliaan Toorenaar van Marktplaats toont aan dat zowel actieve als latent werkzoekenden perfect te bereiken zijn via de handelssite. Mede dankzij behavioural targeting moet de recruiter in staat zijn om de perfecte kandidaat voor die ene niche-functie te vinden.

Betekenen dit soort ontwikkelingen het einde van job boards? Onderzoek van LinkedIn toont aan dat bedrijven dit jaar van plan zijn met name te bezuinigen op job boards en werving & selectie bureaus. En Ewout Bolhuis van Deloitte gooit de knuppel in het hoenderhok door job boards de startpagina’s van 2010 te noemen.

De basis: zorg dat je recruitmentsite op orde is

Intelligence Group betoogt dat social media slechts kanalen zijn. Misschien zelfs een hype, te vergelijken met Second Life. Geert-Jan Waasdorp pleit ervoor om meer tijd en geld in de eigen recruitmentsite te steken en de basis op orde te brengen. Gelukkig blijkt uit het onderzoek van LinkedIn dat 34% van de ondervraagden inderdaad van plan is deze investering te doen.

Hoe verbeter je je recruitment site?

Software- en consultancybedrijf TOPdesk heeft zijn website vernieuwd en naar eigen zeggen ‘oprechter; gemaakt. De website is gemaakt met eigen mensen en de foto’s, verhalen en filmpjes op de site zijn ook uitsluitend afkomstig van eigen medewerkers. Hoe kreeg TOPdesk  zelf nou een goed beeld van de eigen organisatie?

  1. Door aan sollicitanten te vragen hoe TOPdesk op hen overkomt
  2. Door onderzoek te doen onder medewerkers die een half jaar in dienst zijn
  3. Door de kritische blik van een aantal externen

Deloitte besloot een nieuwe recruitmentsite te ontwikkelen en hier hun social media activiteiten in te verweven.  Natuurlijk links naar Hyves, LinkedIn, Twitter, YouTube, maar ook geïntegreerde blog en Twitter berichten. Deloitte geeft ook aan dankzij social media veel nieuwe kandidaten te werven: bijna de helft van de hires van afgelopen week.

Kortom, een slimme recruiter zet social media in om zijn doelgroep te bereiken. Maar zorgt er natuurlijk ook voor dat zijn recruitment site de bezoeker niet zal teleurstellen.

Oja, de prijzen…

Vooral bij de publiekscursor blijft het de vraag (terecht gesteld op vele recruitmentblogs, waaronder Recruitment Matters) of het hier gaat om effectieve werving of om effectieve (of originele) arbeidsmarktcommunicatie. Amerpoort is de gelukkige winnaar.

De Gouden Cursor gaat naar Essent. Quote uit het juryrapport: “De jury vond de site sterk omdat de doelgroep centraal wordt gesteld vanuit verschillende perspectieven: functie, inhoud en vaardigheden. De site laat een goede combinatie zien tussen employer branding en directe werving. De informatie, overzichtelijkheid, vormgeving, vindbaarheid en aantrekkelijkheid zijn door de jury bijzonder positief beoordeeld.”

En dan een bonusprijs: de innovatiecursor gaat naar de website van Deloitte. “Een site die volgens de jury het vakgebied recruitment inspireert, het vakgebied verder brengt en in het oog springt door nieuwe technieken en innovativiteit.”