We hebben een winnaar: Google TV

0

googleTVHet is officieel: Google TV is eind dit jaar werkelijkheid. Het biedt je onbeperkt toegang tot internet op je tv toestel. Tv wordt web en web wordt tv. En ditmaal gaat het echt gebeuren.Internet wordt deel van je tv toestel. Met applicaties die speciaal voor tv worden gemaakt en met de Chrome webbrowser waarmee het complete internet zonder beperkingen tot je beschikking staat. Logitech zorgt voor de afstandsbediening waarmee je kan internetten.

De redenen dat Google TV een succes wordt

Rishi Chandra, Google project senior product manager: “Video should be consumed on the biggest, best and brightest screen in the house. And that’s a TV. It’s not a PC or a phone or anything else in between”. En zo is het maar net. Toch zijn vele eerdere initiatieven om internet en tv te integreren mislukt. Redenen waarom het nu wel gaat gebeuren:

mancables

1. Geen gedoe: gewoon in je tv toestel

Mensen willen geen gedoe. Geen kabels. Maar ook geen settop boxen. En dat waren tot nu toe de voorwaarden voor onbeperkt internet op je tv. Hoewel Google weliswaar begint met een settop-box, de Buddy Box genaamd, worden tv-toestellen met Google TV erop de norm. Dat leert een eenvoudige optelsom: Sony start ermee als premium partner en ook Samsung geeft al signalen af dat ze erin stappen. Oftewel de twee grootste televisieproducenten doen mee. Dan kan de rest niet achterblijven. Daarbij is Google bij uitstek in staat om internet-tv met een eenvoudige bediening aan te bieden en te zorgen voor een goed stabiel systeem. Als kijker wil je hoe dan ook geen haperingen.

2. Onbeperkt internet, de gebruiker aan het stuur

Internetters zijn gewend zelf te bepalen wat we wanneer zien, in een zee van overvloed. Dat laten we anderen niet voor ons bepalen. Google snapt dat en stelt een browser die toegang biedt tot het complete internet centraal. Partijen uit de oude tv wereld denken in termen van schaarste: ‘we moeten een positie bekleden waarin wij zelf bepalen welke partijen content mogen leveren en dan kunnen we daar geld voor vragen.’ En dus kwam er een Philips Net TV met toegang tot slechts enkele websites waarmee Philips deals had gesloten. Niet in het belang van de gebruiker. En zo scoort Philips weer een Video2000-tje.

Die overvloed kan trouwens een nadeel zijn als je voortdurend zelfstandig op zoek zou moeten in het oerwoud van tv programma’s en video’s. Maar websites als www.clicker.com en www.tvtutti.nl helpen je om eenvoudig persoonlijke selecties te maken in het totale aanbod.

tvtutti

3. Het is Google

Google is erg rijk en machtig. Ook als het niet meteen aanslaat heeft ze de kracht en het geduld om bij te sturen en het alsnog tot een succes te maken. Wat in praktijk nog wel moet blijken is of de consument er geld voor over heeft. Temeer daar de prijsstelling nog niet bekend is gemaakt. Andere redenen waarom het weleens niet zou kunnen lukken heb ik gisteren al uiteengezet, en ontkracht.

Twee verdienmodellen

Hoe het er allemaal uit gaat zien, weet nog niemand. Laten we op de zaken vooruit lopen:

Advertising

Google is marktleider, bijna monopolist als broker in internetadvertenties. Als je bedenkt dat de markt voor tv-advertenties (gemeten in de VS) bijna drie keer zo groot is als de online advertentiemarkt, is helder dat er veel geld te verdienen is. Met deze stap positioneert Google zich in het hart van de televisie, net zoals Google de centrale partij is op het internet. Doordat iedereen zoekt via Google, adverteren ook alle bedrijven bij Google (Google Adwords). En daardoor vragen website-eigenaren of die adverteerders ook op hun websites willen staan (Google Adsense). Als Google dat trucje weet te herhalen op het tv toestel dan betreden ze nieuwe enorme advertentiemarkt. Advertenties rondom tv programma’s, mogelijk gemaakt door Google. Overigens is Google drie jaar geleden al gestart met Google TV Ads, ongetwijfeld om ervan te leren.

Pay per view

Watching TV

Doordat er een rechtstreekse lijn ontstaat tussen tv producent en kijker zijn tussenschakels in beginsel overbodig. Waarom zou de producent Net5 inschakelen als hij Ugly Betty rechtstreeks kan aanbieden. En er geld voor kan vragen. Het opent enorm veel mogelijkheden voor pay-per-view. En Google kan daarin een centrale rol spelen.

De Duitse blogger Martin Weigert kwam vanochtend met een uitstekende uiteenzetting op www.netzwertig.de. Hierin onderbouwt hij zijn vermoeden dat Googles strategie erop gericht is om met Google Checkout het betaalverkeer naar zich toe wil trekken. Op internet en op de tv. Als je bedenkt dat Ideal webwinkels meer dan 1 euro per transactie berekent (ja het zijn nog steeds boeven), dan wordt ook helder wat een enorme hoeveelheid geld te halen is in de wereld van de zogeheten micropayments.

Stel je een wereld voor waar in je om tv te kijken gebruik maakt van Google software, kijkt naar door Google gefaciliteerde commercials en het kijken naar films en tv series afrekent via de online Google-bank. Welkom in de nieuwe wereld, welkom bij Google. Hoe gezond het is dat 1 partij zoveel macht heeft is een discussie die her en der wel gevoerd wordt maar veel meer aandacht verdient dan zij krijgt. Zeker in het licht van Google TV.

Wat kan de gevestige orde doen?

Het wordt een enorme strijd om de kijker. Maar niet zoals het tot nu toe ging, strijd om kijkcijfers. Het gaat om strijd om toegang tot de kijkers en manieren om kijkers aan je te binden. Keep your friends close but your enemies closer: vechten met Google of juist trouwen? Dilemma’s waar alle partijen in Hilversum mee te kampen hebben. Of het nou Endemol is, RTL, SBS, Ziggo, KPN, Philips, adverteerders, de VARA, programmaraden, de minister of Henk Hagoort. 1 ding is zeker: dit loopt niet los. De distributie van tv-programma’s naar kijkers gaat finaal op zijn kop en daarmee de verdienmodellen.

Toen internet opkwam stapten de kranten online in vanuit de gedachte dat ‘de nieuwe verdienmodellen zullen wel komen’. Welnu: die kwamen niet. De harde constatering is dat er, door de overvloed (en dus concurrentie) nou eenmaal niet zoveel geld te verdienen is online als voorheen met papieren kranten. De vraag die onherroepelijk rijst is of we over een aantal jaren dezelfde conclusie gaan trekken over de televisiemarkt. Is dit te voorkomen? Zijn er winnende strategieën te bedenken voor de gevestigde orde? Belangrijke vervolgvragen waar ik volgende week een artikel aan zal wijden, hier op Frankwatching.