How to

Webshops beginnen: hoe vind je een goede domeinnaam?

0

Elke dag worden er nieuwe domeinnamen geregistreerd in Nederland. Begin juli stond de teller op 3.940.828 geregistreerde .nl-domeinnamen. Niet alleen bedrijven registreren een domeinnaam, ook de consumenten registeren steeds vaker een domeinnaam. De doorbraak van personal branding heeft er voor gezorgd dat naast bedrijfsnamen ook steeds meer persoonlijke domeinnamen worden geregistreerd. Wie heeft er nu niet zijn eigen naam als domeinnaam?

PiratenDaarnaast zijn er natuurlijk de zogenaamde domeinkapers. Zij zoeken constant naar mooie domeinnamen en kijken welke domeinnamen vrijkomen en laten deze vervolgens vastleggen. Dit gebeurde ook bij de bekendmaking van de iPad door Apple. Binnen no-time waren alle domeinnamen met het woord ‘iPad’ erin geregistreerd.

Stel, je begint over tijdje een webshop voor iPad’s. Dan wordt het wel erg moeilijk een goede, gerelateerde en herkenbare domeinnaam te vinden. Waarschijnlijk ontdek je dat de domeinnaam die je zo graag wil hebben al in het bezit is van een ander. In het ergste geval van een concurrent. Je weet dat een goede domeinnaam toch van groot belang is voor je webshop. Het is de basis voor succes. Het fundament waar jouw webshop op wordt gebouwd.

Hoe vind je de juiste domeinnaam voor jouw toekomstige webshop?

Start Ga je binnenkort een webshop starten en ben je op zoek naar goede domeinnaam? Zorg dan dat je goed nadenkt over een eventuele domeinnaam. Oplettendheid is belangrijk en het is slim om dit artikel te lezen. Dit artikel helpt je namelijk om de juiste domeinnaam te vinden voor jouw webshop.

De juiste domeinnaam bedenk je niet even in 5 minuten op een zondagochtend. Je moet er de tijd voor nemen, rustig voor gaan zitten en het nodige onderzoek doen. Voordat je begint met het bedenken van een domeinnaam moet je uitgaan van de volgende tips:

Kort en krachtig

Een domeinnaam moet kort en krachtig zijn. De domeinnaam www.wijnen.nl is beter dan www.degoedkoopstewijnwebhop.nl. Verminder het aantal tekens en letters.

Goed te onthouden

Kies een eenvoudig te onthouden domeinnaam. Doe dit door naast een korte en bondige domeinnaam te kiezen voor rijm of alliteratie. Een goed voorbeeld van een domeinnaam met rijm is www.wijnmagazijn.nl. Alliteratie vind je bij de volgende domeinnamen: www.wijnwinkel.nl of www.wijnwereld.nl. Herhaling van de letter ‘w’.

Eenvoudig uit te spreken en te spellen

Een domeinnaam moet goed uit te spreken zijn en eenvoudig te spellen zijn. De zogenaamde tongbrekers moet je vermijden. De domeinnaam www.wijnmagnole.nl of www.wijnmaison.nl zijn voorbeelden van tongbrekers en worden vaak verkeerd uitgesproken. Met name bezoekers met dyslexie hebben moeite om deze woorden te spellen. Een betere domeinnaam is www.wijnhuis.nl of www.123wijn.nl.

Eenvoudig te schrijven

Zorg voor een domeinnaam die makkelijk te schrijven is. Typefouten zijn zo gemaakt en zeker als er Engelse termen gebruikt worden binnen een domeinnaam. De domeinnaam www.goodwines.com is voor veel gebruikers minder eenvoudig te schrijven dan www.goedewijnen.nl.

Onderscheidend van de domeinnaam van concurrenten

Het is belangrijk dat de domeinnaam verschilt van de domeinnaam van de concurrent. Als de domeinnaam te veel lijkt op de domeinnaam van de concurrent ontstaat er verwarring en is de kans groot dat de bezoeker alsnog naar de concurrent gaat en uiteindelijk nooit een product bij jou koopt.

Ben je op zoek naar een nieuwe domeinnaam? Kijk eerst of de domeinnaam die je zoekt nog vrij is. De meeste domeinnamen zijn al in het bezit van een ander bedrijf. Begin je een webshop in herenschoenen en heb je veel budget dan is het mogelijk om een bestaande domeinnaam over te kopen. Het kopen van een domeinnaam kan net als het kopen van een woning een goede investering zijn. Een domeinnaam behoudt zijn waarde en is vaak in de toekomst te verkopen met winst. Heb je weinig marketingbudget dan wordt het lastig om een goede domeinnaam te vinden. Dan moet je creatief zijn.

Brainstormen en mindmappen

web_webshopBegin met brainstormen en mindmappen. Zet alle woorden op papier die gerelateerd zijn aan een product. Wees creatief en bedenk ook synoniemen die te maken hebben met het onderwerp. Zodra je al deze woorden op papier hebt, wordt het tijd om te zoeken naar een zoekmachinevriendelijke domeinnaam. Een zoekmachinevriendelijke domeinnaam is een domeinnaam waarbinnen een zoekwoord centraal staat.

Met de Keyword Tool van Google zie je direct hoe vaak er wordt gezocht op een zoekterm. Maak een overzicht van zoekwoorden met een hoog zoekvolume en zoekwoorden met een lage zoekvolume. Vergelijk dit met het aantal concurrenten voor een zoekterm.

Combineer zoektermen en zet mogelijke domeinnamen op papier. Een zoekmachinevriendelijke domeinnaam zorgt met name voor veel bezoekers via de organische zoekresultaten van Google. Het grote voordeel van een webshop met een zoekmachinevriendelijke domeinnaam is dat de bezoeker gelijk ziet welke producten verkocht worden, bijvoorbeeld www.trendyspeelgoed.nl.

Het is van belang dat de belangrijkste zoekwoorden voor in de domeinnaam staan. Ga je online herenschoenen verkopen? Dan is de bijvoorbeeld www.herenschoenenwinkel.nl een goede domeinnaam. Een domeinnaam met 2 zoektermen waar veel op wordt gezocht: herenschoenen en winkel. Het zoekvolume voor ‘herenschoenen’ is 110.000 (aantal zoekopdrachten per maand) en voor ‘winkel’ is 2.240.000.

Vind je geen goede zoekmachinevriendelijke domeinnaam? Kies dan voor een domeinnaam met een hyperbool. Overdrijf en geef aan wat jouw website zo speciaal maakt. Een goed voorbeeld is de domeinnaam www.schoenengigant.nl of nog bekender www.schoenenreus.nl. De website www.domeinnaamdesk.nl helpt je bij het vinden en samenstellen van een domeinnaam.

Kies voor SEO of branding

du_schoenen_iSta je op het punt en domein te registreren? Bedenk dan goed waar je voor kiest: SEO of branding. Heb je veel marketingbudget dan is het eenvoudiger om te kiezen voor branding. Een goed voorbeeld is: www.bol.com. De domeinnaam zelf zegt niets over het onderwerp of de producten die worden verkocht. Bol.com heeft veel marketingbudget en is in staat om te branden, een merk op te bouwen.

Ook de webshops www.hippekippe.nl en www.fonq.nl maken gebruik van niet bestaande woorden binnen de domeinnaam. Het opbouwen van een merk (branding) duurt langer en is kostbaarder dan een SEO-vriendelijke domeinnaam.

Wil je meerdere soorten producten verkopen in een webshop? Dan is branding van een domeinnaam aan te raden. Welke SEO-vriendelijke domeinnaam past bij een webshop die zowel boeken als speelgoed verkoopt (bol.com)? Misschien www.boekenenspeelgoedwebshop.nl? Welke domeinnaam kies je als deze webshop ook laptops gaat verkopen?

Creatief met domeinnamen

De domeinnamen in Nederland raken op. De markt raakt verzadigd. Ben je op zoek naar een domeinnaam dan kun twee dingen doen: je koopt een bestaande domeinnaam over of je wordt creatief en gaat op zoek naar nieuwe domeinnamen. Mijn advies: word creatief. Volg in ieder geval bovenstaande tips en kijk eens over grens. Leg bijvoorbeeld direct een domeinnaam vast in het buitenland of kies een korte url. Domainr is een tool die je helpt bij het vinden van een domeinnaam met een korte url. Vergeet ook niet de andere extensies voor domeinnamen te proberen, zoals .nu, .com, .eu of .net.

De waarde van een domeinnaam?

briefgeldOnlangs is weer een van de duurste domeinnamen ter wereld te koop gezet: www.sex.com. Natuurlijk is dit een zoekmachinevriendelijke domeinnaam, net als tas.nl en horloges.nl. Deze domeinnamen scoren hoog in de organische zoekresultaten. Kies je ervoor om te betalen voor een bestaande domeinnaam? Dan blijft de vraag: hoeveel ga je betalen voor een domeinnaam? Kortom, hoe bepaal je de waarde van een domeinnaam? Wat denk jij?

Deze vraag ga ik beantwoorden in een volgend artikel.