Innovatie

Webwinkeliers: 10 tips voor meer geregistreerde klanten

0

Wil je meer geregistreerde klanten? Wil je dat minder klanten uiteindelijk hun producten niet afrekenen en deze onbeheerd achterlaten in hun winkelwagen? Zorg er dan voor dat bezoekers zich eenvoudig kunnen registeren. Maak het voor een bezoeker aantrekkelijk om zich te registeren en haal drempels weg.

Niks is frustrerender voor een webwinkelier dan een klant die uiteindelijk zijn producten niet afrekent. Als klanten je webshop wel bezoeken en wel producten toevoegen aan hun winkelmand, maar uiteindelijk hun winkelwagen leeg achterlaten en vertrekken, is dat zonde. Vaak gebeurt dit op het punt waarbij een bezoeker zich moet registreren. Het registratieproces is vaak het uitstappunt van een webshop.

registreren

Binnen een webshop is het van belang dat een bezoeker zich registreert. Alleen op deze manier kom je als webwinkelier aan informatie die je nodig hebt voor de levering, voor de controle van betalings- en persoonsgegevens, voorkom je fraude en bouw je een database op vol waardevolle informatie.

Hoe zorg je er voor dat een gebruiker zich registreert?

Het is belangrijk om een bezoeker niet te verplichten zich te registreren voordat hij producten kan bekijken en kan toevoegen aan zijn winkelwagentje. Bezoeker zijn lui en willen niet verplicht velden invullen, voordat ze informatie krijgen die ze zoeken of een product in een winkelwagentje kunnen plaatsen. Alle informatie moet transparant en toegankelijk zijn.

Om ervoor te zorgen dat je van een bezoeker ook echt een geregistreerde bezoeker maakt hanteer je de volgende tips:

 

1. Zorg voor vertrouwen, plaats keurmerk(en) en logo’s

Zorg ervoor dat de klant jouw bedrijf vertrouwt. Dit is een cruciaal punt voor een succesvolle registratie.
Logo vertrouwen

Om het vertrouwen in jouw webshop te vergoten kun je een keurmerk plaatsen, bijvoorbeeld het Thuiswinkelwaarborg, bij het registratieformulier. Een andere mogelijkheid is het laten zien van de betaalmogelijkheden die de website biedt of een testimonial van een tevreden klant. Laat ook de contactgegevens zien. Mocht een klant vragen hebben over de registratie, dan kan direct contact worden opgenomen. Zonder weg te moeten klikken.

Keurmerken

2. Plaats een Privacy Policy!

Voordat een klant zich registreert, moet duidelijk zijn wat er met de persoongegevens gebeurt. Voor veel bezoekers kan dit een belangrijk punt zijn. Communiceer dit duidelijk naar de klant en vertel wat er vooral niet wordt gedaan met de gegevens. Dit kan via een ‘privacy policy’ of puntgewijs via enkele opsommingen.privacy

3. Noem de voordelen van registeren

Benoem, voordat een klant zich moet registreren, de voordelen van het registreren voor de klant. Als er duidelijk voordelen zijn, is de drempel minder hoog. Geef aan dat een klant door te registreren ook producten kan toevoegen aan een wishlist, de bestelgeschiedenis snel kan bekijken of simpel en snel meerdere afleveradressen kan aanmaken.

Een goed voorbeeld zijn de voordelen van registratie bij Wehkamp. Deze voordelen zijn opvallend geplaatst.

Voordelen

4. Maak registratie herkenbaar

Het moet voor een bezoeker direct duidelijk zijn hoe en waar hij zich kan registreren. Het meest voorkomend is een link in de rechterbovenhoek van de pagina. Een goed voorbeeld vind je op de websites van Mirosu.nl en Eiwitpoeder.nl.

Mirosu

Eiwitpoeder

5. Geef aan welke velden verplicht zijn

Bezoekers hebben online altijd haast en klikken van pagina naar pagina. Om er voor te zorgen dat een bezoeker weet waar hij zijn tijd aan besteedt, is het zinvol om bij het registeren direct aan te geven welke velden verplicht ingevuld moeten worden en welke optioneel zijn. Op deze manier bepaalt een bezoeker of hij op dat moment de moeite wil nemen om zich te registeren.

6. Bied hulp bij het invullen

Door ondersteuning te bieden bij het invullen van de invoervelden wordt het voor een bezoeker eenvoudiger om zich te registeren. Je neemt de klant bij de hand. Dit kun je doen door bij het invulveld voor een wachtwoord enkele tips te geven, waar een goed en sterk wachtwoord aan moet voldoen. Zorg ook altijd dat er tijdens het registreren een contactmoment mogelijk is. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het telefoonnummer of een chatfunctie te plaatsen .

Hulp bieden

7. Maak een formulier aantrekkelijk

Het oog wil ook wat. Dit geldt uiteraard ook voor het registratieformulier. Ziet dit er aantrekkelijk uit, dan wil een bezoeker eerder de moeite nemen om het in te vullen. Zijn aandacht wordt gefocust op het formulier. Mooi betekent ook dat het fijn werkt. Met Mootools of JQuery kun je mooie effecten maken, waardoor het invullen van de velden natuurlijk aanvoelt en zorgt voor meer beleving.

8. Verwijder overbodige beveiliging

Beveiliging in het registratieproces zorgt voor vertraging en leidt vaak tot frustraties. Een goed voorbeeld hiervan is het toepassen van een CAPTCHA. Niet erg gebruiksvriendelijk, want veel mensen hebben moeite om deze tekst te lezen. Zorg dat je deze drempels weghaalt.

Beveiliging

Op de website van Transavia.com moet je tweemaal je e-mailadres invullen. Overbodig en zonde van de tijd. Een goede alternatief en om toch nep-accounts tegen te gaan, is een e-mail met een bevestiging van de accountregistratie.

9. Beperk tot minimalisme

Gebruik bij de registratie alleen velden die voor de gebruiker echt noodzakelijk zijn. Ga hier niet vragen om persoonlijke voorkeuren in te vullen, hou het kort. Hoe minder invulvelden, des te minder moeite hoeft een bezoeker te doen om zich te registreren. Zo voorkom je vroegtijdig afhaken.

Eenvoudig registreren

10.  Geef feedback bij fouten

Wanneer een bezoeker moeite heeft met het invullen van de velden, geef dan de juiste en feedback op het juiste moment. Een bezoeker moet nooit aan zijn lot worden overgelaten. Probeer zo veel mogelijk hulp te bieden als er een fout is gemaakt bij het registreren.

Feedback

Laat bijvoorbeeld gelijk zien of er een geldig e-mailadres is ingevuld. En geef tips waar een geldig e-mailadres aan moet voldoen. Dit kan door gebruik te maken van validatie met AJAX.

Geef duidelijk aan welk invulveld niet correct is ingevuld (rode kleur). Zorg dat dit invulveld extra opvalt.

Extra tip: automatische validatie

Maak gebruik van automatische validatie van postcodes. Hoe werkt dit? Een bezoeker vult zijn postcode en huisnummer in en het formulier vult aan de hand van deze gegevens automatisch de straatnaam en plaatsnaam in. Zo haal je drempels weg. Het is zelfs mogelijk om aan de hand van de postcode automatisch een telefoonnummer uit te lezen.

Welkom! Registeren?

Laat de klant zich altijd registreren aan het eind van de koopcyclus. Laat de klant eerst kennis maken met jouw webshop. Rustig het assortiment bekijken zonder gestoord te worden met de vraag: ‘Meneer, mag ik uw persoonsgegevens?’. Plaats een registratieproces altijd na het product overzicht / inhoud van het winkelwagentje.  Het grote voordeel hiervan is dat een bezoeker al de moeite heeft genomen om producten in het winkelwagentje te plaatsen.

De drempel is dan al minder hoog. Het is wel aan te bevelen om de klant de mogelijkheid te bieden zich te registreren op elke plek binnen de website. Er zijn namelijk altijd klanten die zich vanuit wat ze gewend zijn (mentaal model) direct willen registreren bij het bezoeken van een website.

Op de website van Hema moet de bezoeker zich registreren, nadat het productoverzicht is getoond. Klein detail: bij deze registratie is het voor de klant gelijk duidelijk hoeveel stappen er genomen moeten worden om het bestelproces succesvol af te sluiten. Dit zorgt voor een indicatie dan de tijd die er nodig is om een product online te bestellen.

HEMA registreren

Conclusie

Mijn advies is om naast deze tips te testen, testen en nog eens testen. Zorg dat je gebruikers kennis laat maken met jouw formulier. Voer een gebruikerstest uit met een panel en laat gebruikers jouw registratieformulier invullen, kijk hoe ze navigeren en waar ze eventueel vast lopen. Blijf het formulier verbeteren en vraag gebruikers om feedback.

Daarnaast voer je een A/B test uit en bekijk je met welk formulier je de meeste registraties krijgt. Blijf ook hier verbeteren en opnieuw testen. Alleen dan bereik je het beste resultaat.

Wat vind jij?

Heb jij nog meer tips om meer geregistreerde klanten te krijgen. Of vanuit de bezoeker gezien: heb je tips om het registratieproces eenvoudiger te maken, zodat uiteindelijk meer bezoekers zich registreren?