Social media zijn niets anders dan straten en kroegen

0

Digitale vrienden zijn net echt. Een krabbel via Hyves of een praatje in de supermarkt. Het maakt geen verschil. Social media zijn kroegen, scholen en kantoren. Hoe leg je daar contact? Hoe maak je daar vrienden? Denk eens offline om online succesvol te zijn.

Gedrag is gedrag

Misschien heb je het ook gelezen. Oudere internettters zijn online veel slagvaardiger dan we dachten. De 50-plussers verslaan zelfs WoW-spelende wizzkids op strategische en informatieve vaardigheden. Waarom? Oudere gebruikers zijn wat gewiekster in hun gedrag. Ze kijken naar lange én korte termijn effecten, weten beter te evalueren en kennen de kunst van het netwerken. Dit hebben ze in de echte wereld geleerd. Mijn conclusie? Online en offline gedrag verschilt niet zo veel.

Een onderzoek van Paul Adams, User Experience Researcher bij Google onderstreept deze conclusie. Hij onderzoekt het sociale online gedrag van mensen, daarover schreef hij het artikel: Designing for Social Interaction. Paul concludeert dat de meeste mensen online geen gekke dingen doen, ze cultiveren vooral bestaande relaties uit het offline leven. Cijfermatig illustreert hij dat als volgt: “Ondanks dat Facebook-gebruikers vaak honderden vrienden hebben, communiceren ze maar met 4 tot 7 vrienden op regelmatige basis. Voor Facebook-gebruikers geldt: 20 procent van de vrienden zorgt voor 70 procent van de interacties.”

Online vriendschappen zijn offline vriendschappen

De meeste mensen hebben 4 tot 10 echte vrienden. Mensen waar ze veel mee delen, zoals echt persoonlijke dingen . Mensen die ze elke week spreken of zien. Je zou kunnen denken dat aantal toeneemt, naarmate je de online tools hebt om vriendschappen te sluiten en te onderhouden. Nee dus. Onderzoek op Facebook, Twitter en Skype laat hetzelfde gedrag zien.
Social media madness

150 is de grens

En hoe zit het met de categorie kennissen? De vrienden van vrienden. De buren. De ex-collega’s. Namen en telefoonnummers die ergens in ons netwerk zweven. Mensen waar we vaag of tijdelijk contact mee hebben of hadden. Ook met deze categorie gaan we online hetzelfde om als offline. We zeggen hee, hoi, hoe issie en doei. We delen informatie en geven elkaar adviezen. Gemiddeld is dit een groep van 150 personen. Ook dit aantal komt niet uit de lucht vallen, maar is al sinds jaar en dag een hoeveelheid die te onderhouden is. 150 is het aantal waar we op af stappen, visitekaartjes mee uitwisselen en koetjes en kalfjes mee bespreken. Paul Adams onderstreept dit door te beschrijven hoe het Romeinse leger al in eenheden van 150 man op stap ging. 150, ga het voor jezelf na. Heb je echt contact met al je 247 vrienden op Hyves? Kun jij al je 500+ connecties op LinkedIn onderhouden?

Vrienden en kennissen, commerciële kansen!

Online sociale netwerken zijn commercieel natuurlijk bijzonder interessant. We weten dat de mening van kennis of vriend veel uitmaakt. Zeker bij aankoopbeslissingen. Aanbevelingen, reviews en informatie zijn goud waard in een digitaal netwerk. En het bereik van social media wordt enorm. Denk niet alleen aan de algemene media Facebook, LinkedIn of Twitter. Ook niche media als Hyves (Nederland), Spotify (muziek), Slideshare (presentaties) en Ning (je eigen hobby) worden steeds interessanter.

Social stokpaardje

Voor social marketeers ligt er een belangrijke uitdaging: het verschil tussen sociale netwerken en sociale media helder houden. Realiseer je dit verschil heel goed. Daar komt mijn stokpaardje: denk eerst na over mensen, dan over middelen. Helaas hebben we al een tijdje een social media waas voor onze ogen… Daarom! Denk na!

Sociale netwerken gaan over:

 • Mensen
 • Vrienden
 • Gedrag
 • Wensen

Sociale media gaan over:

 • Middelen
 • Ontmoetingsplekken
 • Technieken
 • Mogelijkheden

Maar dan de volgende stap. Hoe zorg je ervoor dat je via de meest geschikte media mensen weet te bereiken, boeien en binden?

Leg de link tussen offline en online!

Jij wil mensen wil bereiken in sociale netwerken. Denk eens na over de manier waarop ze offline communiceren. Wat zijn de voorkeuren, de gewoontes en beschikbare communicatiemiddelen?
Vrienden

Vrienden

Vrienden communiceren met middelen die 1-op-1 zijn, die privacy garanderen.
Ze zullen deze middelen niet snel inruilen voor nieuwe vormen.

 • Ze ontmoeten elkaar thuis om bij te kletsen
 • Ze bellen om elkaar op de hoogte te brengen
 • Ze gebruiken sms om elkaar in de stad te vinden
 • Ze bereiken elkaar via e-mail

Kennissen

Kennissen communiceren met middelen die openbaar zijn.
Ze treffen elkaar op plekken waar je makkelijk een conversatie begint.

 • Ze ontmoeten elkaar op een feestje
 • Ze praten met elkaar op het werk
 • Ze staan naast elkaar in de tram
 • Ze bereiken elkaar via via

Gedraag je op social media als op straat of in de kroeg

Contacten leggen, onderwerp van gesprek zijn, aanbevolen worden. Dat is waar we social media voor willen gebruiken. Ga jij je richten op netwerken van vrienden en kennissen? De manier waarop je dat online aanpakt, moet lijken op de manier waarop je dat offline zou doen. Social media zijn kroegen, musea, scholen en kantoren. Hoe leg jij daar contact? Hoe maak je daar vrienden?

Bronnen en aanbevolen links