In de naam van vooruitgang: stopt met Googlen!

0

Google belemmert onze collectieve intelligentie: de zoekresultaten zijn gesorteerd op populariteit, los van kwaliteit of originaliteit. Daarom zeg ik: stop met Googlen!

The wisdom of de crowds

Innovatie valt of staat bij het kunnen putten uit vreemde, rare, wilde, originele en soms zelfs op het eerste gezicht gewoon ronduit belachelijke ideeën. Over het algemeen komen de beste ideeën van groepen die zijn samengesteld uit mensen die hun mening onafhankelijk van elkaar hebben kunnen vormen en daarbij hebben kunnen putten uit authentieke, lokale kennisbronnen. Voor de kwaliteit van het resultaat is het vreemd genoeg onbelangrijk of elke bijdrage op zichzelf zinvol of realistisch was. Integendeel zelfs, een mechanisme dat bekend staat als ‘the wisdom of the crowds‘ zorgt ervoor dat uiteindelijk een gezamenlijk idee boven komt drijven dat beter is dan elk individueel bijgedragen idee. Het is de emergente uiting van open innovatie.

Napraterij en kuddegedrag

Niets dus zo belemmerend voor onze collectieve intelligentie als voorgeprogrammeerde denkkaders, eenzijdig nieuws of academische opleidingen. Of Google. Want wat Google – de zoekmachine – namelijk doet, is met zijn rankings onze onafhankelijke meningsvorming en informatievoorziening wegnemen, waardoor onze kennisontwikkeling onderhevig wordt aan het Matheus-effect. Intellectuele inteelt door napraterij en kuddegedrag. De meest populaire items in elke op populariteit gesorteerde lijst, dus ook de zoekresultaten van Google, zullen namelijk altijd onevenredig populairder worden, los van hun daadwerkelijke kwaliteit of originaliteit. Uiteindelijk zitten we allemaal tegen dezelfde doorgefokte informatie aan te kijken. De duvel schijt altijd op de grootste hoop. Dus, in het kader van de vooruitgang: stop met Googlen!

De oplossing is trouwens vrij eenvoudig: Google zou zijn zoekresultaten moeten voorzien van ‘een beheerste’ willekeur.