Innovatie

ICT in Europa: we worden een Innovation Union

0

Iedere 2 jaar wordt het ICT Event georganiseerd, een meerdaagse conferentie over innovatie en research in ICT in Europa. Dit keer in Brussel, omdat België voorzitter is van de Europese Unie. Tijdens dit event wordt de nieuwe ICT onderzoeksagenda voor de periode 2011-2012  gepresenteerd met een budget van maar liefst  2,8 miljard euro. Voldoende reden voor universiteiten, onderzoeksinstituten, maar ook het MKB en grote bedrijven als Philips, Siemens en SAP om aanwezig te zijn.

Het belang van onderzoek

Onderzoek, research en innovatie zijn van groot belang. Niet alleen voor Europa, maar ook Nederland en zelfs voor de burger, bedrijven en universiteiten. China en India ontwikkelen zich in hoog tempo tot grote economieën en toekomstige geduchte concurrenten, die niet alleen dingen maken maar ook dingen zelf ontwikkelen. Komt de volgende ‘iPad’ niet bij Apple vandaan maar uit China? Om hieraan tegenwicht te kunnen geven, moeten we zorgen dat we investeren in onderzoek en dit ontwikkelen tot nieuwe producten, diensten en bedrijven.

Daarom zijn van 27 tot 29 september duizenden onderzoekers, wetenschappers, zakenmensen en andere geïnteresseerden aanwezig om partners te zoeken om gezamenlijk onderzoeksprojecten op te starten. Het is Europees onderzoek, dus er moeten (afhankelijk van wat je wilt doen) partners uit meerdere landen meedoen, combinaties van universiteiten, research centra, het MKB en grote bedrijven. Iedereen kan meedoen aan Europees onderzoek,  niet alleen hele grote bedrijven. Is het eenvoudig? Nee. De moeite waard? Ja, in ieder geval om te onderzoeken of het wat voor je is. Agentschap NL kan je helpen als je vragen hebt over subsidieprogramma’s of als je daaraan mee wilt doen.

Het huidige onderzoeksprogramma is het zogenaamde 7e Kaderprogramma. Het gaat te ver om hier in detail op in te gaan. Ga voor meer informatie naar de site van de EU.  Het werkprogramma voor 2011-2012 is online beschikbaar.

Het doel van ICT research is om ons een beter leven te geven

De subtitel van ICT 2010 is ‘Digitally Driven’ en natuurlijk speelt de Digitale Agenda waar commissaris Neelie Kroes (klik hier voor haar speech)  nu voor verantwoordelijk is, een hoofdrol op dit congres. De Digitale Agenda gaat met name om het dichten van de Digitale Kloof, het verschil tussen de Europeanen met breedbandinternet-toegang en digitale skills  en diegene die dat niet hebben. Breedbandinternet is bijna een primaire levensbehoefte en zeker een manier om Europa op te stoten in de vaart der volkeren. Zoals een van de sprekers het zei: het doel van ICT-research is om ons een beter leven te geven.

Van Lissabon Naar Europa

In 2000 hebben de regeringsleiders de Lissabonstrategie vastgesteld. Een strategie voor groei en banen als een reactie op globalisatie. De EU en haar lidstaten moesten zich focussen op hervormingen die groei bewerkstelligen en die meer en betere banen creëren door te investeren in de skills van de mensen, een groene economy en innovatie.

In maart van dit jaar is de Lissabonstrategie vervangen door Europa 2020, de strategie voor Smart, Sustainable and Inclusive growth. Smart in dit geval staat voor het ontwikkelen van kennis en innovatie, Sustainable slaat op een groene, zuinige en competative economy en als laatste zorgt Inclusive voor meer mensen aan het werk en sociale en lokale cohesie. Om dit te realiseren zijn er 7 hoofdpijlers in Europa 2020 waarvan de Digitale Agenda er een is. Doelstelling: het ontwikkelen van één digitale markt met een hoge mate van sociale en lokale cohesie. Daarnaast is de toegang van breedbandinternet voor alle EU-burgers een belangrijke doelstelling van de digitale agenda. De Digitale Kloof moet worden gedicht.

Breedbandinternet voor iedereen

Alle Europese burgers hebben snelle en goed geprijsde internettoegang nodig. De EU mikt erop om (basis) breedbandtoegang naar alle EU-burgers te brengen rond 2013 en om te zorgen dat alle EU-burgers toegang hebben tot breedbandinternet boven 30 Mbps en dat 50% of  meer van de Europese huishoudens internettoegang hebben tot ultrasnel internet van 100 Mbps of hoger.

Om dit te realiseren zal in ieder geval moeten worden geïnvesteerd in een fijnmaziger glasvezelnet (fiber tot het huis) omdat de snelheid van ADSL en ook kabel op dit moment eindig is. Met name in landelijke omgevingen buiten Nederland zullen alternatieve oplossingen moeten worden gevonden om deze doelstelling te realiseren, omdat het eenvoudigweg niet economisch rendabel is om overal kabel neer te leggen (een fijnmazige mobiele infrastructuur bijvoorbeeld) . Dit is geen simpele opdracht, zelfs in Nederland is het neerleggen van een glasvezelnet tot in huis een kwestie van een hoop geld, een lange adem en een aantal partijen die de investering dragen.

Onderzoek in ICT heeft een directe link met productiviteit

In de keynote van Neelie Kroes gaat ze in op de rol die ICT in ons leven speelt. Het is bijna niet voor te stellen wat er zou gebeuren als we opeens zonder ICT komen te zitten. De link van ICT-research met productiviteit maakt dat we meer kunnen doen met minder, een belangrijk gegeven bij een vergrijzende bevolking. Maar ook in de wereldeconomie is ICT-onderzoek belangrijk voor Europa en voor Nederland. De toekomst van Europa, zo stelt Neelie Kroes, hangt er zelfs vanaf. Daarom moeten we niet minderen met ICT-onderzoek, maar het vergroten. We hebben de grenzen van wat ICT kan nog niet bereikt.

Opvallend is ook de aandacht voor disseminatie, exploitatie en standaardisatie. De eerste twee termen zijn al belangrijke elementen van onderzoek: vertel wat je aan het doen bent en maak de resultaten tot een product of dienst. Standaardisatie is daar nu bij gekomen als sleutelwoord. Het ontwikkelen van standaarden, bijvoorbeeld 3g, heeft enorme voordelen gehad. We gebruiken nu zo’n beetje wereldwijd dezelfde mobiele standaard. Op een dergelijk open platform kunnen andere partijen weer diensten ontwikkelen. Europeanen zijn niet slechter in onderzoek dan bijvoorbeeld Amerikanen, maar zijn wel slechter in valorisatie, het creëren van maatschappelijke of economische waarden in de vorm van producten en diensten uit de resultaten van onderzoek.

Europa en de I-conomy (Innovation Economy)

Commissaris Máire Geoghegan Quinn kondigt een van de andere 7 hoofdpijlers aan van Europa 2020: Europa wordt de Innovation Union. Ze noemt dit de I-conomy. Ook hier is de boodschap dat we meer innovatie uit onderzoek moeten halen. Er is een blokkade op het pad van het idee naar een product of dienst en die moeten we oplossen. Alle barrières die innovatie blokkeren, moeten weg.

Ze heeft het dan niet alleen over innovatie die ons kan helpen de crisis te overwinnen, maar met name ook over innovatie op het sociale vlak, innovaties op het vlak van sustainability en de zorg voor ouderen en zieken. Dit levert veel commerciële mogelijkheden op.

Helaas werd er verder niet veel informatie gegeven over Innovation Union. Eind september zal het initiatief door de commissie worden aangenomen  en op de komende vergadering van de European Council zal de Innovation Union op de agenda staan (hier een speech met meer informatie over de Innovation Union).

Expositie

Een groot aantal projecten is tijdens het ICT Event aanwezig om resultaten van hun onderzoek te presenteren. Disseminatie, het communiceren over het project en het (tussentijds) resultaat, is een van de hoofdelementen van ieder EU-project. Wat heb je aan briljant of prachtig onderzoek als je er niemand over vertelt? Meer hierover in het volgende artikel op Frankwatching.

ICT 2010 is een belangrijk event voor iedereen die zich bezighoudt met ICT-onderzoek of dat zou willen. Het is een combinatie van informatie over nieuwe mogelijkheden voor onderzoek, veel presentaties over projecten en keynotes die je aan het denken zetten of intrigeren. De keynotes zijn live te volgen via de website. Als ze ook beschikbaarkomen voor playback zal ik ze aan het artikel toevoegen.