Hoe games onze werkelijkheid verrijken

0

De James Bond films staan altijd garant voor veel spektakel. Maar de waarheid is vaak ver te zoeken. Zo ook in de een na laatste film Casino Royale. In de slotscène zien we hoe Vesper, het liefje van James, een gewisse dood tegemoet gaat wanneer het gebouw waarin ze zich bevindt voorgoed verdwijnt in de kanalen van Venetië. Niet waar dus. De ambtenaren van Venetie zijn namelijk als de dood dat ook maar een spatje water de kanalen doet overstromen. De complete scène is dan ook opgenomen in de Pinewood Studios.

Elk hoekje van Venetië digitaal verkend

Van een film mag je verwachten dat je voor het lapje wordt gehouden. Dat wat je op het witte doek ziet, is ontsproten aan iemands brein. Het is niet echt. Het is een andere werkelijkheid waar je slechts anderhalf uur in verblijft. Om vervolgens weer op te gaan in de waan van de dag.

Recentelijk verbleef ik met een aantal collegae in Venetië. In de avonduren hadden wij de tijd om de stad onveilig te maken. Collega Hendrik wist perfect de weg. Hij kende de straatjes en de gebouwen. Hij wist precies waar we moesten zijn. En hij kon er ook alles over vertellen. Alsof hij er vaker was geweest. Niet dus. Dit was zijn allereerste keer in Venetië. Hoe was het dan mogelijk dat hij de stad zo op zijn duimpje kende?

Hendrik vertelde dat hij fan was van het spel Assassin’s Creed II. Een game die zich tijdens de Renaissance grotendeels in Venetië afspeelt. Deze game heeft hij tot in den treure gespeeld. Elk hoekje van de stad heeft hij op zoek naar aanwijzingen digitaal verkend. In de game heb je ook de mogelijkheid om een plattegrond van de stad op te roepen. Deze gebruikt Hendrik als leidraad. Vandaar dat hij in het werkelijke leven nu kan optreden als gids.

Wanneer je ook kijkt naar de beleving die de game oproept, dan is het nagenoeg niet meer van echt te onderscheiden. De hoeveelheid detail die in de game is verwerkt, is indrukwekkend. Het is alsof je terug gaat in de tijd. Nu heb ik al vaker gelezen over hoe ‘goed’ games voor ons zijn. Zo zijn mensen die veelvuldig multiplayer online role-playing games spelen uitstekende leiders. Maar nog nooit had ik in het echt meegemaakt welke voordelen een game zoal kan bieden. Wanneer ik mijn volgende stedentrip plan, zal ik eerst eens kijken of er zich ook een spel afspeelt, een betere voorbereiding bestaat er niet…