Intel, Google, Sony en Logitech willen samen op je TV

0

Een product nieuw leven inblazen met een andere functie heeft al vaker tot succes geleid, denk bijvoorbeeld aan de bakfiets. Uit de onderzoeken van STIR is gebleken dat we in 2010 nog meer op het internet zitten dan in 2009. Dat betekent minder tijd achter de TV. De tijd dat de platte kast op de muur niet wordt gebruikt, zou ook door iets anders ingevuld kunnen worden. Zo moeten Sony, Intel, Google en Logitech hebben gedacht. Zij proberen meer ‘screentime’ te winnen met Smart TV.

Smart TV

Smart TV is de zoveelste poging om internet te combineren met het gewone gebruik van de TV, namelijk het bekijken van televisie-uitzendingen, het afspelen van media of het spelen van games. Voor de televisie-uitzendingen kun je (voorlopig) nog een analoge kabel gebruiken, maar tegenwoordig is een digitale ontvanger de standaard. Voor het afspelen van media is de DVD-speler nog de nummer 1, al snel gevolgd door de Blu-ray-speler en de nu zeer populaire mediaplayer. Voor het gamen zijn de driemarktleiders de Sony Playstation 3, de Nintendo Wii en de Microsoft Xbox. Is er nog wel ruimte voor een 4e functie?

Uit dezelfde onderzoeken van STIR blijkt ook dat jongeren steeds meer online TV-kijken. Daarnaast wordt tijdens het kijken hierover heftig getwitterd, houdt men verschillende chats bij en bezoekt men verschillende websites. De gedachte om dit alles naar een groter scherm te brengen, is niet zo vreemd. Zij het alleen dat het privékarakter van in je eentje achter de laptop opeens openlijk in het groot wordt getoond. En wat als je als gezin met 4 ‘gebruikers’ aan het TV-kijken bent, krijg je dan 4 inlognamen op je scherm of moet je afwisselen?

Google TV

Google TV is het gevolg van een samenwerking tussen Intel, Sony, Google en Logitech. Intel levert de processor (Atom™ processor CE4100), want in feite heb je een kleine krachtige computer nodig om alles op zo’n groot scherm soepel te laten verlopen. Google heeft met Google TV een besturingssysteem met een gebruikersinterface gemaakt die veel trekjes van Android heeft. Sony en Logitech zijn de eerste twee hardwarefabrikanten die de chip en het besturingssysteem samenbrengen.

Hoe Google TV werkt, wordt duidelijk uitgelegd in dit filmpje:

Accepteer cookies

De komende tijd zal moeten blijken of deze zoveelste poging ons internetgedrag naar de televisie te brengen, wenselijk is. Als we het willen weten, hebben we in ieder geval keuze genoeg, want naast de Smart-TV toepassingen, gaan de grote merken ook de strijd met het rechtstreekse televisiekijken aan, door mediaplayers uit te brengen die puur voor content op het netwerk of internet zijn gemaakt. Hier volgen de belangrijkste spelers voor dit najaar.

De Logitech Revue

De Logitech Revue is niets meer dan een kast met daarin een kleine computer waar Google TV op draait en met de juiste aansluitingen. Ik zie nergens de mogelijkheid om muziek van je iTunes af te spelen (zou dan ook een concurrent van het eigen Squeezebox worden), geen mogelijkheid om video’s van een externe schijf te spelen of geripte DVD’s.

  • Prijs: $299
  • Datum: 29 oktober 2010

Sony Internet TV en set-top box

Niet te verwarren met de Sony Internet TV-functie die altijd al aanwezig was op de duurdere TV’s. In feite is het een ‘normale’ TV met internet apps erop, maar dan zijn deze vervangen door de apps en besturingssysteem van Google TV. De TV ziet er supercool uit en de integratie van Google TV is zo te zien erg slick gedaan. Overigens zal LG eenzelfde soort TV op de markt gaan brengen. De set-top box is in zoverre interessanter dan de Logitech Revue, omdat dat deze voor 100 dollar meer een ingebouwde Blu-ray-speler heeft.

Sony introduceert met deze producten ook een Dual View, waarmee je gelijktijdig kan TV-kijken en met de Google TV kan bedienen. De ervaring die je hebt als je met je iPhone of netbook op de bank ook TV aan het kijken bent en ondertussen via Twitter discuteert.

  • Prijs TV (24-46 inch): $599 – $1399
  • Prigs set-top box: $399
  • Datum: 22 oktober 2010

Sony SMP-N100

Maar naast Google TV is dit de eerste netwerkmediaspeler van Sony. Een rechtstreekse concurrent voor de Apple TV (als die ooit hier uit zal komen). Toegang tot allerlei entertainmentdiensten als YouTube, gemiste tv-uitzendingen van NOS, SBS6, NET5 of Veronica en films (of hier ook een verkoop- of huurmodel aan vastzit of dat het om gratis content gaat, is nog niet bekend). Natuurlijk een HDMI-uitgang die tot 1080p HD weergeeft, wifi, ethernet-aansluiting en USB aan de voorkant. Hij ondersteunt in ieder geval DIVX, AVCHD en MKV, maar voor de rest is het nog even gissen. Hij wordt bediend met een afstandsbediening of via een app op je iPhone of Android-telefoon.

  • Prijs: €130
  • Datum: oktober 2010

Boxee Box

De markt van de netwerkspelers is groot en de alternatieven voor Google TV zijn spelers die al een geruime tijd ervaring hebben met het streamen en TV-apps. Voor de mensen die Boxee via hun PC of Mac op hun TV gebruiken en liever geen laptop naast hun TV hebben staan, heeft Boxee nu een standalone Boxee player ontworpen, de Boxee Box. Je krijgt precies dezelfde functies als de software op je computer, plus een afstandsbediening met qwerty-toetsenbord ingebouwd en mediaspelerfuncties met ondersteuning van haast alle DRM-vrije codecs.

  • Prijs: $199
  • Datum: november 2010

Apple TV

Tja, Apple is hot op dit moment en een mediaspeler zo groot als je handpalm die hetzelfde besturingssysteem en zelfde processor heeft als de iPhone 4 en de iPad, moet wel iets bijzonders zijn. Verkrijgbaar in de VS en bovenaan mijn verlanglijstje, alhoewel hierboven toch echt wel geduchte concurrenten staan. Zeker als het gaat om ondersteuning van codecs en het gebruik van Apps. Aan de processor en de prijs zal het in ieder geval niet liggen en de stijlvolle standaard afstandsbediening van 19 euro zit er dit keer gratis bij. Ik zou ‘m al kopen als ik alleen mijn iTunes muziek kon afspelen en bedienen via mijn iPhone en dat kan! Een briljante feature is Airplay. Hierbij kun je vanaf je iPhone of iPad streamen naar de Apple TV.

  • Prijs: $99
  • Datum: beschikbaar in de VS, Europa onbekend.

Apple introduceert 3e optie

Het ziet ernaar uit dat er nog steeds geen ‘one box to rule them all’ is en dat het toch een combinatie van een paar van bovenstaande opties zal worden. Ik zie zeker 1 of 2 ‘must haves’ hierboven. Of de half internettende tv-kijkende Nederlander dat ook ziet, zal het komend jaar uitwijzen. Want zonder dat we het doorhebben, introduceert Apple een 3e optie:

  1. Internet gescheiden houden van TV. Dus met je laptop achter de TV of vanaf je computer met een schuin oog TV kijken
  2. Internet integreren met TV. Dual View van Sony benadert dit het beste.
  3. Internet gescheiden houden van TV, tenzij men een YouTube filmpje niet meer privé wil houden en aan de rest van het gezin wil laten zien door met Airplay het filmpje te tonen op het grote scherm. Als ware het een jukebox.