Cases, How to, Trends

De mobiele corporate website

0

Volgend jaar hebben meer dan 1,5 miljard mensen toegang tot snel (3G) internet via hun telefoon. Steeds meer ondernemingen benutten dan ook de kans die ontstaat om de doelgroep via dit kanaal te bereiken. De mobiele corporate website staat nog in de kinderschoenen. Uit ons jaarlijkse onderzoek naar de online financiële communicatie van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen blijkt dat bijna 1 op de 4 corporate websites ook een mobiele variant aanbiedt. In dit artikel inspiratie en ideeën over hoe de mobiele website kan worden ingezet.

FD Henri Sijthoff-Prijs

Jungle Minds onderzoekt voor het 8e opeenvolgende jaar de kwaliteit van de online financiële communicatie van alle ondernemingen die aan de Nederlandse beurs zijn genoteerd voor de jaarlijkse FD Henri Sijthoff-Prijs. In aanloop naar de prijsuitreiking in november dit jaar verschijnt er een aantal artikelen met interessante inzichten voor de online communicatie. Lees in dit kader ook het artikel over de persoonlijke corporate website.

App of website

In het eerdere artiekel ‘The Mobile Mindmap’ werd ingegaan op de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de keuze tussen een app (een applicatie die een gebruiker op zijn telefoon installeert) en een mobiele website (speciale versie van een website die gebruikers via de browser van de smartphone bekijken). Laten we aan de hand van dit model eens kijken naar een verstandige keuze voor de mobiele corporate website.

De corporate stakeholder heeft niet direct behoefte aan typische ‘app functionaliteiten’, zoals locatiegebonden toepassingen of camerafunctionaliteiten. Ook mobiel heeft de corporate stakeholder met name behoefte aan content. Daarnaast brengt de ontwikkeling van een mobiele website minder kosten met zich mee dan de ontwikkeling van vaak meerdere apps. Bovendien heeft een mobiele website een groot bereik. Echter door een hoge penetratie van BlackBerry en iPhone toestellen bij zakelijke gebruikers kan een zakelijke applicatie, ontwikkelt voor 1 of 2 platforms, ook een groot deel van de doelgroep bereiken. Bovendien kan een applicatie eenvoudig en snel worden geraadpleegd indien eenmaal op de mobiel geïnstalleerd. De gebruikersfrequentie van een applicatie ligt namelijk gemiddeld 2 maal hoger dan van een mobiele website.

Ondanks deze voordelen is het nog even wachten op de eerste corporate app. De meeste corporates kiezen op dit moment nog steeds voor de ‘veilige’ mobiele website. Het behoudende karakter van de corporate website, het grote bereik en de relatief lage kosten spelen hierin de hoofdrol.

Enkele toepassingen en ideeën voor de mobiele corporate website

1. Persoonlijk: Telegraaf

Zoals ik in de persoonlijke corporate website al beschreef, zijn er verschillende functionaliteiten om corporate content te personaliseren. Ook mobiel biedt veel personalisatiemogelijkheden. De iPhone-applicatie van de Telegraaf maakt hier slim gebruik van. Gebruikers kunnen op basis van zoektermen en interesses persoonlijke nieuwsfeeds aanmaken. Daarnaast biedt de Telegraaf zijn lezers ook de mogelijkheid om de navigatie aan te passen. Corporates zouden op deze manier hun content op een slimme manier kunnen personaliseren voor de verschillende stakeholders. Denk aan een overzicht van de laatste vacatures op jouw vakgebied als werkzoekende of de laatste financiële persberichten voor de (toekomstige) investeerder binnen handbereik.

Telegraaf mobiele app

De mobiele app van de Telegraaf

2. Streaming video en audio

Pod- en vodcasts lijken in de nabije toekomst steeds minder interessant te worden. Aangezien de penetratiegraad van mobiel internet sterk toeneemt, zal de behoefte om video’s en audio files op te slaan steeds kleiner worden. Mobiel internet zorgt er immers voor dat video’s altijd beschikbaar zijn. En met de komst van het 4G mobiele netwerk zullen video’s nog sneller kunnen worden bekeken op je smartphone.

Tot die tijd blijven pod- en vodcasts bij uitstek geschikt om de stakeholder ook mobiel te bedienen met rijke content. Ondernemingen kunnen een mp3 of mp4 variant aanbieden van het laatste event, waardoor de stakeholder ook onderweg geheel op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

3. QR code

De QR code wordt door sommige ondernemingen gebruikt om de content op meerdere informatiedragers toegankelijk te maken. De Europese centrale bank biedt een QR code aan op zijn pagina’s, waarmee de gebruiker deze pagina eenvoudig naar zijn mobile device kan verplaatsen. Zie het als een bookmark op je mobiel die op ieder moment kan worden geraadpleegd.

De QR code voor mobiele corporate websites is dus met name van belang om gebruikers te ‘helpen’  naar de mobiele website te navigeren. De omgekeerde toepassing, waarbij de QR code wordt gebruikt om traffic vanaf een offline kanaal (krant, billboard ed) te genereren naar een website, is voor corporates veel minder relevant.

QR codes op de website van Europese Centrale Bank

QR codes op de website van Europese Centrale Bank

4. Social media

Social media bieden ook kansen voor de mobiele corporate website. Uit ons onderzoek blijkt dat steeds meer beursgenoteerde ondernemingen social media actief inzetten. 1 op de 4 beursgenoteerde ondernemingen in Nederland heeft een social media kanaal in gebruik, waarbij Twitter het meest wordt ingezet. En laat nu net Twitter veel gebruikt worden op mobile devices. Twitter vormt bij uitstek een (mobiel) kanaal om de stakeholders mobiel te informeren over persberichten, koersinfo, video’s en meer.

Best practices: Qualcomm en BASF

Nog maar weinig corporates besteden op dit moment aandacht aan hun mobiele website en dat is zeker in Nederland het geval. Vandaar enkele internationale best practices. De mobiele website van Qualcomm ziet er gelikt uit en biedt relevante informatie voor alle stakeholders. Klanten en prospects krijgen uitgebreide beschrijvingen van de producten en diensten en hebben toegang tot een aparte innovatiesectie. Journalisten worden op hun wenken bediend met video’s, executive viewpoints, nieuwsberichten en een overzicht van de laatste events. Investeerders en analisten kunnen het jaarverslag op laten sturen via e-mail of direct bekijken in een PDF-variant.

De mobiele website van Qualcomm

De mobiele website van Qualcomm

BASF biedt deze laatste doelgroep zelfs een op maat gemaakte mobiele website. Op de investeerderssectie van de website staat een uitgebreide introductie en beschrijving van de mobiele online variant speciaal voor de financiële stakeholders. De aangeboden QR code spoort de doelgroep aan om even een kijkje te nemen op de mobiele site.

BASF biedt een aparte mobiel service voor hun investeerders

BASF biedt een aparte mobiel service voor hun investeerders

Conclusie

Steeds meer partijen geven aan dat je de mobiele website als startpunt zou moeten nemen, om vervolgens pas te gaan kijken naar de reguliere website. Google’s CEO Eric Schmidt zei begin dit jaar ‘Developers must think mobile first’, iets wat voor de corporate website wellicht nog iets te vroeg is. Maar desondanks biedt mobiel ook voor deze groep veel kansen. Naarmate online steeds meer verschuift naar mobiel, zullen ook de corporates meer aandacht moeten besteden aan mobiel in hun online strategie.