Inspiratie

De strijd om Social Search

0

Het einde van de weg naar een semantisch web wordt steeds duidelijker zichtbaar. Het sociale aspect van het internet zorgt ervoor dat zoekmachines begrijpen wat wij zoeken en belangrijk vinden. De manier waarop zoekresultaten nu worden bepaald, is al deels sociaal. Wanneer veel sites naar jouw site linken, betekent dat dat jouw site waardevolle informatie bevat. Daardoor zal jouw site hoog in de zoekresultaten eindigen bij bepaalde keywords. Jammer genoeg zijn deze organische zoekresultaten makkelijk te beïnvloeden met de juiste keywords en het verkrijgen van inkomende links.

Het nieuwe zoeken

Bij Social Search draait het niet om de inkomende links, maar om wat men over je zegt op het web. Iets dat veel moeilijker te beïnvloeden is dan het verkrijgen van meer links. De truc bij Social Search is om een goed product neer te zetten met de juiste service. Lukt dit, dan zullen je klanten vanzelf een goed woordje voor je doen. Hierdoor worden de zoekresultaten relevanter en krachtiger. Natuurlijk kun je dit proces versnellen met de vele social media tools, maar dat zal de boodschap niet veranderen. Weet je deze informatie te vinden enop de juiste manier te indexeren, dan heb je een krachtige zoekmachine in handen! Hier ligt de toekomst van het nieuwe zoeken. En dat is waar de strijd om de beste sociale zoekmachine begint.

Facebook’s Like button

Naast de retweet button van Twitter kom je de Like button van Facebook vrijwel op elke webpagina tegen. Een effectieve manier om het internet te structureren naar smaak. Wat is nou echt leuk? Op deze manier bouwt Facebook een database op vol eerlijke informatie. En wie wil nou geen eerlijk antwoord op zijn vraag? Alleen is de grote vraag: hoe krijg je het juiste antwoord bij de juiste vraag.

Bing en Facebook

Om dit probleem op te lossen heeft Facebook de handen ineen geslagen met Bing, de zoekmachine van Microsoft. Microsoft is binnen no time een social search engine geworden en daarmee meteen een gedegen concurrent van Google.

“Search gets better with your friends” luidt de slogan van de sociale zoekfunctie van Bing. Bing neemt de informatie van je Facebook vrienden mee in de zoekresultaten. Je vrienden weten wat je leuk vindt en waar je interesses liggen. Op deze manier moeten de zoekresultaten dichtbij jouw verwachtingen liggen. Bing heeft twee sociale functies toegevoegd.

  1. Zoek je toevallig naar iets wat is ‘geLiked’ door een vriend van je, dan krijg je de profielfoto van desbetreffende persoon naast de zoekresultaten te zien. Zo weet je wat je vrienden leuk vinden en dat is misschien dus ook interessant voor jou.
  2. Ben je op zoek naar een persoon genaamd Tom, dan zullen de Toms die minder ver van je sociale netwerk staan hoger in de zoekresultaten verschijnen. Een handige functie om in contact te komen met oude vrienden.

Dit maakt de zoekresultaten sterker en relevanter, want als je vrienden het leuk vinden dan vind jij het ook leuk! Het gevaar is wel dat de zoekresultaten eentonig kunnen worden.Wanneer zoekresultaten alleen maar gaan over wat je vrienden doen en leuk vinden, dan kom je niet snel in aanraking met nieuwe onderwerpen en ontwikkelingen.

Google en Social Search

Google is nog steeds heer en meester onder de zoekmachines. Na een kleine terugval kwam de zoekgigant weer helemaal terug met Instant Search. En als het gaat om Social Search, dan hebben ze bij Google al enige voorsprong op Bing. Zo kwam de zoekmachine eind vorig jaar met de optie om je ‘Social Circle’ mee te nemen in jouw zoekresultaten:

Accepteer cookies

De term ‘Social Circle’ zegt het al. Bij Google is het mogelijk al je sociale netwerken toe te voegen aan je zoekopdrachten. Waarom is Bing dan nog een gedegen concurrent van Google, als je bij Google vrijwel elk sociaal netwerk kan toevoegen aan je zoekopdrachten?

Dat komt doordat Google een belangrijk sociaal netwerk mist: Facebook. Dat netwerk loopt tegenwoordig niet meer te koop met de informatie van zijn gebruikers. Daardoor is het voor Google heel lastig om informatie van Facebook op te nemen in de zoekresultaten. Dat probleem heeft Bing niet. Vanwege de samenwerking tussen Bing en Facebook, kan Bing makkelijker persoonlijke gegevens van je vrienden weergeven in de zoekresultaten. Bing heeft dus een geweldige troefkaart in handen.

Tot slot

Social Search roept veel vragen op over de toekomst van het internet. Is Social Search echt de eerste grote stap naar een semantisch web? Worden de zoekresultaten bepaald door mond-tot-mond reclame op het web? En welke invloed kunnen online marketeers nog uitoefenen op de zoekresultaten in de tijd van Social Search?

Social Search staat nog in de kinderschoenen en daarom is het erg moeilijk om te zeggen wie er als winnaar uit de bus zal komen. Kan Bing Facebook voor zichzelf houden? Of boort Google nieuwe markten aan waardoor hun diensten belangrijker worden dan die van Bing? Een perfecte sociale zoekmachine zou bestaan uit een mix van deze twee. Zodat wij zoekresultaten krijgen die bij onze smaak passen en onze blik verruimen.