11 commerciële kansen voor mobiel gebruik thuis

0

Mobiel gebruik in huis. Het klinkt vrij normaal, maar is bijna een contradictio in terminis: je bent niet erg mobiel bezig als je thuis bent. Het was dan ook niet het idee toen men vorige eeuw met de naam ‘mobiele telefoon’ kwam, maar de mobiel evolueerde en biedt inmiddels handige functies op elke plek in en rond het huis. En verrassend genoeg wordt daar commercieel nog weinig mee gedaan. Hierbij daarom 11 kansen opgesomd voor 2011.

De devices in deze afbeelding zijn klikbaar

1. Bellen naast computer

Vaste telefoonlijnen verdwijnen en iedereen in huis boven de vijf jaar heeft een privételefoon. Zelfs als men achter de computer zit is bellen (of sms’en) nog het enige wat het computeren vaak verstoord. En dat is geen probleem, want bellen is vaak leuk, persoonlijk en soms een stuk handiger dan mailen, tweeten en dergelijke. Niet voor niks wordt bellen ook bij printmarketing nog veel gestimuleerd, maar zelden wordt het gepromoot vanuit internetadvertenties. Daar moeten we altijd maar klikken en formulieren invullen. En naast het zelf bellen is ook het gebeld worden hier een optie. Ik herinner me nog een geniale reclame van Opel, maar heb er daarna weinig meer gezien.

2. Shoppen voor de TV

Steeds meer mensen gebruiken hun mobiel tijdens TV kijken. Als TV-gids, als afstandsbediening, maar met name om te tweeten of tweets van anderen te volgen tijdens TV-programma’s. Er zijn zelfs mensen die beginnen met Twitter vanwege The Voice of Holland (hebben zelfs een mobiele site én app!). Maar de grote commerciële klap op dit vlak kan gemaakt kan worden met mobiel shoppen. Brits onderzoek wijst uit dat bijna de helft van de Britten wel eens achter de televisie vandaan online shopt. Op dit moment gebeurt dat grotendeels met de laptop, maar via apps en mobiele sites shoppen lijkt de webshop-groeimarkt van 2011.

3. DM/SMS aan TFL

Veel acht- tot achttienjarigen sturen erg veel smsjes, pings of tweets. Dit gaat bijna 24/7 door, ook aan tafel en in bed, veelal tot ergernis van ouders. En dat terwijl ongeveer 80% van de ouders van kinderen van 8-12 jaar de kosten van de mobiel van hun kinderen betalen (zie hier meer over kind&mobiel). En dan willen ze niet dat hierdoor hun kinderen slecht eten of slapen. Ik verwacht dan ook dat veel ouders zullen toejuichen als zij de mobiel van hun kids kunnen blokkeren op gezette tijden. Een soort Phone-7-op-afstand-blokkeren-functie, maar dan voor ouders. Welk merk gaat hier als eerst mee komen?

4. Nieuws op bank

Met je mobiel op de bank kan je je al goed vermaken, maar met tablets is vrijwel het hele web (op Flash-content op iPads na) vanaf de bank toegankelijk. Nu kan dit natuurlijk ook al even met laptops of netbooks, maar een iPad pak je er toch net even wat sneller bij. Het voordeel is dat snelheid geen probleem is, want WiFi is in huis alom aanwezig. Echte winst valt hier te behalen door als organisatie je website goed schaalbaar te maken. Een website fixed op 1024 pixels breed is niet optimaal voor de meeste tablets en voor telefoons al helemaal niet. Een mobiele site is een goede eerste stap, maar het kan ook beter, zo bewijst deze event-site (schaal je browser, werkt niet in IE).

5. Statusupdates vanaf het toilet

Het taboe is doorbroken: men gebruikt ook volop de mobiel op het toilet. Die scheurkalenders zijn toch niet zo leuk en we krijgen voor verjaardagen al alerts via Hyves en Facebook. Vooral statusupdates van anderen checken kan even snel op het toilet, maar ook mails lezen of het spelen van een spelletje behoren tot de opties. Advertenties op toiletten in cafés zijn er al, maar ook thuis is er winst te halen voor bedrijven in de toilet-branche: QR-codes op het toiletpapier van Page! Of op z’n minst op de verpakking, net als bij WC-eend of Brise. Of activeer de doelgroep via de statusupdates: verzin een twitterviral voor maandverband (uitdaging!).

6. Gamen in bed

‘Even lezen voor het slapen’ is voor velen ‘even gamen voor het slapen’ geworden. Vooral verslaafden aan Farmville, Smurfs, The Sims of soortgelijke games verzorgen regelmatig via de mobiel nog even de dieren, mensen of plantjes. Kans hier voor bijvoorbeeld Zynga (maker Farmville) om tijdsafhankelijk signalen geven: “Oei het is al laat. Zorg dat je goed slaapt, huur een nachtwacht voor €1,- en je boerderij wordt de komende acht uur netjes verzorgd!”

7. Goed wakker uit bed

Gamen vind niet iedereen leuk, goed wakker worden wel. De app Sleep Cycle Alarm, die je wekt op een goed moment in je slaap, is daardoor een app die vrijwel alleen thuis wordt gebruikt. Ochtend-apps als deze zouden kunnen anticiperen op de tijd van de dag en zo meer gepaste advertenties tonen. In het geval van Sleep Cycle Alarm kan het nog beter: anticiperen op de eigen data. Bijvoorbeeld adverteren voor slaapmiddelen of kwaliteitsmatrassen bij een frequent slechte nachtrust. Of de aanbiedingen van de warme bakker op de hoek promoten bij later opstaan dan gemiddeld.

8. Reis checken bij voordeur

Voor vertrek is het handig even te checken of je trein wel (op tijd) rijdt of hoe het met de files staat. Je mobiel checken gaat vele malen sneller dan de PC opstarten en bovendien is automatische herkenning van je exacte huidige locatie een handig extraatje. Meestal wordt echter niet gecontroleerd of de bestemming gewijzigd of de afspraak zelfs geannuleerd is. Met name bij evenementen die te groot zijn om iedereen even persoonlijk te benaderen, of waarbij de bezoekers niet vooraf bekend zijn, is een melding van belang. Zo zouden al deze events voor een goede service een mobiele dienst moeten hebben waar dringende last-minute informatie verstrekt wordt aan bezoekers, het liefst gepushed.

9. Agenda overal

De digitale agenda-functie, die op vrijwel elke telefoon zit, wordt overal in huis gebruikt, zowel voor raadplegen als inplannen. Eerstvolgende afspraken wordt je vaak zelfs aan herinnerd! Wat deze functionaliteit echter mist is een reminder die rekening houdt met je huidige locatie. Een kwartier van tevoren een melding waarvoor je aan de andere kant van het land moet zijn is niet nuttig. De reminder kun je natuurlijk zelf instellen, maar de agenda-applicatie zou zelf al kunnen berekenen hoe lang het reizen van de huidige locatie naar de afgesproken locatie duurt, met wellicht een aparte melding voor OV en auto. Hier ligt dus een commerciële kans voor grote bedrijven als Google, Microsoft, Apple, Mozilla of het kleinere Tungle om dit te integreren in de Calendar-functionaliteit en daarmee de concurrent een stap voor te zijn in 2011.

10.Kookhulp in keuken

Er zijn ontzettend veel recepten en kookapps, maar Albert Heijn is met Appie in Nederland toch nog altijd de enige supermarkt die er een heeft. Een krachtige combinatie van informatie en reclame, zelfs zo slim afgestemd op het eigen concern dat bij de recepten vaak ook ingrediënten staan die niet eens bij andere supermarkten te krijgen zijn. Jumbo heeft ook een mobiele website gelanceerd, maar de lijstjes-functionaliteit is nog erg matig en recepten zitten er helemaal niet in. Kans op een plekje voor mobiel in de keuken is er overigens niet alleen voor supermarkten, maar ook voor bijvoorbeeld slagersketens (hoe bak je je topvlees perfect?) of slijterijen (hoe maak ik de beste cocktails?).

11. Tv vanuit tuin

Geen gedoe meer met Tv’s verslepen op warme zomeravonden, lekker op balkon of vanuit een luie stoel in de tuin Tv kijken op je mobiel of tablet (met oordoppen in) gaat het helemaal worden in de zomer van 2011. YouTube en uitzending gemist zijn al populair, maar live Tv op je device via je eigen WiFi moet toch ook wel eens gaan lukken. Commercieel gezien kunnen ook hier relevante advertenties afhankelijk van weer en tijd meer profit opleveren. Een voorbeeld van een reclame om 20.00 uur terwijl het nog 20 graden is: “ff bijtanken? Witbier is vandaag in de aanbieding bij Gall&Gall. De vestiging in Winkelcentrum Alexandrium – 5 min lopen – is nog open tot 21:00 uur!”.

Conclusie

Al met al ligt de focus van mobile marketing en design nu vooral op gebruikers die niet thuis zijn, terwijl er een groeiend aantal momenten en plekken zijn in en rond het huis waar kleine en grote commerciële kansen liggen. Met name het meer persoonlijk maken van advertenties of content door de context van de gebruiker te benutten is een winpunt. Maar ook enkel een informatieve mobiele aanvulling op producten of diensten die al in huis aanwezig zijn versterkt het merk. Daarbij zal de gebruiker meer relevante info en advertenties fijner vinden en zijn de telecombedrijven blij dat er thuis gebruik gemaakt wordt van het WiFi i.p.v. via hun overvolle netwerken. Kortom thuis de tablet/smartphone gebruiken kan in 2011 een win-win-win situatie worden! Help je mee?