Cases

Neem een Japanner in huis! Activatie en sociale verandering via Facebook.

0

Nog maar twee dagen geleden bedacht Ricardo Brouwer dat er iets moest gebeuren. Iets voor de mensen uit Japan. De allesverwoestende aardbeving en de daaropvolgende tsunami maakten op de 28-jarige Amsterdammer net als bij vele anderen een diepe indruk.
‘Ik moet iets doen’, moet Ricardo gedacht hebben. Op Facebook creëerde hij een ontmoetingsplek die verdacht veel weg heeft van couch surfing. Het idee is dat mensen van over de hele wereld hun bed, kamer of hele huis tijdelijk kunnen aanbieden aan Japanse vluchtelingen. Op die manier kun je dus iets doen voor een Japanner die zijn huis is kwijt geraakt of de dreigende nucleaire ramp niet wil afwachten.

Dat sociale media een grote rol kunnen spelen in het activeren van mensen is niet nieuw. Het lijkt of de adoptie van de kanalen wereldwijd een punt heeft bereikt dat het naast commerciële doelen ook een impact heeft op sociale verandering. We zagen twee jaar geleden al hoe Twitter een rol speelde bij de groene revolutie in Iran en hoe Internet bijdroeg aan de ontketening van een revolutie in een aantal landen in het Midden Oosten.

Frankwatching stelde 6 vragen aan Ricardo Brouwer bedenker van het initiatief ‘My House Welcomes Japanese Survivors’ op Facebook (Facebook.com/HostaJapanese).

Wie is Ricardo Brouwer eigenlijk?

Ik ben 27 jaar, woon in Amsterdam en werk als freelance TV en film producer. Op het moment ben ik bezig met een eigen bedrijf op te starten.

Hoe kwam je op het idee van HostJapanese?

Afgelopen woensdag, laat in de avond, keek ik naar het nieuws. Ik dacht toen, als ik daar nu zou zitten, zou ik snel van het eiland af willen. Een paar uur ervoor vertelden mijn huisgenoten dat zij, allemaal om afzonderlijke redenen, een week lang niet thuis zouden zijn. Toen ik verder ging nadenken over mijn lege huis en de mogelijkheden, bedacht ik me dat er vast wel Japanners zijn die een tijdelijke slaapplek zoeken.

En toen?

Die avond nog ben ik een Facebookpagina gestart. De volgende ochtend werd ik al gelijk benaderd door een jongen uit Maleisië die me vertelde dat hij met hetzelfde idee bezig was, alleen al anderhalve dag langer. Toen ging het balletje snel rollen… Want er bleken wereldwijd meer mensen met dit idee rond te lopen. We besloten om samen te werken en inmiddels zijn er twee mensen uit Turkije, twee uit Indonesië, één uit Maleisië, drie Duitsers en een Rus aangesloten.

Er zijn al vrij veel mensen die een huis aanbieden. Hoe zit het met de vraag?

Ja, op de Facebook page van HostJapanese kun je woonruimte aanbieden en natuurlijk kun je ook mensen uitnodigen uit je netwerk om dit initiatief verder onder de aandacht brengen.

Inmiddels hebben we alle afzonderlijke groepen bijeengevoegd en hebben er een paar honderd mensen gereageerd. Als laatste heeft een Duitse groep zich erbij gevoegd. Zij hebben zich gericht op samenwerking met de ambassade en ook de overheid. Ook bezitten zij ook een database. De volgende stap is dus dat we daarmee aan de slag gaan om het aanbod ook daadwerkelijk aan de vraag te koppelen.

Zijn er al positieve reacties uit Japan?

Ja. We hebben al een aantal positieve reacties uit de hele wereld gehad, ook uit Japan. Wat wij vooral van hen horen is dat Japanners nu vooral bezig zijn met overleven. Vluchten uit Japan is nog niet iets waar mensen direct aan denken, daarnaast zijn zij zich over het algemeen te trots om hun land te verlaten.

HostJapanese is naast het bieden van een veilige slaapplek ook bedoeld als morele steun. We willen de Japanners graag laten weten dat mensen over de wereld hen een veilig thuis willen en kunnen geven.

Hebben jullie nog iets nodig om van HostJapanese een groot succes te maken? Hoe kunnen mensen je helpen?

We zijn nu dringend op zoek naar mensen die ons kunnen helpen met de vraag verder te koppelen aan het aanbod. We hebben een website en een database, maar de volgende stap moet nog gemaakt worden en daar willen we niet te lang mee wachten. Dus het zou fantastisch zijn als iemand ons daar mee zou kunnen helpen.

Iets anders waar we tegen aan lopen is dat veel Japanners geen Facebook gebruiken. Dus als er iemand is met een Japanse achtergrond, iemand die bekend is met sociale netwerken in Japan en/of iemand die Japans spreekt, we kunnen je hulp hard gebruiken!

Natuurlijk kan iedereen helpen door fan te worden van de Facebook groep HostaJapanese. Deel het vooral met al je vrienden, familie via social media en neem een Japanner in huis!

Heb je een idee en wil je helpen? Reageer dan hieronder of neem via LinkedIn contact op met Ricardo Brouwer.