Apps & Tools, Reportages

Hoe Joomla! door diversificatie steeds meer terrein wint

0

Afgelopen weekend werden voor de 6e keer de jaarlijkse Joomla!dagen georganiseerd. Het door vrijwilligers gedreven evenement was 2 weken voor datum uitverkocht. De door Ryan Ozimek, de president van Open Source Matters (OSM), aangekondigde ontwikkelingen maakten het duidelijk: Joomla! timmert stevig aan de weg.

Wat is Joomla!?

Joomla! is op dit moment het meest gebruikte open source Content Management Systeem (CMS) voor websites ter wereld. Ryan Ozimek (president Open Source Matters) en Brian Teeman ontdekken alweer een bedrijf dat Joomla! gebruiktQua gebruiksgemak zit het ergens tussen de 2 andere grote spelers in de markt: WordPress en Drupal.

De populariteit is ook te danken aan de duizenden third party extensies, die het mogelijk maken om een Joomla!-website te modelleren naar bijna elk gewenst effect: van hobbysite tot webwinkel, van online forum tot corporate website. Voor mijn gevoel lijdt Joomla! nog wel onder het hobby-imago, maar als grotere internationale sites zoals die van Harvard University en Exact het nu gebruiken, komt ook daar langzamerhand verandering in.

Joomla!dagen Nederland

Tijdens de 2 dagen was de insteek van het programma duidelijk voor ieder wat wils. In de 40 presentaties, verdeeld over 4 tracks, was er bijvoorbeeld aandacht voor het schrijven van webteksten, zoekmachineoptimalisatie, beveiliging en gebruikersrechten, templates en CSS. Daarnaast was er een track met cases en een Joomla! Dokter voor detailvragen. Zo konden zowel de absolute beginners, de webredacteuren, de ontwikkelaars en de codevreters na afloop met een karrenvracht aan tips naar huis.

Van cruiseschip naar zeilboten: Nooku en Molajo

Nooku en Molajo als zeilboten afgeleid van Joomla! - Foto Navy of BrazilHet sociale aspect speelt op de Joomla!dagen ook een grote rol. Het is de gelegenheid om andere gebruikers te ontmoeten en ervaringen te delen. In zijn presentatie vergeleek Ryan Ozimek Joomla! met een cruiseschip. Het is duidelijk dat dit schip drijft op een enorme internationale community van enthousiaste ontwikkelaars, contribuanten en gebruikers. Joomla! bestaat sinds 2005 en maakt een constante groei door: 2,5 procent van alle websites is met dit CMS gemaakt. Er ligt ook een zee open aan groeimogelijkheden, want 75 procent van de websites gebruikt nog geen CMS.

Naast het cruiseschip komen er wendbare zeilboten, zo trok Ozimek zijn metafoor door. De ontwikkeling loopt van 2 distributies. De eerste is Nooku, een server en framework dat websites sneller maakt en het bouwen van web apps voor mobiele toepassingen vergemakkelijkt.

Molajo logoDe andere is Molajo, gericht op software packages voor verticale markten en meer specifieke toepassingen. Aangezien Joomla! zelf een afsplitsing is van Mambo, werd herhaaldelijk gezegd dat het niet de bedoeling is om zich af te splitsen. Molajo (anagram van…) groeit mee met Joomla!. De alpha-versie van de eerste Molajo distributie wordt binnen 4 weken verwacht en richt zich op blogging. De backend die in screenshots getoond werd, zag er zeer gelikt uit. Misschien dat Joomla! langs deze weg extra terrein kan winnen op WordPress.

Joomla! 1.7 en Joomla! 1.8

En dan de ontwikkeling van het moederschip. Veel vragen van bezoekers gingen over Joomla! 1.6, de laatste versie. Is een overstap nu al nodig of kan er beter gewacht worden? Volgens spreker Antonie de Wilde is in de eerste plaats de overgang van 1.5.x naar 1.6 geen upgrade maar een migratie. De eigen template(s) en de gebruikte extensies moeten voorlopig zelf geïnstalleerd en gecontroleerd worden. Voor het overzetten van de extensies wordt wel snel een tool verwacht die dit gaat vergemakkelijken. Het goede nieuws is ook dat er al meer dan 1000 extensies geschikt zijn gemaakt voor 1.6.

In het nieuwe ontwikkelpad werkt Joomla! met getimede releases. Zo staat versie 1.7 gepland voor juli 2011 en 1.8 voor januari 2012. Deze 1.8 is dan tevens de versie die langere tijd ondersteund gaat worden. De ondersteuning voor de 1.5 loopt volgens de planning door tot april 2012. Met de overstap kan dus ook tot dan gewacht worden.

Naar de horizon, en verder…

Het mooie is dat alles wat hier wordt opgesomd open source toepassingen zijn. Tel daarbij op dat Microsoft afgesproken heeft om bij te dragen aan Joomla! en dat ook eBay met Joomla! in zee gaat. Dat én het grote enthousiasme van de internationale Joomla! community lijken mij sterke troeven voor de toekomst.

Die toekomst zal ook zeker besproken worden tijdens J and Beyond, de internationale Joomla! conferentie, van 6 t/m 8 2011 mei in Kerkrade.