Innovatie

Twee inspirerende online co-creatie platformen

0

Wil je met een online co-creatie platform aan de slag? Dan is het natuurlijk goed om te kijken hoe anderen het doen. In een eerder artikel van Martijn Staal uit 2009, kun je lezen over Lego, Starbucks, Dell, KLM, Unilever, Nokia, Samsung, Robeco en ABN Amro. Graag deel ik met jullie twee recente voorbeelden van co-creatie platformen, te weten TeamTopZorg van Menzis en Second Bloom van Heijmans.

TeamTopZorg.nl

Zorgverzekeraar Menzis heeft in september 2010 het platform TeamTopZorg.nl geopend. Frances Zitter vertelt hoe het online co-creatie platform bijdraagt aan een open klantgerichte houding en een innovatieve cultuur. Inzicht in zorgervaringen maken het mogelijk om te komen tot een beter zorgaanbod en verbeteringen in de structuur in de zorg. De ambitie is om van leverancier van diensten door te groeien tot belangenbehartiger. De co-creatie omgeving maakt het mogelijk om dit pad hiernaartoe samen met de klant te bewandelen. Uiteindelijk gaat het om positie te verbeteren in driehoek; verzekerde, zorginkoper en zorgaanbieder.

Omdat ‘de zorg’ voor klanten vaak te abstract is om direct op verbeteringen te komen worden zij aangemoedigd om hun positieve én negatieve zorgervaringen te delen. Door deze ervaringen te bediscussiëren ontstaan inzichten en ideeën die de basis vormen voor concrete verbeteringen in diensten en producten.  De voortgang van de implementatie van deze verbeteringen wordt actief gedeeld en besproken op de site. Hierdoor ontstaat, naast een verbeterde dienstverlening, ook een verhoogde betrokkenheid en begrip over de complexe wereld van de zorg. Moderatieteams bestaande uit medewerkers nemen deel aan het online platform, thema’s worden ingebracht om zo de dialoog te stimuleren. Op die manier worden interne platforms gekoppeld aan externe platforms.

Voor Frances gaat bij co-creatie niet alleen om daadwerkelijke innovatie maar ook om het feit dat de klant een directe stem heeft in de organisatie. Resultaten na een paar maanden online zijn 3267 deelnemers, 744 ideeën, 222 verhalen, 2739 reacties, 2,1% actieve bijdrage en 9,6% lezers. Doelstelling is dat een community van 5000 mensen permanent actief is, zie ook onderstaande video.

Accepteer cookies

Second Bloom

Sander Willems van Heijmans vertelt over het woonconcept Second Bloom dat sinds 2008 online is (zie ook onderstaande video). Traditioneel koop je een nieuwbouwwoning die voor 98% vast ligt. Je hebt nog enige inspraak, bijvoorbeeld de keus voor een extra dakkapel of een uitbouw, maar dit is minimaal. Met Wenswonen mag je zelf een kavel kiezen, daarna het type woning, verschillende indelingen en plattegronden. En dit alles doe je online, waarbij je bij elke keuze kunt zien wat de financiële consequenties zijn. Second Bloom gaat zelfs nog een stap verder.

Hierbij start je met gelijkgestemde woningzoekende een traject waarbij je niet alleen jouw individuele woning vorm geeft, maar de complete inrichting van jouw toekomstige wijk. De mensen op het platform vullen een uitgebreidde woontest in. Het stappenplan dat wordt doorlopen, start met het delen van ideeën over de inrichting van de openbare ruimte en de architectuur. De combinatie van online en fysieke bijeenkomsten brengt de groep dichter bij elkaar en het ontwerp voor de wijk wordt steeds concreter.

Accepteer cookies

Dit is het moment waarop geïnteresseerden hun individuele woonwensen kenbaar maken waarna het voorlopig koopcontract volgt. Voor Heijmans is het interessant dat het bedrijf onder meer via de woontest veel informatie over de woonwensen verzamelt. De betrokkenheid bij het collectief maakt dat de start verkoop van de woning een stukje naar voren schuift, dit geeft dus ook afzetgarantie.