How to, Inspiratie, Verdieping

Orde in de informatiechaos: cureren van informatie

0

Het internet is vol. Bomvol. In een tijd waarin iedereen met een smartphone en Twitteraccount content produceert, is er online een schat aan informatie beschikbaar. Steeds belangrijker wordt de vraag: hoe is in deze opeenhoping van informatie de juiste te vinden?

Bundelen van informatie

Vroeger was alles anders. Dat geldt ook voor het bijhouden van alle online informatie. Met een feed reader (zoals bijvoorbeeld Google Reader) kwam je al erg ver. Als gebruiker bundelde je alle interessante weblogs en eens in de zoveel tijd bekeek je je verzamelde artikelen. Op die manier ontging je geen enkele marktontwikkeling.

Nu schrijft elke weblog minstens één artikel per dag en zijn er zomaar dertig weblogs die interessant zijn om te volgen. Een paar dagen je Google Reader niet bijhouden, betekent al gauw een achterstand van honderd ‘nog te lezen’ artikelen. Daar komt bij dat bloggen niet meer de overhand heeft. Er zijn ook steeds meer interessante andere (sociale) informatiebronnen.

Google-reader.. nog 1000+ items ‘to read’

Een andere manier om relevante informatie op te pikken is Twitter. Dit medium biedt je een real-time overzicht van dat wat er besproken en gedeeld wordt binnen jouw netwerk. Maar, zoals Ward Wijndelts het zo mooi zegt: ‘..het is de meest vluchtige manier van informatie meekrijgen die er is. Je timeline schuift voort en voort en het enige wat je kunt doen om de leukste tweets aan de vergetelheid te ontrukken is ze doorsturen naar je eigen e-mailadres..’.

Twitter clients (zoals bijvoorbeeld Tweetdeck) zijn geschikt om orde te scheppen binnen de vluchtige stroom van informatie: ze brengen namelijk een aantal informatiestromen overzichtelijk in beeld. Je ziet alle tweets binnen jouw netwerk (je timeline), pikt elk bericht op waarin jouw twitternaam vermeld staat en je hebt de mogelijkheid informatie te selecteren op basis van voor jou of je merk relevante sleutelwoorden.

Tweetdeck interface met de verschillende informatiekanalen

Deze Twitter clients bieden je echter steeds meer de mogelijkheid naast alle Tweets ook te volgen wat er gebeurt binnen je sociale netwerk (Facebook, Myspace, LinkedIn, Foursquare en meer). Zo worden ze ‘social clients’ en zorgen ze er voor dat het ‘vluchtige Twitter’ wordt gecombineerd met nóg meer informatie. Een ontwikkeling die onherroepelijk leidt tot nog meer informatiechaos.

Overzicht van de Summify iPhone interface

Personaliseren van informatie

Een oplossing voor bovenstaand probleem? Dat kan de personalisatie van informatie zijn. Als gebruiker van een ‘personalisatiedienst’ geef je aan wat jouw persoonlijke bronnen van informatie zijn (een combinatie van weblogs en social feeds) en tools zoals bijvoorbeeld Flipboard en zijn kleine zusje Summify presenteren je een overzicht.

Voor mij persoonlijk een erg prettige manier van informatieverzameling. Binnen al mijn informatiebronnen wordt elke dag keurig gezocht naar de informatie die het meest besproken is. Dit in combinatie met een persoonlijke selectie aan blogs. En voilà: aan het eind van elke dag krijg ik de informatie keurig netjes gepresenteerd.

Dat er wel brood zit in het personaliseren van informatie is te zien aan de recente overname van personalisatie-app Zite door CNN. Zite (afgeleid van het woord ‘Zeitgeist’) voorziet je van steeds specifiekere informatie doordat het je als gebruiker beter leert kennen (lezers geven feedback over informatie aan de hand van een ‘thumbs-up’ of ‘thumbs-down’).

Voorbeeld van de Zite interface met ‘like-functionaliteit’

Maar betekent dat niet dat informatie aan gebruikers wordt ‘aanbevolen’ op basis van persoonlijke voorkeuren én een technisch algoritme? De vraag die hierbij opkomt, is hoe ‘persoonlijk’ een geautomatiseerde overzichtsdienst is. Kan het wel je informatiebehoefte bevredigen en je ook nog eens verrassen met waardevolle informatie?

Want wil ik niet ook marktinformatie tot me nemen die niet al algemeen bekend is binnen mijn netwerk? Over dit soort nieuws, het serendipiteitsnieuws, schreef mijn collega Joost Steins Bisschop al eens een column.

Cureren van informatie

Dicht bij huis speelt zich een ontwikkeling af die ingaat op zowel de opeenhoping van informatie online én het feit dat te veel automatisering kan zorgen voor een onjuiste selectie aan informatie. Ernst-Jan Pfauth, chef Internet NRC Handelsblad en nrc.next en collega Ward Wijndelts van NRC Digitaal, werken de komende tijd aan een webservice die werkt op basis van het cureren van informatie.

‘Curators’ zijn experts op een bepaald gebied en hebben er een dagtaak aan om relevante informatie te verzamelen. Zoals bijvoorbeeld nu Gonny van der Zwaag op iPhoneclub.nl of Frank (en zijn collega’s) hier op Frankwatching. Deze mensen nemen de onzekerheid bij je weg, doen het selectiewerk voor je, zo je wilt.

Pfauth en Wijndelts stappen uit hun huidige functies en werken met ondersteuning van het NRC aan hun nieuwe dienst. Ze willen er voor zorgen dat iedereen op zijn eigen vak- of interessegebied informatie kan delen op een overzichtelijk podium. Op die manier is het voor bezoekers makkelijk om (op dat podium) de juiste expert op een specifiek interessegebied te selecteren en volgen.

De selectie van informatie via een ‘curator’, van vlees en bloed, is persoonlijk. Iemand gaat er dagelijks op uit om informatie te verzamelen. Een geautomatiseerd proces vertelt je welke informatie je waarschijnlijk wel bevalt, een curator verzamelt kwalitatief hoogstaande informatie en heeft het in zich je zomaar met relevante stukken te verrassen. Dat lijkt me een veelbelovend uitgangspunt.

Wat nu?

Een conclusie? Die is er wat mij betreft nog niet. De kern van dit verhaal is dat er een overzichtsprobleem is. Een probleem dat steeds groter wordt, waardoor we zitten te springen om een goede oplossing. Het is erg interessant om te zien dat er van alles speelt in het land van de ‘informatieordening’. Dat maakt me nieuwsgierig naar de ontwikkelingen de komende tijd. In dit verband is het ook aardig om te zien dat Hyves recent aankondigde zich te willen ontwikkelen van een sociaal netwerk naar een contentnetwerk.

Om nog even niets te missen, maak ik in ieder geval voor het selecteren van relevante informatie voorlopig gebruik van een combinatie van mijn ‘good-old’ Google Reader, de overlopende timeline in mijn Tweetdeck en een dagelijkse samenvatting van veelbesproken informatie via Summify.