Verdieping

Online marketeer of internetpsycholoog?

0

Een psycholoog die werkzaam is in je bedrijf en alleen bezig is om het internet te verbeteren. Is dat nou wel echt noodzakelijk? Ik denk van wel. Ik ben er van overtuigd dat psychologie een steeds belangrijkere rol gaat innemen op internet. En eigenlijk is dat nu al het geval. Je hebt namelijk te maken met bezoekers die op je website komen, die je wilt beïnvloeden om nog meer te kopen, die je aan je wilt binden via social media, die bepaalde klantprocessen volgen etc. Allerlei zaken waar een psycholoog van meerwaarde kan zijn.

Marketing?

Is marketing dan niet gelijk aan psychologie? Voor een deel misschien wel. Ik ga er namelijk van uit dat een goede marketeer ook de psychologische aspecten begrijpt. Je merkt wel dat de psychologische factor op je website steeds duidelijker aanwezig is. Hoe goed zou een internetpsycholoog het bijvoorbeeld doen in vergelijking met een online marketeer? Ik denk dat de resultaten beter zullen zijn als je een internetpsycholoog aan ‘het roer’ zet. Zeker op de lange termijn verwacht ik dat de internetpsycholoog het beter zal doen dan de marketeer. Wordt het dan tijd om alle marketeers te ontslaan of moeten (online) marketeers gewoon meer kennis krijgen van psychologie?

Heel veel psychologie

BreinDe marketeer heeft het sowieso lastig. Opgegroeid met de oude media is het vaak lastig om de volgende stap (= online) te maken. Marketing, en zeker de online variant, is de laatste 5 jaar op z’n kop gezet. En veel marketeers worstelen hiermee. Vroeger was de marketingformule simpel: probeer via zo veel mogelijk kanalen zo veel mogelijk verschillende mensen te bereiken met zo veel mogelijk boodschappen. Natuurlijk hebben we het dan wel over alleen zenden van informatie. Via billboards, radio- en tv-commercials, magazines etc. werd de klant of prospect bereikt. Tegenwoordig is zenden niet meer voldoende en zul je de dialoog aan moeten gaan. Een goede verstandhouding opbouwen met de klant en prospects. Het echte leven. Psychologie wordt dan belangrijk.

Een psycholoog weet als geen ander hoe je een relatie moet opbouwen (of moet afbreken). Door bijvoorbeeld de bezoeker van je website de juiste content op het juiste moment te tonen. Termen als Myers-Briggs (MBTI) worden gebruikt in Personas; hiermee kun je voor elke type persoonlijkheid een website-op-maat maken. Persuasion Architecture is ook al gebaseerd op Myers-Briggs. En wat dacht je van Generatie X, Y en Einstein; je bezoeker bestaat namelijk uit verschillende generaties die op een andere manier internet gebruiken.

Of behavioral targeting, waarmee je naast advertenties, ook content gebaseerd via het online gedrag aan een bezoeker kunt koppelen. Nog mooier wordt het als je het gedrag van een bezoeker kunt koppelen aan een groep – eerdere – bezoekers met hetzelfde gedrag. Een ander voorbeeld: met Captology kun je online gedrag veranderen door inzet van o.a. Persuasive Technology. Cialdini (bekend van het boek Invloed) kennen de meeste marketeers wel; de 6 wetten van Cialdini kun je goed gebruiken om bezoekers te overtuigen om de volgende stap te nemen (aankoop, download etc.). PersuasionAPI is ook gebaseerd op deze 6 wetten. Het zal duidelijk zijn: dit is allemaal psychologische kost op internet!

Bezoeker centraal

De internetjungle wordt steeds meer gevoed vanuit de mens en haar psychologie. Internet wordt dan ook steeds humaner, zal beter gaan aansluiten op de wensen en eisen van een specifieke bezoeker, is adaptief en snapt wat de bezoeker zoekt. De psychologie achter deze bezoeker zal dan ook een belangrijk onderdeel zijn om dit, als organisatie, voor elkaar te krijgen. Ik raad bedrijven daarom aan op zoek gaan naar een goede internetpsycholoog. Hij of zij maakt de online marketeer misschien zelfs wel overbodig!