Verdieping

#Donorweek: online orgaandonoren werven erg succesvol

0

Vorige week stond in het teken van de Donorweek, met name aan de eerste dag – de kick off – is veel aandacht besteed. Nieuwssite NU.nl pakte samen met verschillende BN’ers uit om zoveel mogelijk nieuwe orgaandonoren te werven. Deze campagne groeide mede dankzij Twitter en de NU.nl app uit tot een waar succes.

De jacht naar orgaandonoren

BN’ers als Giel Beelen, Sanne Vogel en Tygo Gernandt waren deze dag live te volgen via een livestream op NU.nl tijdens hun jacht naar orgaandonoren. De livestream is bijna 90.000 keer bekeken en maar liefst 7.000 mensen hebben zich tijdens de kick off geregistreerd op www.jaofnee.nl. Hierdoor werd het wereldrecord ‘meeste nieuwe orgaandonoren binnen acht uur’ verbroken. De campagne blijkt tevens van invloed te zijn geweest op de algemene opinie over orgaandonorschap: 90% van de nieuw geregistreerden gaf aan donor te willen worden, ten opzichte van minder dan 60% gedurende de rest van het jaar.

Tijdens de kick off was op NU.nl onderstaande radical te zien, waarmee aandacht werd gevraagd voor de campagne en werd verwezen naar de livestream. Op de banner werd tevens de tussenstand van het aantal registraties bijgehouden en werd door middel van een tickettape vertoond wanneer wie (alleen voornaam) uit welke plaats zich als orgaandonor registreerde.

Radical op Nu.nl

Mobiele site en app’s

Naast de radical en livestream werd de campagne gevoerd via de mobiele site en app’s van NU.nl. Hierop werd constant een nieuwsitem over de donorwerving vertoond en draaide een campagne voor jaofnee.nl mee tussen de banners. Volgens Roderick Martens, manager NU.nl bij Sanoma Media, was het een logische keuze om deze kanalen in te zetten: “Het bezoekersaantal via mobiel is enorm toegenomen. Twee jaar geleden bezocht slechts 1% van de NU.nl bezoekers de site via mobiel, dat cijfer is de afgelopen tijd opgelopen tot 47%. Dit zijn meer dan 200 miljoen unieke pageviews per maand.” Verwacht wordt dat het percentage mobiele bezoekers nog dit jaar het aantal desktopbezoekers zal overschrijden.

Banner op de NU.nl iPhone app

Social media

Binnen de kortste keren waren #donorweek en #jaofnee trending topic op Twitter, wat er voor heeft gezorgd dat er via Twitter 450.000 mensen zijn bereikt. Het ontstaan van deze trending topics begint bij de BN’ers, die tweets hebben verstuurd en collega’s hebben ingeschakeld om tweets te versturen of te retweeten. Veel andere twitteraars hebben dit vervolgens herhaald. Hiernaast werd via jaofnee.nl na registratie automatisch de mogelijkheid geboden om vrienden via Facebook en Twitter uit te nodigen om zich te registreren. Via Facebook werd zelfs de mogelijkheid geboden om de afbeelding die bij het bericht werd geplaatst te personaliseren. Van beide mogelijkheden is veel gebruik gemaakt.

Al met al was de kick off van de Donorweek 2011 een geslaagde actie met een efficiënte inzet van invloedrijke personen en kanalen. Naast de 7.000 registraties op maandag is de kick off waarschijnlijk van positieve invloed geweest op het totaal aantal nieuwe donorregistraties tijdens de Donorweek. Dit aantal is opgelopen tot bijna 30.000. Een prachtig getal, zeker wanneer je weet dat de wachttijd voor een nier gemiddeld 4,5 jaar is en dat er vorig jaar 140 mensen zijn overleden omdat ze niet op tijd een donororgaan kregen.