Inspiratie, Verdieping

Google +1: waardevoller en relevanter dan de Facebook ‘like’

0

Door de introductie van de Google+ Pages krijgt de eerder geïntroduceerde Google +1 button een nieuwe, meer relevante betekenis. De button gaat verder dan de Facebook Like button, waardoor Google zijn positie op het gebied van social nog verder weet te versterken. Wordt de +1 button hét kritieke element dat er voor gaat zorgen dat bedrijven massaal Google+ Pages gaan aanmaken?

Hoe doet Google dat toch?

Het principe is simpel: start met het creëren van een gratis tool, die weinig tijd vergt om te leren, en laat je bereik oplopen tot miljoenen gebruikers. Daarna introduceer je steeds nieuwe diensten. Gebruikmakend van je inmiddels grootschalige merkbekendheid krijgen ook deze diensten in een mum van tijd vele bezoekers en gebruikers. De derde stap is om al je diensten te koppelen; eerst op minuscule wijze door middel van een extra profielveld waarin je websitelink kan worden getoond. Vervolgens bouw je steeds verder aan deze koppelingen, zodat je diensten top-of-mind zijn en je de primaire partij bent om een account op aan te maken. Dit gaat natuurlijk over Google. En het geeft kort weer hoe je marktleider wordt op allerlei gebieden. Maar kun je ook het grootste sociale netwerk worden in een markt, die met meerdere netwerken en miljoenen gebruikers al zeer volwassen is?

Google +1 button

Inmiddels zijn de Google+ Pages geïntroduceerd. Het nieuwe sociale netwerk biedt nu dus ook organisaties en instellingen de mogelijkheid om een professionele (of commerciële) pagina aan te maken. Waarom zou je als organisatie er voor kiezen om op Google+ een profiel aan te maken en niet enkel op Facebook? En waarom nóg een extra medium waar je aanwezig bent?

Het antwoord is de Google +1 knop. Deze button is eind maart van dit jaar al uitgerold door Google. De +1 button is de tegenhanger van de Facebook Like button, waarmee je aangeeft of je een pagina, een product, een status update, een foto of een reactie leuk vindt door één druk op de knop. In eerste instantie leek de Google +1 button dan ook meer een kopie van de Facebookvariant en werd er niet overmatig gebruik van gemaakt. Zeker niet ten koste van de Like button.

Accepteer cookies

Kijkend naar het social media kanaal Google+, wordt de rol van de +1 button een stuk duidelijker. Google zelf zegt het volgende over deze button:

[ … ] zodat al uw +1-waarderingen – afkomstig van uw pagina, uw website, advertenties en zoekresultaten – bij elkaar worden opgeteld en als één totaal worden weergegeven. Consumenten kunnen alle aanbevelingen te zien krijgen die uw bedrijf heeft ontvangen, of ze nu kijken naar een advertentie, een zoekresultaat of uw pagina. Dit betekent dat uw +1-waarderingen niet alleen de 40 miljoen gebruikers van Google+ bereiken, maar ook alle mensen die elke dag weer Google gebruiken.

Integratie en bereik

Google: een groot bereikIntegratie is keyword als het gaat over de +1 button. Door middel van deze integratie wordt je bereik alleen maar groter. Gebruikers van Facebook zien de ‘likes’ van vrienden enkel op Facebook en websites waar je met Facebook kunt inloggen. Gebruikers met een Google-account zien een +1 overal opduiken – heb je als gebruiker iets of iemand op een website een +1 gegeven, dan zien je vrienden dat overal terug: in de Google zoekresultaten, bij zoekmachine advertenties (AdWords), bij Google afbeeldingen (sinds kort), op Google+ en op andere website. Daarnaast komt er de koppeling met direct connect, waarmee gebruikers straks automatisch je Google+ pagina kunnen openen door via Google Search op +merknaam te zoeken. Door het bereik van Google, bereik je als organisatie of merk ook een grotere doelgroep. Dat is wat je wat je als organisatie wilt. De kracht van Google (het bereik) wordt dus je eigen kracht.

Wat gaat er nog komen?

Google heeft natuurlijk nog een ander middel in handen om zowel integratie als bereik te versterken: Google Analytics. Social media worden steeds beter getoond in Analytics en ook het aantal keren dat de +1 knop wordt aangeklikt is meetbaar in de statistieken. Dat is voor organisaties natuurlijk fantastisch.

Voor individuen wordt het steeds belangrijker om relevante informatie te verkrijgen, zeker nu ook bedrijven zich massaal op social media storten. Google weet dit. Afgelopen weekend werd bekend dat Google nu al innovatief aan de slag is om Google+ beter te maken dan Facebook. En ook YouTube wordt vernieuwd om naadloze integratie met Google+ mogelijk te maken. Het zou me niets verbazen als je binnenkort bepaalde Google+ Pages als aanbeveling te zien krijgt, op basis van je zoekgedrag in Google’s zoekmachine.