Reportages

TEDxAmsterdam: Van der Heide, Rompa en Rosenfeld

0

Op TEDxAmsterdam blijven de sprekers het publiek continu verrassen met de veelzijdigheid van hun speeches. Ook in dit artikel weer een drietal boeiende sprekers uitgelicht. Van der Heide vertelt over een nieuwe vondst van Philips, Rompa spreekt over sustainability en Rosenfeld pleit voor de grap als ultieme ontwapeningstactiek.

Rogier van der Heide (Philips): LED-volgspot

Een surprise act vandaag is de Chief design officer van Philips: Rogier van der Heide. Hij sprak vorig jaar ook al op TEDxAmsterdam. Philips heeft een LED-volgspot voor theaters uitgevonden die slechts 20% van de energie gebruikt die een gewone lamp zou gebruiken. Zelfs een zogenaamde mask kan het handelen. Hij laat 2 mensen uit de Nachtwacht tot leven komen op het podium, hoewel de belichting nog iets te koud is.

Ook de warme lichttonen kunnen nu gemaakt worden. LED-verlichting biedt een uitkomst in zeer uiteenlopende situaties. Zo worden er op het moment lichtontwerpen gemaakt samen met het Rijksmuseum maar ook met de Black Eyed Peas! Het is een aardige innovatie, maar voor TED-begrippen zit er naar mijn mening te veel product placement in het verhaal van Van der Heide en te weinig visie.

Accepteer cookies

Irene Rompa: Sustainability

Irene Rompa komt met een fiets het podium op. Als je tegen sustainability bent, kun je ook een evenement als TEDx organiseren waarbij je mensen in laat vliegen van 9 verschillende landen. Over een carbon-footprint gesproken! Dit jaar is er dan ook geen goodiebag samengesteld voor de bezoekers. Wel zijn er 500 ‘gift baskets’ voor op je fiets beschikbaar. Het water op TEDxAmsterdam 2011 komt niet meer uit flesjes maar van ‘Join the pipe’ die het drinken van leidingwater promoot, en tegelijkertijd waterprojecten in arme landen ondersteunt. Ook het eten op TEDxAmsterdam is behalve gezond en lekker heel sustainable.

Accepteer cookies

 

Pep Rosenfeld (Boom Chicago): Comedy

Pep Rosenfeld, eigenaar van o.a. Boom Chicago (een stand-up comedy club),  spreekt over de kracht van comedy. Bij gevaar hebben we meestal twee keuzes: vechten of vluchten. Maar er moet een 3e manier zijn en volgens Pep moet dat het maken van een grap zijn. Confronteer je vijand met een goede grap en hij is in no-time ontwapend, zelfs al in de oertijd.

Accepteer cookies

Rosenfeld vervolgt zijn speech met een stan-up comedy show met daarin meerdere voorbeelden over hoe grappen kunnen werken. Erg grappig, maar onmogelijk om hier fatsoenlijk en grappig weer te geven. Zorg dat je deze video te zien krijgt! Binnenkort ook hier op Frankwatching te zien.

Foto’s via Flickr TEDxAmsterdam. Lees ook de andere verslagen van TEDxAmsterdam 2011.