Reportages

LeWeb 2011: Eric Schmidt (Google) over Android 4.0, GoogleTV en Motorola

0

Op dit moment is Parijs het toneel van LeWeb 2011, Europa’s grootste conferentie op het gebied van internet en technologie. Het thema van dit jaar is Social, Local en Mobile. In dit artikel een verslag van een van de middagsessies: een presentatie door Eric Schmidt, Executive Chairman van Google (en voormalige CEO).

Het middagprogramma van dag 1 van LeWeb 2011 werd afgetrapt met een Q&A-sessie met niemand minder dan Eric Schmidt van Google. Samen met een collega gaf hij eerst een uitgebreide demonstratie van Android 4.0, Ice Cream Sandwich. Tijdens de demonstratie verklapte Schmidt dat de namen van Android niet zo maar worden bedacht. De beginletter van de naam is steeds de volgende letter van het alfabet. De volgende versie van Android zal dus met de letter J beginnen…

Android 4.0

De demonstratie begint met het unlocken van de telefoon. Dit gaat niet meer met de hand, maar door gezichtsherkenning. Na het inloggen volgt een uitgebreide demo van de widgets, die in Android 4.0 meer informatie geven dan tot nu toe het geval was. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer de Gmail app te open om te zien welke berichten er in je mailbox zitten. Dit zie je gelijk in de homescreen widget. Een andere nieuwe optie is dat je het formaat van de widgets eenvoudig kan aanpassen.

Nieuw in Android 4.0 is ook de “People Card”. Hiermee krijg je in een oogopslag alle informatie over jouw contactpersonen. Per persoon krijg je naast de contactgegevens ook eerdere conversaties te zijn. De “People Card” is geïntegreerd in heel Android 4.0. Ook Google Talk heeft een update gekregen en ondersteunt nu ook videobellen.

Eric Schmidt (links) tijdens de Q & A sessie met de zaal

Eric Schmidt (links) tijdens de Q&A-sessie met het publiek

Tijdens de demonstratie werd er uitgebreid aandacht besteed aan Near Field Communication (NFC). Met deze techniek kun je eenvoudig informatie over Google Maps, website en games uitwisselen tussen jouw Android telefoon en die van iemand anders. Dit doe je via de nieuwe Android 4.0 tool Beam. Tot slot liet Schmidt een nieuwe versie van Google Maps zien die in Android 4.0 ook je locatie binnen in een gebouw kan laten zien.

Na de demonstratie begon de  Q&A-sessie tussen Loic le Meur (founder van Seesmic en oprichter van LeWeb) en Eric Schmidt. Hierin gaf Eric Schmidt o.a. aan dat hij niet verwacht dat we straks slechts één apparaat hebben voor alles. Hij verwacht dat we meerdere apparaten hebben die via de Cloud gepersonaliseerd worden. Daarnaast vindt hij ook dat Silicon Valley een concurrent moet hebben. Bijvoorbeeld in Parijs, of elders in Europa.

GoogleTV en Motorola

Over de GoogleTV en de overname van Motorola deed Schmidt de volgende uitspraken:

  • Hij verwacht dat de meerderheid van de televisies die in 2012 in Europa worden verkocht uitgerust zullen zijn met GoogleTV (Android).
  • Motorola zal een apart onderdeel blijven. Dit wordt gedaan om er voor te zorgen dat Android’s ecosystem niet wordt aangetast.

Chrome Books

Na deze Q&A-sessie volgde er nog een Q&A-sessie met de zaal. Hierin ging Eric Schmidt ook nog even kort in op Chrome Books. Ze werken hier binnen Google zelf ook mee en uit de feedback van hun eigen medewerkers blijkt dat er meer applicaties nodig zijn. Chrome Books draait namelijk volledig op HTML5-applicaties, maar helaas zijn nog niet alle benodigde programma’s in deze vorm beschikbaar. Daar wordt aan gewerkt en zodra dit klaar is wordt zal Chrome Books een succes worden. Aldus Eric Schmidt.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Via de bovenstaande video kun je het hele interview terug kijken.

Lees ook de andere verslagen van LeWeb 2011.