How to, Inspiratie, Verdieping

Goodbye stockfoto, hallo visual storytelling

0

Social media hebben veel veranderingen in gang gezet de afgelopen jaren; van de manier waarop wij communiceren, onze mening ventileren tot aan hoe wij informatie tot ons nemen. Nu is beeld altijd al een belangrijk medium geweest om een gevoel weer te geven of juist om ergens een gevoel bij te krijgen. Maar zo langzamerhand zie ik een trend opkomen, die voorzichtig in gang is gezet met de Facebook timeline en zeker met tools als Pinterest. En dat is het vertellen van verhalen via beeld en tekst. Ofwel, visual storytelling.

“Information Is Cheap, Meaning Is Expensive” – George Dyson

Met onze deelcultuur, die door de social media is aangewakkerd, is via de sociale kanalen een berg aan informatie en content vrijgekomen. De content stroomt onze feeds, lists, streams en mailboxen binnen. Het is meer dan wij ooit tot ons kunnen nemen, en leidt bij sommigen zelfs tot informatiemoeheid.

Dit impliceert dat als je nog wilt opvallen met je content en je wilt kunnen profileren, je een andere aanpak moet hanteren die aansluit bij de manier van leven (lees: doelgroep). Content moet niet alleen snel, makkelijk, behapbaar, aantrekkelijk én informatief zijn. Maar in dit era van social media waarin transparantie en authenticiteit belangrijk zijn, houdt dat in dat het tonen van persoonlijkheid en het kijkje in de keuken, goed vertegenwoordigd moeten zijn. Hierin zie ik een waardevolle rol weggelegd voor visual storytelling.

werkaandemuur-timeline

Facebook heeft een mooi begin gemaakt met de timeline waarmee we verhalenderwijs informatie kunnen delen. Er is met de nieuwe lay-out ook veel meer ruimte gekomen voor fotomateriaal, dat door het te ‘highlighten’ over de volle breedte van de Facebookpagina wordt getoond.

Pinterest

Pinterest biedt al meer mogelijkheden, voor zowel reguliere gebruikers als bedrijven, om visuele content te creëren. Met de verschillende (gethematiseerde) ‘boards’ en pins, voorzien van beschrijving, een quote of gedicht, kun je veel meer van jezelf laten zien: smaak, interesses etc. Met andere woorden: een stukje van jouw persoonlijkheid of de persoonlijkheid van het bedrijf.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

Wat het bovenstaande voor mij goed illustreerde, was de opmerking van collega-zzp’er Sanne Walvisch naar aanleiding van mijn vele pins: “Ik ken Bibi al bijna vier jaar, maar heb nooit geweten dat wij dezelfde stijl hebben.”

Een netwerk dat zich compleet richt op storytelling is Cowbird. Cowbird biedt een community voor gelijkgestemden: storytellers die de wereld op een bepaalde manier aanschouwen, namelijk die van het vertellen van het verhaal achter de gebeurtenis. Hiermee willen ze Facebook en consorten overstijgen door zich op een diepere, duurzamere en persoonlijkere manier van storytelling te focussen.

Volgens Cowbird is storytelling de nieuwe manier van journalistiek bedrijven, waarbij de verhalen of ‘sagas’ (sagas are themes and events that touch millions of lives and shape the human story) die de wereld vormgeven, worden gedocumenteerd.

cowbird

Je ziet, de uitspraak ‘beelden zeggen meer dan duizend woorden’ heeft zijn kracht nog niet verloren. Want het valt me op dat visuele content en de illustratie van echtheid en authenticiteit de tendens is anno nu.

Een nieuwe trend

Alléén een artikel is niet meer voldoende om de klanten of het publiek aan je te binden, en de gelikte stockfoto’s zijn langzamerhand achterhaald. Men (zowel de consument als de bedrijven) hecht steeds meer waarde aan een behind-the-scenes en Instagram-achtig beeld.

Waarom die verschuiving? Ik denk, omdat we niet meer geloven in het geijkte en het ondoorzichtige. Echte mensen willen we zien! De personen achter die strakke statische websites, de personen achter het verhaal. En het liefst nog met sprekende en/of grappige anekdotes.

Daarom zal visual storytelling de nieuwe trend zijn. Op een catchy en behapbare manier kun je relevante en krachtige content creëren.

Heel praktisch, heb je er bijvoorbeeld al eens aan gedacht dat de ‘About’ of ‘Over ons’ pagina niet zo standaard en stijf gepresenteerd hoeft te worden? Het is toch veel leuker en sprekender om bijvoorbeeld een slideshow te zien met echte foto’s van medewerkers en hun verhaal? Of de uitleg van de dienst die je levert of het product dat je biedt duidelijk gemaakt aan de hand van visualisaties met verhelderende tekst?

Hoe anderen gebruik maken van visualisaties

Let wel, dit zijn geen voorbeelden van visual storytelling, maar deze moeten inspireren tot het gebruik ervan.

37Signals Highrise

highrise

De marketingpagina hebben ze voorzien van een grote foto van een van de werknemers. Om tot de juiste conversie te kunnen komen, hebben ze een aantal verschillende werknemers geportretteerd onder het motto, “We need to test radically different things. We don’t know what works. Destroy all assumptions. We need to find what works and keep iterating—keep learning,” aldus Jason Fried. De conclusie van hun tests is dat het niet uit maakt of het onderwerp van de foto een man of een vrouw is, als de werknemer er maar lachend op staat.

The Great Discontent

thegreatdiscontent

TGD is een online magazine. Het eerste wat je ziet als je op de homepage komt, is een beeldvullende foto. De foto spreekt je aan of niet; je hebt er een gevoel bij, je vindt de kleuren mooi, je wordt meegenomen in de emotie of je hebt er helemaal niks mee. Hoe dan ook, die eerste indruk bepaalt wel of je het artikel wilt lezen of niet.

Bol.com

bol

Elk artikel op het weblog van Bol.com bevat een grote header met een passende afbeelding. Elke afbeelding heeft een connectie met de tekst en moet een bepaalde sfeer overbrengen.

Enkele tips voor visual storytelling

Presenteer zelf je content op een creatieve en authentieke manier. Een paar tips om je op weg te helpen:

 1. Kies een betekenisvol onderwerp/thema
  Als je een verhaal wilt vertellen, kies dan een onderwerp waar niemand nog vanaf weet of wat niemand heeft opgemerkt. Een onderwerp waar je enthousiast over bent en dat het waard is om over te communiceren.
 2. Wees authentiek en persoonlijk
  Vertel jouw verhaal op een authentieke en echte manier. Vertel dan ook insights over jou of jouw bedrijf die niemand weet. Hoe echter en eerlijker, hoe meer jouw verhaal resoneert met anderen. De boodschap komt beter over en men is eerder geneigd naar je te luisteren.
 3. Minimalistisch en to the point
  Je kunt meer bewerkstelligen met duidelijke en heldere taal. Of zoals Steve Jobs zegt: “Focus and simplicity. Simple can be harder than complex: You have to work hard to get your thinking clean to make it simple. But it’s worth it in the end because once you get there, you can move mountains.”
 4. En het belangrijkste element: beeldmateriaal
  Sterk en sprekend beeldmateriaal heeft een enorme aantrekkingskracht. Dat wat je wilt vertellen of duidelijk wilt maken, komt met goede foto’s tot leven. De kracht van beeld ligt in het feit dat je het publiek mee kunt nemen in jouw wereld en beleving. Zorg daarom dan ook dat je elk verhaal vergezeld laat gaan van (minimaal) een foto.

Heb je nog leuke voorbeelden van websites die goed gebruik maken van visualisaties, of die verhalen vertellen via beeld en tekst? Plaats die dan in de comments. Aan inspiratie kun je nooit genoeg hebben!