Cases, Trends

Crowdfundingprojecten steeds vaker een dikke hit

0

Heb jij een zak met geld op de plank liggen om je – uiteraard briljante – idee of concept op de markt te brengen? Niet? Dan vraag je de bank om een lening of… je gaat crowdfunden! Een hartstikke mooi alternatief om je project te financieren, met veel voordelen.

All-or-nothing funding

Startkapitaal verkrijgen was nog nog nooit zo leuk. Je zet je project op een digitaal (crowdfunding)platform zoals Kickstarter of Pozzible, je laat weten welk bedrag je nodig hebt en je vraagt de crowd om te investeren. Je krijgt het geld als ten minste 100% van het bedrag is binnengehaald. Haal je minder op, dan gaat het feest niet door. Als particulier kun je helpen zo’n project tot een succes te maken, in ruil voor een (eerste) exemplaar van het product, live chatmogelijkheden met de makers, het zien van beta versies of andere creatieve beloningen.

100.000 dollar in twee uur tijd

Wij laten ons voortdurend inspireren door de wereld om ons heen. Dat gebeurde ook toen we lazen over de Pebble watch, een dikke crowdfundinghit op Kickstarter (platform voor filmmakers, muzikanten, artiesten en designers, sinds 2009 meer dan 20.000 creatieve projecten succesvol gefinancierd). Een product dat overigens bedacht is op de fiets in Delft, daar kwamen we achter toen we gingen Skypen met Eric Migicovsky, de bedenker van Pebble.

De makers van Pebble vroegen om een financiering van 100.000 dollar om hun prototypes om te zetten in productie. Dat hadden ze binnen twee uur bereikt. Ze hebben nu al ruim 10,1 miljoen dollar binnen gehaald met nog 8 dagen te gaan! Meer dan 66.000 mensen ‘backen’ de Pebble, met een geldbedrag variërend van 99 tot 10.000 dollar.

Wat de Pebble is? Een slim i-Phone- & Android-horloge dat de tijd weergeeft, maar waar je ook apps op kunt draaien. Pebble laat binnenkomende telefoongesprekken, mailtjes en andere berichten zien. Benieuwd? Kijk zelf maar naar onderstaand filmpje.

Accepteer cookies

Achterover leunen is er niet bij voor de designers; er zitten straks zo’n 50.000 mensen op hun Pebble watches te wachten! In september verwachten ze de eerste horloges te gaan versturen. Wij spraken Eric Migicovsky, de bedenker van Pebble, en vroegen hem om wat ins & outs omtrent het innovatieve horloge.

Pebble watch bedacht op de fiets in Delft

Eric Migicovsky woont in de VS en studeerde een jaar aan de TU in Delft. Al fietsend bedacht hij zich dat hij zijn Smartphone niet uit zijn broekzak wilde pakken, omdat ie nog wel eens op de grond zou kunnen vallen. Zou het niet handig zijn als zijn telefoon om zijn pols zou zitten? Het idee van een ‘smartwatch’ was geboren. De naam Pebble bedacht Eric tijdens een persoonlijke brainstormsessie. “Ik dacht na over namen die geschikt waren als zowel bedrijfsnaam en productnaam. Een simpel, persoonlijk woord waarbij je de associatie moet kunnen hebben dat je het in je hand kunt houden”, vertelt Eric.

De ontwikkeling van Pebble: een proces samen met de gebruiker

Eric en zijn team probeerden op de traditionele manier geld te verkrijgen voor de Pebble watch, maar investeerders waren niet geïnteresseerd. “We wisten dat mensen ons product zagen zitten, dus we besloten het op Kickstarter te zetten.” In 2010 supporte hij zelf op Kickstarter al eens een horloge voor de iPod Nano, dus hij was bekend met het platform.

De Pebble watch is voor en samen met de gebruikers ervan ontwikkeld. “We hebben een product ontwikkeld waarvan mensen zich kunnen voorstellen dat ze het gaan gebruiken.” Eric vertelt daarnaast dat het van belang is dat je niet alleen tijdens de ontwikkeling van je product de eindgebruikers betrekt, maar ook bij de marketing ervan. “Het filmpje dat we voor Kickstarter maakten, hebben we eerst aan zo’n dertig vrienden, bekenden en familieleden laten zien om hun reactie te peilen. Hierdoor waren veel mensen al enthousiast, voordat we het horloge zelfs nog maar hadden gelanceerd.”

Bovendien betrokken ze ook mensen bij de ontwikkeling en marketing, die het product niet zouden gaan kopen. “Om breder aandacht te krijgen voor je product, moet je een manier bedenken om je oma, tante of buurvrouw ook enthousiast te krijgen, ook al zouden ze het horloge zelf nooit kopen.” De ontwikkeling van het slimme horloge is een publiek proces van begin tot eind en nu al bijzonder succesvol.

Voordelen van crowdfunding nog even op een rij

Mooi hè, dat er meerdere wegen naar het starten van je business leiden. Dat is altijd al zo geweest, maar de mogelijkheden van het internet geven hier een enorme boost aan. Crowdfunding gaat om veel meer dan geld. Het is de ideale manier om de gebruiker van je concept vroeg in het proces te betrekken. En zo nog wat voordelen:

  • Je ziet de belangstelling voor jouw project groeien met de dag, wat een kick! Of niet, maar dan weet je tenminste hoe het valt.
  • Je hebt direct contact met de supporters van je idee. Ze zijn betrokken en denken graag mee bij de ontwikkeling.
  • Je wordt gedwongen creatief na te denken over de beloningen, die je de supporters kunt geven in ruil voor hun geld.
  • Crowdfunding kan je niet alleen geld opleveren, maar ook veel online (social media) aandacht.
  • Je denkt proactief na over hoe je je idee op de markt gaat brengen, de boel financieren wordt met crowdfunding een stuk dynamischer!

Dus heb je een goed idee? Go for it! Er is geen enkele reden om dat niet te doen. Iedereen kan een funding krijgen en je hebt de bank er niet altijd voor nodig.