Infographic

Wikipedia: hoe informatie zoeken veranderde [infographic]

0

Encyclopedie Britannica is ruim tweehonderd jaar een begrip als het gaat om het opzoeken van informatie. Met de komst van web 2.0 is er een concurrent bij gekomen: Wikipedia. Vandaag staan we in de serie Infographic Day stil bij de verandering die deze online encyclopedie met zich mee heeft gebracht.

Britannica stopt met print

Een aantal maanden geleden heeft de uitgeverij achter de wereldberoemde Encyclopedie Britannica aangegeven dat er geen nieuwe edities meer gedrukt zullen worden. Zodra de huidige voorraad is uitverkocht zal de encyclopedie alleen nog in een digitale uitvoering verkrijgbaar zijn. Volgens Jorge Cauz, president van Encyclopaedia Brittannica Inc., is de teruglopende verkoop de reden waarom de encyclopedie niet meer op print verschijnt. Ook zien zij steeds meer voordelen in een digitale versie. De concurrentie van Wikipedia heeft volgens hem niets te maken gehad met de keuze. Maar de online website heeft volgens OpenSite, de makers van de onderstaande infographic, wel onze manier van zoeken naar informatie veranderd.

Wikipedia populair bij studenten

Wikipedia is opgericht in 2001 en inmiddels beschikbaar in meer dan 250 talen. Volgens de visualisatie bevat de site ruim 27 miljoen pagina’s van content en wordt Wikipedia jaarlijks door 5,7 miljard internetgebruikers bezocht. De website is met name populair bij studenten; zij bezoeken de online encyclopedie vaker dan een bibliotheek. Voor 8 van de 10 studenten is de site de eerste informatiebron, slechts 25% gaat naar een bibliotheek.

Naast algemene cijfers laat de onderstaande visualisatie ook zien hoe Wikipedia het zoeken naar informatie heeft veranderd en voor sommigen een betrouwbare bron geworden is. Wil je alle feiten en cijfers omtrent het gebruik van Wikipedia bekijken? Scrol dan snel naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Hier kun je de hele serie Infographic Day volgen.