Reportages

Interne social tools helpen bedrijfsprocessen verbeteren

0

Veel organisaties zijn een intern social platform aan het selecteren. Sommigen kiezen wat een ander bedrijf gekozen heeft en hopen daarmee de juiste tool geselecteerd te hebben. Net zoals bij het selecteren van een CMS, worstelen velen met het kiezen van het juiste social platform voor hun organisatie. Er zijn zoveel platformen en alle leveranciers zeggen alles te kunnen. Hoe kies je het juiste social tool? Is het perfecte platform er wel? En betekent het succesvol inzetten van een platform bij een andere organisatie dat het ook goed voor jou zal werken?

Social Now conferentie

De Social Now conferentie in Porto (26-27 juni jl.), georganiseerd door Knowman, ging op bovengenoemde vragen in. Het deed dat op een unieke manier. Het concept van de conferentie was om social platform-leveranciers een verhaal te laten vertellen op basis van een concrete bedrijfscase. Ik was dagvoorzitter van de conferentie, maar zat niet in de organisatie.

De leveranciers mochten hun aanpak in 20 minuten presenteren. Vervolgens hielpen drie experts het bedrijf om de juiste vragen aan de leveranciers te stellen. Een indrukwekkend lijstje leveranciers was zo moedig om te presenteren, te weten: AlfrescoConfluence, Microsoft SharepointOracleNewsgatorPodioTeepinZyncroXwiki, SocialIBIS, Oobian en Spreadd.

Keynotes

Naast de leverancierpresentaties werden er ook verschillende inhoudelijke presentaties gegeven:

  • Oscar Berg ging in op hoe ‘social’ concepten en tools kenniswerk kunnen verbeteren
  • Ana Neves (ook organisator van de conferentie) gaf twee presentaties: een over selectiecriteria voor social tools en een ander over hoe je social tools geaccepteerd krijgt door gebruikers
  • Hugo Magalhães hielp de deelnemers om te beslissen of ze voor een Saas-oplossing moesten gaan of niet
  • Joaquín Peña deelde de inzichten van de Spaanse Enterprise 2.0 conferentie
  • Lee Bryant sloot the conferentie af met een keynote over ‘De sociale organization’: definitie, pretentie en business case
Alle tweets en overige media van de conferentie vind je hier.

Social en processen

Wat me opviel in de presentaties van de leveranciers is hoe zij sociale netwerken en tools relateren aan de processen van organisatie. Hier wordt de laatste tijd steeds meer over geschreven. Dit onderstreept mijns inziens dat de markt voor social platformen volwassen aan het worden is. Dat leveranciers hier aandacht aan besteden, helpt organisaties bij de acceptatie van interne social tools door het management.

Bij veel bedrijven leeft toch het beeld dat deze tools vooral geschikt zijn voor privézaken en niet echt het bedrijf vooruit helpen. En de meeste bedrijven besteden veel tijd aan het verbeteren van hun processen. Als social tools hierbij aansluiten en deze processen kunnen verbeteren of zelfs vervangen, zijn beslissers eerder geneigd een social platform te proberen.

Podio

Podio van Citrix

De grote jongens

Een ander inzicht uit de Social Now conferentie is dat Oracle (met Webcenter) en Citrix (met Podio) een serieuze poging doen om Google, Microsoft en IBM te beconcurreren. Beide hebben hun huidige, traditionelere oplossingen uitgebreid met social tools.

Innovatie aan de randen

Deze conferentie laat ook duidelijk zien dat  innovatie aan de randen van bedrijven en markten plaats vindt. John Hagel en John Seely Brown tonen dit aan in het boek The Power of Pull. De kleinere leveranciers hadden innovatievere aanpakken en oplossingen. Neem bijvoorbeeld Podio, waarmee gebruikers zelf widgets kunnen bouwen om de informatie of applicatie te krijgen die ze nodig hebben voor hun werk.

Of Spreadd, dat allerlei informatie uit tools publiceert in een publieke informatiestroom om zoveel werk zichtbaar te maken. En Oobian, dat content en netwerken semantisch analyseert om inzichten over grote hoeveelheden data te geven. Wil je je microblogging-posts tijdens het rijden laten voorlezen; SocialIBIS doet dat voor je. En Zyncro vertaalt de informatie op je social intranet in de taal die jij begrijpt. Een kleine greep uit de bijzondere functionaliteiten van deze social platformen!

Evaluatie

Ik was benieuwd of dit conferentieconcept zou werken. De meeste conferenties richten zich op business of IT. Deze conferentie kiest een integrale aanpak. De conferentie had een heldere structuur, een indrukwekkende lijst met leveranciers en veel interactie met het publiek. Het vraagt om een herhaling. De opzet is mijns inziens geslaagd.

Ik ben benieuwd wat jij van de opzet en inzichten van deze conferentie vindt. Is de opzet uniek? En herken je de inzichten? Verder, ben jij bezig om een intern social platform te selecteren? Hoe pak jij dit aan?