Inspiratie, Verdieping

TwitterMonitor: Rutte stijgt met Europa, Roemer met economie

0

Samen met Frankwatching publiceert onderzoeksbureau DamKam maandelijks een TwitterMonitor over de politieke ontwikkelingen in Den Haag. Geen opiniepeiling, maar data-analyse op basis van grote hoeveelheden tweets. Tijdens het zomerreces zien we dat Rutte (VVD) het thema Europa domineert, dat Roemer (SP) het beste scoort op economie en dat Wilders de koning van de retweets mag worden genoemd.

Terwijl president Obama al maandenlang door de vele staten trekt om zijn herverkiezing veilig te stellen, zien we premier Rutte relaxed rondvaren in een sloep met vriend Jort Kelder. Het was tenslotte tropisch warm en de verkiezingen zijn pas op 12 september. De premierbonus anno 2012: met een wijntje dobberen op het water terwijl je concurrenten zitten te zweten op een campagnestrategie om je uit het Torentje te krijgen.

Strategie

‘Running mate’ Edith Schippers (2e op de lijst) knapt ondertussen het publicitaire werk op in de media. Rutte gooide zelf een steentje in de verkiezingsvijver met zijn arbeidskorting van 1000 euro maar verder schittert de premier door afwezigheid.

De campagne voor de zoveelste Tweede Kamer-verkiezing wil maar niet op gang komen. Het lijkt er op dat niemand er echt zin in heeft, de debatleiders op radio en tv uitgezonderd. De VVD start officieel pas dit weekend met de verkiezingscampagne, een week later dan directe stemmenconcurrent SP. Ook de man die met het weglopen uit het Catshuis verantwoordelijk is voor de vijfde verkiezing in 10 jaar meed (tot gisteravond) de schijnwerpers: Wilders was net als Roemer en Rutte afwezig bij het eerste tv-debat.

Conversatie aandeel

In juli en de 1e helft van augustus (1 juli-15 augustus) onderzochten we ruim 108.000 tweets. Door het zomerreces in Den Haag en de vakantietijd is er minder over politiek getwitterd. In bijna 28.000 tweets werden de lijsttrekker(s) genoemd. Dat leidde tot het volgende conversatie-aandeel per partijleider:

Voorspelling

We voorspelden het al in onze vorige monitor: door een reeks interne incidenten -met opstappende Kamerleden– stond de PVV in juli weer in het middelpunt van de belangstelling. Niet alleen in de traditionele media die al jaren smullen van Wilders, ook op Twitter en andere social media ging de PVV-leider veelvuldig over de tong.

Rutte staat tweede met 17 % en Roemer derde.  De ‘over my dead body’-uitspraken van Roemer over het betalen van de EU-boete vielen net buiten de onderzoeksperiode. Wat dit veelbekritiseerde interview de SP-leider heeft opgeleverd bij twitterende kiezers is terug te zien in de volgende TwitterMonitor.

Wilders werd verreweg het meest genoemd in juli en de eerste helft van augustus. Daarbij moet worden aangetekend dat het relatief lage aantal tweets voor vertekende effecten zorgt. Qua aantallen is Wilders flink teruggelopen, maar de andere lijsttrekkers nóg meer. Dat verklaart deels het hogere aandeel van de PVV-er.

Het hoge conversatie-aandeel van Wilders komt ook door de vele retweets (RT). Diepere analyse van de data laat zien dat er honderden RT’s en mentions (reacties waarin een twitteraar wordt genoemd) zijn op de tweets van Wilders. Een voorbeeld: bovenstaande tweet over ‘Mijn Nederland’ op 13 augustus leidde tot maar liefst 643 RT’s, nog los van de vele reacties die overwegend negatief van toon waren. Een tweet drie dagen later over “enorme draaikont Roemer” na zijn uitspraken over de EU-boete werd ruim 300 keer geretweet. Geen politicus in Nederland wordt meer geretweet dan Wilders.

Hoogste sentiment voor Slob

Arie Slob behaalt deze zomer de hoogste sentimentscore van de partijleiders (21% juli, 15% 1e helft augustus).  De CU-leider laat al maanden hoge sentimentscores zien op Twitter. Terwijl Rutte zijn negatieve score in augustus ombuigt in een positieve, schieten Wilders en Pechtold in de min.

Opvallend is verder de negatieve sentimentscore van Buma in augustus en de positieve scores van Samsom, Sap en Roemer. Het hoge sentiment van Sap is -helaas voor haar- vertekend door het lage aantal tweets. PvdA-leider Samsom zit duidelijk in de lift. Zijn sentimentscore is de hele zomer hoger dan zijn directe concurrent op de linkervleugel.  Opvallend, omdat Roemer het veel beter doet in de opiniepeilingen.

Rutte loopt uit op Europa

In de semantische analyse zet de trend van juni door: VVD-premier Rutte bouwt zijn voorsprong op ‘Europa’ verder uit, terwijl SP-leider Roemer weer het meest wordt genoemd op ‘economie’. Zijn aandeel in het aantal tweets over dit thema is licht gegroeid: van 1,7 naar 2 in juli/augustus. Opmerkelijk is dat andere partijleiders verder zijn weggezakt op dit belangrijke thema, zeker in vergelijking met begin juni toen Rutte en Pechtold veel beter dan Roemer scoorden op economie.

 

Rutte wordt van alle politieke leiders door twitteraars het meest geassocieerd met Europa, ruim 2,5 keer zoveel als de rest. Roemer en Rutte hebben hun voorsprong op de twee prominente thema’s dus verder uitgebouwd. We zien dat D66-leider Pechtold in de slipstream van Rutte volgt op Europa, maar verder is hij weinig zichtbaar.

Vechten voor elke stem

De nieuwe lijsttrekkers van het CDA en de PvdA komen deze zomer thematisch ook niet uit de verf. Samsom is in juli onzichtbaar op de grote thema’s en het piekje van Buma op het thema ‘boosheid’ is te verklaren door tweets na een interview van de CDA-leider met de kop ‘CDA moet vechten voor iedere stem’.

We zien dat de middenpartijen bijna net zo dicht op elkaar zitten als in juni. Dat was ook terug te zien in het eerste verkiezingsdebat op Nederland 1. De middenpartijen benadrukten vooral de onderlinge overeenkomsten.

Wilders blijft inhoudelijk onzichtbaar: op geen enkel thema scoort de Limburger in de zomer nog boven het gemiddelde, laat staan dat hij ergens de nummer 1 is.  Bewuste strategie, stilte voor de storm of wordt hij overvleugeld door Rutte en Roemer? Feit is dat de media focussen op de verwachte premierstrijd tussen de VVD en SP. We zullen over drie weken zien of dat terecht is.

Bekijk hier alle afleveringen van de TwitterMonitor Politiek