Cases

De blinde smaaktest van Microsoft: Bing it on!

0

Terwijl iedereen bezig is met de patentenoorlog tussen Apple en Samsung, woedt er een felle oorlog op de achtergrond. Twee grote namen die sinds jaar en dag met elkaar rivaliseren. Een oorlog die de komende jaren nog niet is uitgevochten en misschien wel de boeken in gaat als ‘de oorlog die langer duurde dan de tachtigjarige oorlog’. Ik heb het natuurlijk over Microsoft en Google. Of liever gezegd, over Bing en Google.De inzet is hoog: wereldwijde dominantie, absolute online macht en eeuwige roem. Microsoft’s nieuwe wapen: een campagne gebaseerd op de Pepsi Challenge in 1975!

Laat me je geheugen opfrissen

Larry Page en Sergey Brin bedachten in 1996 een nieuwe manier om de wereldwijde hoeveelheid aan online informatie te indexeren. Een uit de hand gelopen studieproject. Binnen no time veroverde Google een wereldwijde monopoliepositie en liet de concurrentie ver achter zich. Microsoft, toen al een gigantisch bedrijf, kon natuurlijk niet achterblijven en besloot de strijd aan te gaan om een stukje van de taart te veroveren. MSN search werd geïntroduceerd, een zoekmachine die het beste haalde uit meerdere andere zoekmachines, zoals Altavista.

In 2006 kwam Microsoft met een ‘echte’ eigen zoekmachine: Live Search. Het werd al snel duidelijk dat ook deze zoekmachine geen zoden aan de dijk zette en dus werd het tijd voor Bing. Jaren later (en een marketingcampagne van zo’n $ 100 miljoen) is Microsoft er nog steeds niet in geslaagd een substantieel deel van de taart te bemachtigen. De laatste cijfers van Statcounter vertellen ons dat Bing wereldwijd niet verder komt dan 3,22%. In de USA is dit niet meer dan 9,5%, terwijl dit de thuishaven is van Microsoft! Daarbij is de USA traditioneel minder Google-georiënteerd dan bijvoorbeeld Europa.

De Pepsi Challenge: Bing it on!

Microsoft was en is nog steeds heilig overtuigd van de kracht van haar Bing. En dus besloten Steve Ballmer en zijn marketeers een nieuwe marketingcampagne te lanceren. Een van de dames en heren aan tafel had een fantástisch idee en gooide het verhaal van de blinde smaaktest van de Pepsi Challenge op tafel. Maar natuurlijk! Een smaaktest biedt de oplossing. Als mensen niet geloven in de kracht van Bing, dan moeten zij de kracht eerst zelf ervaren. En dus kwam Microsoft deze week met de ‘Bing it on‘ campagne.

Bing it on

Tijdens de test krijg je de mogelijkheid om de zoekresultaten van Bing en Google met elkaar te vergelijken. Aan de hand van een zoekopdracht kies je voor het beste resultaat, zónder dat je weet of deze van Google of Bing afkomstig is. Vervolgens kun je de resultaten natuurlijk sharen via Facebook, Twitter en Google+. Ook ik heb de test verschillende keren gedaan en kwam iets vaker op Google uit, dan op Bing. Leuk geprobeerd, maar is het effectief? Persoonlijk vind ik het jammer dat Microsoft met een dergelijke ‘smaaktest’ komt en niet kiest voor revolutionaire productontwikkeling.

Voorspelling

Biedt deze campagne de sleutel tot succes in de statistieken? Als ik logisch nadenk, zeg ik nee. Als ik het vraag aan marketeers binnen mijn netwerk, dan zeggen zij nee. Als ik kijk naar de gevolgen van de Pepsi Challenge van Pepsi, de ‘godfather’ van dit idee, dan zeg ik nee. En als ik kijk naar recente geschiedenis van online startups en waarom juist zij zijn doorgebroken en succesvol geworden, zeg ik zeker nee.

Waarom is Google groot geworden? Omdat het revolutionair was. Waarom heeft Facebook het gewonnen van Hyves? Omdat het met een ‘wall’ kwam en een internationale insteek. Waarom boekt Apple succes na succes? Omdat haar producten revolutionair zijn, of tenminste als eerste een serieuze poging deed om revolutionaire producten te lanceren.

Volgens mij is dit de zoveelste wanhoopspoging van Microsoft om een héél klein puntje van de taart te veroveren. Ze verdienen credits voor de uitvoering van deze campagne en een extra pluim voor de objectieve wijze waarop ze de test aanbieden. Maar wil Microsoft écht doorbreken met Bing, maak er dan een revolutionaire zoekmachine van. Een zoekmachine met nieuwe features die een nieuwe beleving van informatie zoeken mogelijk maakt. Ik kan niet wachten…