Reportages, Trends

9 verrassend innovatieve Nederlandse startups

0

Afgelopen donderdag vond in Amsterdam de eerste voorronde plaats voor de Accenture Innovation Awards. Uit de in totaal 1441 inschrijvingen, gaven de 50 beste nieuwe bedrijven een pitch voor een vakjury. Zij kregen één minuut om uit te leggen waarom zij voor een innovatieprijs (de blauwe tulp) in aanmerkingen komen. In dit artikel een kort verslag met de trends van dit jaar en 9 favorieten, die op mij de meeste indruk hebben gemaakt.

Twee sociale favorieten: Samen koken en Liefdesverdriet

Vaak krijgen technische bedrijven de meeste aandacht bij wedstrijden gericht op innovatie.  Bij de Accenture Innovation Awards is dat niet per sé zo, omdat ook gekeken wordt naar de impact en de groeicijfers. Twee bedrijven, toevallig gepresenteerd door vrouwen en uit de categorie communicatie, vielen op doordat ze, gebruikmakend van de huidige technologie, toch iets nieuws weten neer te zetten. Dit zijn Thuisafgehaald en Ludduvuddu.

Thuisafgehaald

In het concept thuisafgehaald.nl kunnen buren voor elkaar koken. De naam is een knipoog naar de bestelsite thuisbezorgd, maar in deze versie draait het niet om fastfood, maar om zelf koken en elkaar ontmoeten. De website bevat een kaart, waarmee je koks in de buurt kunt zoeken en je op kunt geven voor een maaltijd. Het bedrijf heeft als doel om sociale cohesie te bevorderen.

De jury was impressed met de snelle groeicijfers: de website is pas net gelanceerd maar heeft nu al 20.000 gebruikers. Oprichtster Marieke Hart maakte hiermee veel indruk. Als alle gebruikers ook stemmen in de volgende ronde, zou Thuisafgehaald de publieksprijs makkelijk kunnen winnen. De jury had vragen over het verdienmodel dat nu nog niet aanwezig is, maar er wordt gewerkt aan een freemium-model. Marieke Hart vertelde dat ze in totaal 20.000 euro in het bedrijf hebben geïnvesteerd.

Ludduvuddu

De tweede verrassing in de categorie communicatie was het bedrijf Ludduvuddu. Liat Azulay vertelde hoe zij ooit zelf (in haar woorden) “keihard gedumpt” is en dat het haar te veel tijd kostte om ‘weer terug te komen’. Ze heeft daarom de service Ludduvuddu opgericht om mensen te helpen.

De doelgroep is natuurlijk de mensen die gedumpt zijn, maar ook de omgeving die de persoon niet langer kan of wil opvangen of die zich zorgen maakt kan ondersteuning kopen. Wie gebruik maakt van de dienst krijgt vooral aandacht, bijvoorbeeld in de vorm van sms-jes, van zogeheten Lovebirds.

Simpel maar geniaal: digitaal inpakken van cadeaus

In de rubriek e-commerce maakte het simpelste concept op mij de meeste indruk. Wrap The Gift is een inpakdienst voor digitale cadeautjes. Bij echte cadeaus heb je de nieuwsgierigheid van het raden wat het is en het uitpakken van een cadeautje. Dit kan nu ook digitaal: de ontvanger krijgt een persoonlijke webpagina met enkele hints en kan zijn cadeau pas op een ingesteld moment uitpakken.

Oprichter Donald Vossen won met zijn concept al eerder de Folia startup award. Hij had een prototype bij zich dat hij graag liet zien, maar vertelde dat de echte versie nog veel mooier gaat worden; “Net als bij een echt cadeau willen we het cadeau laten rammelen als je de telefoon schudt”. Ik kijk nu al uit naar mijn eerste ingepakte digitale cadeau.

Geavanceerde technologie: online medisch advies & kijken in de toekomst

Er waren ook geavanceerde uitvindingen. In de rubriek informatie waren de twee hoofdprijzen voor twee producten waar overduidelijk heel veel werk in zit; Earlydoc, online medisch advies en Zapaday: een nieuwsdienst die je help om toekomstige evenementen in de gaten te houden.

Zapaday: ‘the open news calender’

Om met de laatste te beginnen: Zapaday analyseert automatisch aankondigingen van komende events: het leest aankondigingen en persberichten vanaf het internet, interpreteert teksten als “volgende week” en kan zo een kalender maken voor de toekomst en jou vertellen wat er aan gaat komen. Er zijn al een paar eerste klanten, waaronder een PR-bureau, maar ook Greenpeace, dat deze informatie nodig heeft om acties te kunnen plannen. Een veelbelovend idee dat ook voor bloggers het leven veel makkelijker kan maken.

zapaday

Earlydoc: AI-technologie in de zorg voor eindgebruikers

Earlydoc, opgericht door onderneemster Marieke Schoutsen, ontwikkelt een systeem dat mensen met hoofdpijnklachten helpt zelf te kunnen bepalen wat ze moeten doen. Het is een medisch adviessysteem, dat direct gebruikt kan worden door eindgebruikers. Een eerste ruwe versie staat reeds online: de teksten zijn er in het Nederlands en Engels, maar er wordt al echt advies gegeven of je wel of niet met keelpijn naar de dokter moet gaan. Uiteraard is dit advies wel voorzien van de nodige disclaimers: je blijft zelf verantwoordelijk.

Earlydoc is een mooie toepassing van kunstmatige intelligentie in de zorg, die hopelijk navolging vindt. Er zijn eerdere en andere pogingen geweest om AI-technologie in de zorg te gebruiken (zie bijvoorbeeld het Alan Turing Institute Almere of Promedas), maar de zorgwereld is complex en conservatief. Daarom is de keuze van Earlydoc om met de eindgebruikers te beginnen een veelbelovende keuze.

New technology: Zonnelampen en 3D-printers

In de rubriek New Technology draaide het wel om de technologie. De jury gaf bij de uitslag toe dat het moeilijk was om een onderscheid te maken tussen nieuwe technologie en nieuwe toepassingen van reeds bestaande technologie. Het probleem hierbij is dat de prijs bedoeld is voor nieuwe bedrijven en dat technologie, die vorig jaar uitgevonden is, nog niet klaar is om ook commercieel te worden gebruikt. De jury koos er daarom voor om voor iets rijpere technologie te kiezen.

3D-printer Ultimaker

Een van de genomineerden is de 3D-printer van Ultimaker. Met dit apparaat kunnen mensen een voorwerp printen van plastic. Het ontwerp maak je op de computer, je bestelt de korrels van de gewenste plasticsoort en kleur op internet en je kunt je eigen vazen, standbeeldjes en andere voorwerpen printen.

Wakawaka: betaalbare lamp op zonne-energie

Ook genomineerd werd Zonnelampmaker WakaWaka. Deze lamp bestaat geheel uit bestaande technologie, maar wat de lamp uniek maakt, is dat deze technologie (en een slimme chip toevoegen, die de opbrengst aan energie verhoogt) betaalbaar is gemaakt voor de derde wereld. De impact van de technologie is groot: het vervangt dure en vervuilende kerosinelampen. Wat veel indruk maakte op de jury is het feit dat zij hun product bij zich hadden. Hiermee laat je zien hoe ver je als team al gekomen bent.

Crowdfunding is nog steeds hot: Cinecrowd & EU1

In de rubriek entertainment was crowdfunding goed vertegenwoordigd, met Cinecrowd en EU1. (Verbazingwekkend genoeg was SellanApp, het derde crowdfundinginitiatief  in de wedstrijd, niet in deze categorie geselecteerd, maar in de rubriek communicatie.)

Cinecrowd is een stichting zonder winstoogmerk, die filmmakers en investeerders bij elkaar brengt. EU1 is een iets breder, vergelijkbaar initiatief voor TV-programma’s.

Naast crowdfunding waren ook de bordspellen goed vertegenwoordigd. Het gaat dan wel om digitale uitbreidingen: Gamechanger combineert een speelbord met een iPad. iPawn (van de bekende maker Jumbo) gebruikt ouderwetse pionnen ook op de iPad en Doctor Kinetic gebruikt de bewegingsherkenning van Microsoft om patiënten te laten bewegen.

Het vervolg: stemmen!

De bijeenkomst van afgelopen donderdag was een voorronde, waarin uit elke categorie in totaal vijf winnaars zijn gekozen. Deze strijden nu door voor de juryprijs (de twee beste uit elke categorie) en de publieksprijs (alle genomineerden). Uiteindelijk wordt de definitieve winnaar bepaald op 8 november.

Voor veel deelnemers gaat het echter niet om de uiteindelijke prijs, maar om de aandacht en de erkenning die een wedstrijd als deze kan brengen voor een startend bedrijf. Wil je zelf één van de genoemde bedrijven steunen, dan kun je op je favoriete concept stemmen via de IA 2012 website.