Innovatie

Big data, mobile, social media & clouddiensten: trends & tips

0

We zien mobile alsmaar doorgroeien, er komen steeds meer gegevens beschikbaar die door bedrijven moeten worden verwerkt (big data) en ook het gebruik van social media en clouddiensten blijft groeien. In een ‘perfecte storm’ komen deze trends samen, maar wat houdt dat precies in?

Bovengenoemde trends ontwikkelen zich snel, daarom waren er ook dit jaar weer een aantal verrassende inzichten tijdens Perfect Storm Europe op 5 en 6 november. In dit artikel zetten we ze op een rij.

Nieuwe generatie werknemers stelt nieuwe eisen

Veel bedrijven denken nog dat zij kunnen voorschrijven welke mobiele telefoons er in hun bedrijf worden ondersteund. De nieuwste generatie, generatie Y, gaat er echter vanuit dat ze zelf kunnen kiezen of ze een Apple, Android of Windows-telefoon meenemen. Dit heeft allerlei gevolgen, bijvoorbeeld voor het verwijderen van gevoelige data als een telefoon zoek is of als een werknemer uit dienst gaat. In landen als Duitsland is het zonder overleg verwijderen van gegevens zelfs verboden. Mobile device management wordt door deze ‘bring your own device (BYOD)’-trend een grote uitdaging voor bedrijven. “BYOD is de doodsteek voor het standaardenbeleid van organsities”, meldde Philippe Winthrop. “Het is adapt or die voor organisaties.”

Een achterliggende oorzaak van BYOD is wat wel de consumerization of IT genoemd wordt: producten als de iPad liggen qua gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden voor op de traditionele, zakelijke IT-producten. De zakelijke markt – en dan met name de IT-afdelingen – zullen daarom de consumententrends gaan volgen in plaats van leiden, zoals een paar jaar geleden nog gebeurde. Voor de IT-afdeling en de CIO zal dit een omschakeling betekenen.

Mobiele strategie

Bill Seibel ging in op het belang van een mobiele strategie. Omdat mensen een mobiele telefoon voortdurend bij de hand hebben, wordt deze voor een steeds groter deel van de interactie op sociale netwerken gebruikt. Bedrijven als Instagram, die vooral met mobiel werken, spelen hier perfect op in. Bedrijven die alleen een website hebben worden hierdoor bedreigd en zullen ook een mobiele aanwezigheid moeten ontwikkelen. Belangrijk hierbij is dat je geen app moet ontwikkelen “om maar een app te hebben”, apps moeten geïntegreerd zijn met je andere systemen zodat gebruikers er echt iets mee kunnen doen, bijvoorbeeld afspraken maken en klantinformatie zien. Bill Seibel sprak zelfs over de “dark side” van mobiele apps: het feit dat 70% van de apps niet voldoet aan de wensen van gebruikers en daardoor al bij oplevering verouderd en overbodig is.

Op dag twee liet Bill enkele voorbeelden zien van filmpjes die laten zien hoe het wel kan: Visies die illustreerden hoe een app het leven van gebruikers verbeteren. Bijvoorbeeld hoe Putnam investments mensen hielp met besparen door een app, in de hoop dat mensen het bespaarde geld gelijk bij Putnam investeerden.

Hadoop als oplossing voor Big Data

Veel nieuwe toepassingen leiden tot een big dataprobleem: hoe zorg je ervoor dat je alle beschikbare informatie kunt verwerken? Veel bedrijven merken dat ze met hun huidige technologie niet goed kunnen omgaan met de 3 V’s van big data: de grote hoeveelheid volume, de variëteit van de data en de velocity, de snelheid waarmee de data moet worden verwerkt. Scott Fines besprak bijvoorbeeld het gebruik van intelligente elektriciteitsmeters in de Verenigde Staten: samen genereren deze elke dag 90 gigabyte aan nieuwe data.

Gelukkig is er een oplossing in de vorm van Hadoop, een open source database waarmee data en berekeningen gespreid kunnen worden over meerdere computers. Hadoop is gebaseerd op ideeën die in 2004 gepubliceerd zijn door Google. In 2006 is dit opgepakt door enkele mensen bij Yahoo!, waaronder Doug Cutting, die de naam Hadoop introduceerde. Dit is de naam van de gele knuffelolifant van zijn kind.

Sprekers Friso van Vollenhoven van Xebia en later Reijer Klopman van Atos lieten zien hoe je Hadoop kunt inzetten. Friso liet bijvoorbeeld zien hoe Hadoop gebruikt kan worden voor het genereren van suggesties bij de zoekbalk van Bol.com en gaf tips hoe je ermee kunt beginnen: met een klein team, tweedehands computers (zie foto) en één heldere toepassing kun je binnen twee weken een eerste toepassing hebben draaien. Rob Dielemans van Xebia sprak in een latere lezing over het einde van de klassieke business intelligence-projecten: dankzij Hadoop worden systemen niet alleen sneller, maar ook makkelijker aanpasbaar. Nieuwe rapportages kunnen in dagen in plaats van maanden worden gemaakt. Volgens hem is Hadoop nu klaar voor gebruik door alle bedrijven, doordat er veel betere tooling is gekomen waarmee elke Java-programmeur met Hadoop kan beginnen.

Het zwakke punt van Hadoop is dat het niet gebouwd is voor transactieverwerking. Er wordt echter gewerkt aan oplossingen voor dit soort toepassingen.

Cloudstrategie zorgt voor flexibiliteit

Het grote voordeel van de cloud is volgens de sprekers de flexibiliteit. Bij een clouddienst kun je een server bestellen en die binnen een half uur krijgen. Bij veel organisaties wordt er buiten de IT-organisatie om met cloud begonnen doordat teams niet kunnen wachten op de traditionele IT-organisatie. Het is daarom nodig dat IT-organisaties minder op de kosten gaan letten en meer op servicemanagement: een goede dienstverlening die ook de flexibiliteit biedt die gebruikers willen. “IT moet geen nee meer zeggen tegen de business”, aldus Scott Fines.

Erik Jan van Vuuren van Microsoft sprak over de Microsoft clouddiensten. Het interessantste voorbeeld dat hij gaf ging over de combinatie van een cloudplatform met open databronnen. Hij liet zien hoe je eenvoudig kon zoeken in de RDW databases naar bijvoorbeeld het aantal Ferrarri’s in Nederland.

Kansen voor startups

De organisatie had een speciale pitchsessie voor startups ingebouwd, omdat zij een grote rol zien voor startups om snel te reageren op nieuwe kansen. Drie ondernemers maakten vooral veel indruk met hun pitch. Om te beginnen Vincent Hindriksen van StreamComputing. Hij legde uit hoe hij berekeningen gegarandeerd 2-100 keer sneller kan uitvoeren door gebruik te maken van parallel rekenen. Breev.me presenteerde hun visie op het persoonlijk maken van nieuws en vooral ook waarom zij denken dat dit heel belangrijk wordt. Peerreach.com tenslotte liet hun systeem zien waarmee ze de invloed van mensen op Twitter kunnen presenteren. Twitter werd eerder al genoemd als meest onderschatte bron van big data, en Peerreach maakt goed gebruik van deze bron om ook te laten zien wat voor publiek mensen weten te bereiken.

Tenslotte

De conferentie werd afgesloten met een verhaal van Jan Crans over de poging om van Atos een e-mailloos bedrijf te maken. Hij liet zien hoe door beter gebruik van social media de hoeveelheid e-mail drastisch afneemt. Hij kon echter nog niet aangeven of dit tijdswinst heeft opgeleverd, of dat de communicatie zich alleen heeft verplaatst.