Apps & Tools

Het nieuwe LinkedIn-profiel: strak design & media toevoegen

0

Na de restyle van de company pages op LinkedIn zijn nu ook de profielen aan de beurt. Sommige geluksvogels hebben al een tijdje met het nieuwe LinkedIn-profiel kunnen spelen, maar nu is dan eindelijk ook de rest van Nederland aan de beurt. Wat vooral opvalt is het minimalistische design van de profielpagina. In dit artikel delen wij onze eerste bevindingen. 

Less is more

Het nieuwe LinkedIn-profiel oogt strak, zakelijk en is er op gericht om zo snel mogelijk datgene te kunnen vinden wat je zoekt. Een gemiddeld LinkedIn-profiel zit doorgaans barstensvol informatie; van je ervaring, skills, connecties tot aan je aanbevelingen, groepen en projecten waar je aan hebt bijgedragen.

En met zoveel informatie is het belangrijk dat je toch nog snel kunt vinden waar je naar op zoek bent. Met een ruimere opzet, meer ruimte tussen de onderwerpen en wat visuele toevoegingen, als iconen en infographics, is het profiel over het geheel genomen een stuk overzichtelijker geworden.

Wat viel er nog meer op?

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen binnen het nieuwe profiel en waar moet je op letten?

  • Grote iconen duiden de verschillende secties op de pagina aan. Deze helpen wederom ook weer om het onderscheid tussen de verschillende secties weer te geven en maken het makkelijker om iets te vinden.
  • Aanbevelingen krijgen meer relevantie. Niet alleen zijn ze nu visueel nog duidelijker gekoppeld aan jouw werkervaring, ook de persoon die de aanbeveling heeft geschreven heeft meer nadruk gekregen. Dit zou er op kunnen wijzen dat wie de aanbeveling heeft geschreven (context) minstens net zo belangrijk is als wat er in staat.
  • Nog een verandering die het ‘koppensnellen’ tegemoet komt is de toevoeging van bedrijfslogo’s. Voor bedrijven wordt het dus nu ook zeer relevant om de company page goed in te richten. In het LinkedIn-profiel van de medewerker wordt namelijk het logo overgenomen en in de ‘hoover’ staat meer informatie over het bedrijf.
  • De overeenkomsten zoals gemeenschappelijke connecties, opleidingen, werkgevers en locaties worden nu gegroepeerd weergegeven in een kleine infographic in de rechterbalk.
  • Sinds de update is het ook mogelijk om verschillende media toe te voegen aan bepaalde secties van je profiel. Zo kun je presentaties, foto’s, video’s, etc. toe voegen aan je summary, werkervaring en opleidingen.
Add media to your LinkedIn profile

Apps?

Binnen het oude profiel bestond de mogelijkheid om bepaalde apps toe te voegen. Het was erg makkelijk om je WordPress, Slideshare, TripIt of je Portfolio (Behance) te koppelen aan je persoonlijke profiel. In de mail voorafgaand aan de omschakeling naar het nieuwe profiel kondigde LinkedIn al aan dat ze bovenstaande externe diensten gaan stroomlijnen. Sommige apps worden daardoor niet langer ondersteund op de LinkedIn homepage of op je profiel.

Gelukkig betekent dit niet dat je bovenstaande diensten dan ook niet meer kunt gebruiken binnen LinkedIn. Hieronder een aantal quicklinks zodat je je instellingen desgewenst kunt aanpassen.

WordPress & SlideShare

Wil je WordPress integreren op je profiel? Download de Jetpack Plugin voor WordPress en volg deze instructies.

Je SlideShare presentaties worden automatisch gemigreerd in de ‘summary section’ van je nieuwe profiel. De weergave is alleen nog niet optimaal (oude presentaties worden als eerste getoond), maar wellicht is de update ook een kans om deze presentaties weer even te organiseren. Je kunt binnen SlideShare ook je LinkedIn-profiel koppelen en automatisch je nieuwe uploads delen op LinkedIn.

My Travel van TripIt & Portfolio Display van Behance

Wil je je (zaken)reizen koppelen aan je LinkedIn-profiel? Klik dan op deze link om de app (opnieuw) te activeren. De nieuwe weergave is zeker een verbetering.

Portfolio Display van Behance: deze app wordt ook gemigreerd in de ‘summary section’ van je nieuwe profiel.

Gemiste kans

Een gemiste kans in het nieuwe profiel is de mogelijkheid om in de lopende tekst een directe link op te nemen naar meer informatie. In principe is dit te ondervangen door de mogelijkheid om media toe te voegen aan specifieke secties. Maar soms wil je in de beschrijving van je werkervaring ook in de lopende tekst een link naar meer informatie opnemen.

Tevens bestaat de kans dat het toevoegen van media aan je profiel een drempel wegneemt om ook niet relevante content toe te voegen aan je LinkedIn-profiel. Zo kun je nu ook Spotify content kwijt op je LinkedIn-profiel of beeldmateriaal van Pinterest, Twitpic en Mobypicture toevoegen. Probeer heel kritisch te zijn over wat je wilt delen binnen LinkedIn.

Ook de weergave van groepen op je profiel had beter gekund. Er bestaat namelijk geen mogelijkheid om de groepen in een gewenste volgorde te zetten. Op het nieuwe profiel worden de groepen weergegeven op alfabetische volgorde.

Aan de slag

De omschakeling naar het nieuwe profiel is de perfecte gelegenheid om zelf ook weer eens je profiel te updaten. Een aantal aandachtspunten:

  • De profielfoto is (nog) belangrijker geworden. Zorg dus voor een goede profielfoto en upload deze in de juiste resolutie.
  • Denk meteen even na over een goede headline. Zorg ervoor dat je je kunt onderscheiden van andere LinkedIn-gebruikers en probeer deze woorden te vermijden.
  • Zorg ervoor dat je contactinformatie volledig en juist is. Voeg (custom) links toe naar de company website, je Twitter-account, je blog en update je e-mailgegevens.

  • Voeg (relevante) media toe aan je summary, werkervaring en/of opleiding. Denk hierbij aan Slideshare-presentaties, portfolio, casevideo’s etc.
  • Deel interessant nieuws met je connecties. Je updates worden nu namelijk ook een stuk overzichtelijker weergegeven op je profiel.

Heb jij het nieuwe LinkedIn-profiel al? We zijn benieuwd naar jouw mening!